Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Un grup de voluntaris recuperen varietats d’horta tradicionals del Parc Natural de Montsant

L’objectiu és conservar l’agobiodiversitat local i reivindicar-ne el seu valor

14 de Juny de 2019, per ACN
  • Imatge dels voluntaris

    ACN

Un grup de persones voluntàries recuperarà varietats tradicionals d’horta del Parc natural de Montsant i el Priorat. En el marc del projecte Biodiversitat cultivada, s’ha constituït el grup de conservació de l'agrobiodiversitat 'La Safranoria', integrat, de moment, per una dotzena de persones. Conrearan en vuit horts de diferents poblacions del voltant de la Serra de Montsant i de la comarca del Priorat alguna de les més de 30 varietats tradicionals recuperades dins del projecte.

Entre aquestes hi ha l’enciam del sucre, el pebrer de la Bisbal, el tomàquet de Còrsega o la safranòria morada. L’objectiu és afavorir el retorn d’aquestes varietats al seu territori d’origen i promocionar el seu coneixement entre la població de la comarca i les persones visitants. En una primera fase del projecte, l’any 2017 es van col·lectar llavors i informació etnobotànica de 39 varietats d’horta, que inclouen, entre altres, tomàquets, faves, pebrot, enciams, carbasses o safranòria morada.

En una segona fase del projecte, aquest material va ser traspassat a la Fundació Miquel Agustí, que des del 2018 ha conreat, estudiat i produït llavor d’aquestes varietats als camps experimentals d’Agròpolis-UPC, a Viladecans (Baix Llobregat). Aquestes llavors han estat incorporades al banc de llavors que l’entitat gestiona juntament amb l’Escola Superior d’Agricultura (ESAB-UPC), on seran emmagatzemades en condicions òptimes per a la seva conservació.

Per retornar aquest llegat ecològic al seu territori d’origen, la Fundació Miquel Agustí ha enviat més de 7.500 llavors a persones interessades de la comarca del Priorat, que seran cultivades durant la temporada. De cara als mesos d’estiu, quan els cultius estiguin a punt per al consum, es preveu organitzar diferents activitats, tastos i tallers de formació oberts a productors, restauradors i públic general.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics