Cookie control
Dilluns, 17 de Febrer de 2020

Falset aprova un pressupost 'auster' per al 2019, que puja als 2,6 milions

El govern admet que el nivell d'endeutament 'és relativament alt' pel préstec que es va demanar per fer front a la segona fase de la Llei de Barris

19 de Febrer de 2019, per Redacció
  • Imatge d'arxiu de l'Ajuntament de Falset

    Reusdigital.cat

El ple de l'Ajuntament de Falset ha aprovat el pressupost municipal per al 2019, que ascendeix a 2,6 milions d'euros i que es caracteritza "per la continuïtat i la contenció". Pel que fa als ingressos, prop d'un milió prové dels impostos, un altre milió dels preus, taxes i similars (aigua, brossa, piscina, etc) i la resta, principalment, de la participació que el municipi té en els impostos de l'Estat. Pel que fa a la despesa, més d'un milió correspon a les compres corrents (recollida de brossa, tractament de l'aigua, llum, energia), un altre milió correspon a la partida de personal i una part important (gairebé 260.000 euros) sosté la càrrega del deute: interessos i amortització de capital.

És el pes d'aquesta càrrega "el que determina, ara mateix, que la capacitat de maniobra de l'Ajuntament segueixi sent molt limitada", han exposat fonts municipals. D'acord amb el que estableix la normativa, el pressupost no inclou certes partides que faran que al llarg de l'any s'incrementi notablement. En primer lloc, per la incorporació dels fons del Pla d'Acció Municipal (PAM) de la Diputació, que ascendirà a 66.000 euros. Aquesta partida "és menor que la dels anys anteriors, cosa que determina que la gestió pressupostària serà especialment tensa", s'ha subratllat des del consistori.

En segon lloc, el pressupost s'incrementarà per la incorporació d'altres subvencions que encara no s'han confirmat però que s'esperen captar, com és habitual, de diferents administracions. Finalment, el pressupost també s'incrementarà notablement per l'execució de la tercera fase de la Llei de Barris, que representarà una inversió de 637.000 euros per portar a terme l'arranjament dels carrers Vallmoreres i de la Font del Batlle, la planta baixa de la Casa de la Música, el tancament de la planta de tractament d'aigües del barranc i altres obres menors.

El govern municipal, s'ha apuntat a través d'un comunicat, reconeix que "el nivell d'endeutament és relativament elevat ara mateix degut al pes del préstec que es va haver de concertar per fer front a les inversions de la segona fase de la llei de barris, per import de 1,22 milions d'euros". Aquest preveu, però, que "la Generalitat faci efectiva aquesta quantitat en qüestió de setmanes". Un cop se'n disposi, se'n dedicarà la meitat a reduir endeutament (seleccionant els deutes amb major tipus d'interès) i l'altra meitat a finançar la tercera fase de la Llei de Barris.

L'objectiu municipal passa perquè, a final de 2020, un cop s'hagi executat aquesta tercera fase i recuperats els fons invertits, els únics deutes de l'Ajuntament siguin de 1.134.087 euros, "i a un interès molt baix". En definitiva, s'ha conclòs des de l'Ajuntament de Falet, "els pressupostos determinaran un exercici auster pel que fa a la despesa corrent". La pròrroga de la Llei de Barris fins al 31 de desembre d'enguany i la capacitat de maniobra financera permetran, en canvi, que durant l'exercici "es puguin executar projectes d'inversió importants".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics