Divendres, 14 de Desembre de 2018

Gepec alerta que el pantà de Siurana 'és a punt d'entrar en fase d'emergència'

El col·lectiu apunta que l'Ajuntament de Torroja del Priorat 's'ha vist obligat a emetre un band' en què es prohibeix el consum d'aigua de la xarxa municipal per a ús de boca i cuinar

25 d'Octubre de 2017, per Redacció
  • El pantà de Siurana, en una imatge d'arxiu

    Clàudia Bonet

La Comissió de desembassament convocada per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) d'aquest passat dimarts ha proposat no transvassar gens d'aigua del pantà de Siurana (al 13%) al pantà de Riudecanyes (al 21%) de gener a juny del 2018, segons ha exposat Gepec a través d'un comunicat fet arribar als mitjans aquest dimecres. Els últims dos anys, amb una pluviometria molt baixa (-65% de la mitjana el 2017) "el pantà de Riudecanyes ha concedit aigua generosament als seus associats per damunt dels nivells previsibles davant la greu sequera que patim". A causa "d'haver buidat exageradament" el pantà de Siurana, i que aquest no pugui subministrar aigua de boca amb la qualitat legalment exigible als pobles de la conca natural del riu Siurana (Poboleda, Torroja, i Gratallops, entre d'altres), el pantà de Riudecanyes no podrà rebre gens d'aigua del pantà de Siurana, ja que tot el sistema "està a punt d'entrar en fase d'emergèrcia", ha subratllat l'ens ecologista.

Gepec "ja fa anys que ve denunciant un ús especulatiu i fora de control de l'aigua de Siurana per part de la Comunitat de regants del pantà de Riudecanyes", s'ha afegit al text, tot recordant que "la legislació actual no permet els transvassaments de conca com aquest". D'aquesta manera, "el ridícul cabal ecològic que s'allibera no deixa córrer ni un quilòmetre l'aigua pel seu curs natural després del túnel de transvassament". El col·lectiu ha denunciat que durant els últims 30 dies, "Torroja del Priorat no ha pogut subministrar aigua de boca a les cases ni als cellers a causa dels nivells de metalls pesants que porta l'aigua que rep el poble des del cul del pantà de Siurana".

Band a Torroja del Priorat

"Davant d'aquesta previsible entrada en fase d'emergència del pantà", Gepec ha carregat contra "la manca de solidaritat de la Comunitat de regants del pantà de Riudecanyes amb els pagesos i regants del Priorat". "Ara que el Priorat i la conca del Siurana necessiten la seva pròpia aigua, aquesta continua sent espoliada per foscos interessos econòmics", ha censurat l'organització. A banda, s'ha alertat que l'ecosistema riberenc (entre els quals s'hi troben la llúdriga, el bufó tortuga de rierol, peixos, amfibis, i crancs de rius, entre d'altres) es veu "greument afectat per la manca del seu recurs natural propi: l'aigua".

Gepec ha assegurat que el "Priorat no vol entrar en un conflicte territorial, però cal tenir en compte que l'aigua de la pròpia conca del Siurana és transvassada injustament en un 95% als regadius i jardins del Baix Camp". Per aquest motiu, s'ha apuntat, "l'Ajuntament de Torroja del Priorat s'ha vist obligat a emetre un band prohibint el consum d'aigua de la xarxa municipal per a ús de boca i per cuinar".

L'aigua, que arriba al poble per una tuberia empalmada al cul del pantà de Siurana, "presenta un aspecte verdós i tèrbol", s'ha detallat al comunicat, on s'ha indicat també que els pobles de la conca del riu Siurana tenen els aqüífers sota mínims". 

COMENTARIS (0)

Reportatges