Dimecres, 24 d'Abril de 2024

El Priorat crea la comissió del paisatge i la sostenibilitat 'per potenciar projectes territorials ja en marxa'

Una vintena d'entitats i institucions s'han unit 'per consensuar un sistema de gestió integral del paisatge' del territori

18 d'Octubre de 2017, per Redacció
  • La nova comissió vetllarà per la gestió integral del paisatge prioratí

    Jordi Oliva

El Priorat compta des d'aquesta setmana amb un nou òrgan de participació que té com a objectiu "una millor coordinació i control de les polítiques en matèria de territori, paisatge i sostenibilitat de la comarca", segons s'ha fet constar aquest dimecres des del Consell Comarcal. De fet, en la comissió del paisatge i la sostenibilitat de Priorat-Montsant-Siurana "convergeixen tres dels projectes que actualment ja es desenvolupen a la comarca", tals com la candidatura a Patrimoni Mundial de la Unesco, la carta europea de turisme sostenible i la carta del paisatge del Priorat.

La constitució de la comissió s'ha fet aquest passat dimarts, amb la presència i participació de bona part de les entitats que en configuren la seva assemblea general. Es tracta d'una vintena d'entitats i d'institucions públiques i privades, entre les quals hi ha el Consell Comarcal del Priorat, ajuntaments, diversos departaments de la Generalitat, la Diputació de Tarragona, l'associació Prioritat, el Parc Natural de Montsant, l'Observatori del paisatge de la Generalitat, la patronal PIMEC, les denominacions d'origen Priorat i Montsant, el Consorci de la Serra de LLaberia, la Federació de Cooperatives, o Vitec, entre d'altres.

Des d'un punt de vista jurídic i funcional, l'organ s'integra en l'estructura del Consell Comarcal del Priorat. En paraules del president del Consell, Jordi Sabaté, "és evident que a la comarca hi tenim en marxa una sèrie de projectes relacionats amb el paisatge i la sostenibilitat que tenen molts punts en comú i que van en la mateixa direcció, amb la qual cosa és necessari que en millorem la coordinació per poder anar més enllà".

Alhora, però, la constitució d'aquesta comissió també està directament relacionada amb la candidatura del Priorat a Patrimoni Mundial de la Unesco (que acaba d'aprovar el Consejo del patrimonio i que començarà a ser avaluada per la Unesco a principi de 2018). "La candidatura prioratina té un dels seus pilars en la necessitat de bastir un sistema de gestió integral i integrat del paisatge", s'ha detallat des de l'ens comarcal, i la comissió "ja neix amb aquesta vocació".

La comissió del paisatge i la sostenibilitat de Priorat-Montsant-Siurana s'ha marcat diversos objectius, entre els quals destaquen "proposar iniciatives, aportar elements per a la fixació de prioritats, aprovar recomanacions d'actuació adreçades als agents públics i privats amb competències en la matèria, garantir i promoure fórmules de participació", s'ha exposat.  i

Més enllà dels assumptes de gestió i cordinació, la comissió "també vol convertir-se en el 'think tank' més transversal, representatiu i autoritzat en assumptes de paisatge del Priorat", s'ha detallat des del Consell. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics