Divendres, 14 de Desembre de 2018

El Priorat finançarà el banc de terres amb fons europeus

El projecte permetrà la continuïtat del conreu en finques susceptibles d’abandonament de l’activitat agrícola

31 d'Octubre de 2017, per Infocamp.cat
  • Imatge d'algunes terres del Priorat

    Cedida

El Programa Estratègic de Competitivitat Territorial (PECT) de la comarca del Priorat es beneficiarà dels fons Feder de la Unió Europea. La inversió total es gairebé d’1,5 milions d’euros, dels quals el 50% anirà a càrrec dels fons europeus. Entre els projectes inclosos en el programa hi ha el desenvolupament d’un banc de terres que permeti la continuïtat del conreu en finques susceptibles d’abandonament de l’activitat agrícola. D’aquesta manera, la intenció és facilitar que persones que no disposen de terres en propietat o que en volen gestionar un major nombre, puguin incorporar-se a l’activitat mitjançant la cessió o traspàs d’aquestes terres per part de propietaris que no la treballen o que volen deixar de fer-ho per jubilació o altres motius: “Aquesta és una iniciativa fonamental en una comarca rural i envellida com la nostra on la continuïtat de l’explotació agrícola és essencial per al nostre futur, amb la qual cosa les institucions hem de posar-hi el coll i buscar solucions imaginatives”, ha explicat el president del Consell Comarcal del Priorat, Jordi Sabaté.

A més, un altre projecte que rebrà finançament serà l’impulsat pel Parc Tecnològic del Vi-Vitec que persegueix la preservació de la biodiversitat vitivinícola del vi del Priorat. Entre els seus objectius està el de garantir la preservació del material genètic vitivinícola endogen del Priorat, com a principal eina de diferenciació, creixement i millora de la competitivitat i el posicionament internacional del sector vitivinícola prioratí i, a més, obtenir una selecció clonal de garnatxa negra i carinyena de la DOQ Priorat i de la DO Montsant, plenament adaptada a les característiques qualitatives i edafoclimàtiques de la zona. Un tercer projecte és el d’impulsar la DO Montsant i té com objectiu la caracterització de la singularitat vitivinícola d’aquesta denominació d’origen. Pel que fa a la DOQ Priorat, podrà tirar endavant un projecte que du per nom ‘Ecoinnovació i excel·lència en la producció vitivinícola de la DOQ Priorat’.

Finalment, inclòs en aquest programa també es troba un projecte impulsat per PIMEC-Priorat, amb la idea de fomentar el comerç innovador i sostenible a la comarca.

Els PECT són iniciatives que impulsen els agents del territori i lideren les entitats públiques locals amb l’objectiu d’articular projectes per a la transformació econòmica sobre la base de la recerca, la innovació i la col·laboració dels sectors públic i privat. En el cas del Priorat, el programa està coordinat pel Consell Comarcal i du per nom ‘Priorat-Montsant-Siurana, paisatge agrícola de la muntanya mediterrània. Projecte d’especialització i competitivitat territorial (2016-2020)’. L’objectiu principal que el PECT Priorat es planteja és “aprofitar la força integradora, els valors, la qualitat i el valor històric i identitari del paisatge del Priorat per vertebrar i potenciar un model sostenible”. Sabaté opina que el reconeixement del PECT prioratí evidencia que “al Priorat tenim molt ben definit quin és el nostre model de desenvolupament present i futur i, d’altra banda, som conscients que en una comarca petita com la nostra, la col·laboració entre el sector públic i privat és essencial”.

COMENTARIS (0)

Reportatges