Dimarts, 19 de Juny de 2018

Romeva davant del cos consular: 'És impossible fins que algú ho fa'

El conseller d'Afers Exteriors afirma que la voluntat de reinventar-se defineix el caràcter del territori

19 de Juny de 2017, per ACN
  • Foto de família del conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, amb el cos consular de Barcelona a la Cartoixa d'Escaladei

    ACN

El conseller d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Raül Romeva, ha visitat aquest dilluns la Cartoixa d'Escaladei, a la Morera de Montsant (Priorat), amb el cos consular de Barcelona, a qui ha explicat que el territori es caracteritza per la innovació i la voluntat de reinventar-se. Així, tot i que Romeva no ha fet referència explícita al referèndum, ha utilitzat l'exemple del Priorat, on van començar a cultivar vinyes en pendent, per dir que aquest era un fet que es considerava "impossible fins que algú ho va fer". Davant una vintena de cònsols, ha recordat que també van superar els estralls de la fil·loxera. "Quan hi ha situacions a la història que destrueixen les pròpies oportunitats, les societats tenen dues opcions: reinventar-se o emigrar; aquí van decidir reinventar-se", ha afegit el conseller, que ha assegurat que "això explica molt bé el caràcter del territori".
 
Segons ha explicat el mateix conseller, la visita amb el cos consular serveix per mirar d'enfortir els vincles entre el Departament i el cos consular, i per donar-los a conèixer "les singularitats del país". Romeva ha afirmat en un breu discurs en castellà davant dels cònsols que no s'ha escollit la Cartoixa d'Escaladei "per casualitat" sinó per diversos factors, entre els quals hi ha el paisatge i la cultura del vi, molt lligada amb la innovació.

Així, Romeva ha assegurat que al Priorat es van començar a cultivar vinyes en pendent mentre algú deia que "era impossible" fins "que algú ho va fer i se'n van adonar que tenia el seu valor i donava un producte d'una qualitat diferent de la que es fa en pla. Algú va gosar fer-ho", ha dit. D'altra banda, ha destacat el "valor espiritual" de la Cartoixa, un terreny on recórrer per "trobar-se i generar coneixement".

Finalment, el conseller ha destacat que el Priorat s'ha hagut de reinventar "en situacions de la història que el que fan, d'alguna manera, és destruir les pròpies oportunitats". Davant aquest escenari, segons Romeva, s'obren dues possibilitats: o emigrar o reinventar-se. "Aquí van decidir reinventar-se tot i la fil·loxera, un desastre de magnituds enormes, i hi va haver la voluntat perquè la gent volia seguit vivint i construint el projecte aquí". "Amb ajuda exterior", ha reconegut.

Romeva ha assegurat que la voluntat del Govern és "continuar enfortint el coneixement i la projecció internacional" del Priorat, que lluita amb una candidatura perquè el seu paisatge sigui declarat Patrimoni Mundial de la Unesco. "Ajuntaments, el Consell Comarcal i el Govern estem bolcats en què això sigui un patrimoni col·lectiu no només català, sinó universal", ha dit.

A la trobada ha participat l'alcaldessa de la Morera de Montsant, Meritxell Martorell; el president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia; i Franca Lorella Deza, degana del Cos Consular a Barcelona, a més del director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Lluís Puig.
COMENTARIS (0)

Reportatges