Dimarts, 23 d'Abril de 2024

Un camp de treball amb joves de diferents països porta vida al pati de l'escola de Cornudella de Montsant

Un total de 237 nois i noies han participat durant aquest estiu als onze camps de treball organitzats des de Joventut al Camp de Tarragona

23 d'Agost de 2018, per Redacció/ ACN
  • Els joves participants al camp de treball 'Connecta't al Montsant', amb les autoritats que els han lliurat un diploma acreditatiu.

    ACN

Una quinzena de joves de diversos països, d'entre 18 i 29 anys, participen aquests dies al camp de treball internacional 'Connecta't al Montsant', que acaba aquest divendres. Durant dues setmanes, han aprofitat la seva estada per treballar en dos àmbits: l'habilitació del pati de l'escola de Cornudella de Montsant i la recuperació de camins i construcció de pedra seca al Parc Natural del Montsant. Aquest dijous, els joves han rebut la visita del delegat del govern a Tarragona, Òscar Peris, acompanyat de la nova coordinadora de Joventut, Carmina Blay, el director dels serveis territorials d'Ensenyament, Jean Marc Segarra, i l'alcalde de Cornudella de Montsant, Salvador Salvadó, que els han fet entrega del diploma per la seva participació al camp de treball. Un total de 237 joves han participat durant aquest estiu als onze camps de treball que s'han dut a terme al Camp de Tarragona, programats des de la direcció general de Joventut.

Es tracta d'un projecte que va arrencar ja fa un any i que compta amb la complicitat de la comunitat educativa de l'escola Dr. Piñol i Aguadé i de l'Ajuntament de Cornudella de Montsant i que, en darrera instància, pretén vincular el centre educatiu amb el Parc Natural del Montsant "convidant la natura dins el pati", segons ha explicat la drectora del camp de treball, Anouchka Tournier. Fins ara les instal·lacions tenien una superfície llisa a la zona d'esbarjo i el que es pretén és que aquesta es transformi en un espai "natural", amb desnivells, forats, espais d'intimitat, vegetació autòctona i insectes.

"L’objectiu és donar vida al pati i convertir-lo, també, en una aula d'aprenentatge per estudiar Medi Ambient en un espai real", ha assenyalat Tournier. De moment s'ha transformat el sorral que hi havia en un espai rodó i s'han creat diferents estructures de desnivell, tot fet en material reciclat. Es preveu que la intervenció tingui continuïtat en posteriors camps de treball.

Patrimoni immaterial del Parc Natural del Montsant

D’altra banda, els participants en el camp de treball també han dut a terme una intervenció dins l'àmbit del Parc Natural del Montsant, on els joves han après a treballar la pedra seca, fent construccions de marges i reconstruint un antic forn de cal que hi ha al Monestir de Sant Blai. A més del patrimoni biològic, paisatgístic o arquitectònic, el del Montsant és el primer parc natural que també té com a patrimoni immaterial l'art de saber treballar la pedra seca, i d'aquí la importància del camp de treball, que permet mantenir viu aquest patrimoni immaterial i, de retruc, recuperar espais malmesos.

Més enllà d'aquests dos projectes concrets, els joves participants –provinents França, Polònia, Rússia, Turquia, Mèxic, Japó, la República Txeca, Itàlia i Catalunya- han aprofitat la seva estada per conèixer les tradicions i la cultura catalana, participant activament a l'actuació castellera que els Brivalls de Cornudella van fer en el marc de la festa major o en el correfoc dels diables.

Onze camps de treball amb 237 participants

Aquest estiu han estat onze els camps de treball que programats des de la direcció general de Joventut que s'han dut a terme al Camp de Tarragona, amb un total de 237 joves participants i 92.000 euros invertits. Joventut organitza i coordina els camps de treball a Catalunya a través de diferents associacions d'educació en el lleure, entitats i fundacions sense ànim de lucre, i amb la complicitat dels ajuntaments.

La majoria d'aquests camps són dirigits a joves catalans d'entre 14 i 29 anys, i també n'hi ha alguns que compten amb la participació de joves provinents d'altres països, com el de Cornudella. Dels onze camps de treball organitzats al Camp de Tarragona, tres han estat internacionals: 'Connecta't al Montsant' (Cornudella del Montsant), 'Riera de la Boella: història i Natura' (La Canonja) i el 'Camp de Treball al Gaià, un món entre Altafulla i Tamarit' (Altafulla).

Els vuit restants estaven destinats a joves catalans: 'Camp de Treball del Gaià, un món entre Altafulla i Tamarit' (Altafulla), 'Fem Via Verda' (Solivella), 'Re-Coopera Ponent' (Tarragona), 'Obrint els camins dels arbres mil·lenaris de Farena' (Mont-ral), 'Recuperant el poble abandonat de la Mussara' (Vilaplana), 'Els Muntanyans' (Torredembarra), 'Coopera amb Reus' (Reus) i 'Descobrint Spelunca' (Conca de Barberà)

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics