Divendres, 29 de Març de 2024

Xavier Fornos: 'El cinema dedicat al vi parla de temes universals'

El festival tindrà lloc en vuit municipis del Priorat entre aquest dimecres i el 2 de desembre

28 de Novembre de 2018, per Enric Garcia Jardí
  • A l'esquerra, Xavier Fornos, director del festival Most, durant l'edició de l'any anterior.

    ACN

Xavier Fornos, director festival Most, manté una vinculació estreta amb el vi, que es remunta als temps d’infància. Un penedesenc com ell ha crescut entre vinyes i cellers, i el vi ha format part de les converses de sobretaula a les quals ha assistit des de la infància. “El vi fa cultura”, assegura. La seva formació com a museòleg, i la seva experiència com a director del Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, l’han ajudat a comprendre que “el vi és un producte molt singular, perquè té un valor històric, cultural i social que ens permet explicar part de la nostra essència com a civilització mediterrània”. El Most és l’únic festival dedicat al món del vi, la vinya i el cava que s’organitza a Catalunya. Després d’onze dies de projeccions arreu del Penedès, aquest dimecres 28 de novembre arriba a la comarca del Priorat, on es programaran activitats fins al 2 de desembre.

Quins són els orígens del festival Most?

Els orígens sorgeixen a partir d’una relació de col·laboració prèvia entre dues institucions culturals del Penedès, que són les que organitzen el festival: Vinseum i Cineclub Vilafranca. Ambdues parts implicades sempre havíem volgut unificar els àmbits temàtics de la producció audiovisual i la cultura del vi. És per aquest motiu que vam creure oportú aliar-nos per crear el primer festival de cinema temàtic al voltant del vi del país.

Quina ha estat l'evolució del festival, al llarg d'aquestes vuit edicions?

En primer lloc, hem evolucionat en el format. Ens vam adonar, ràpidament, que agrupar-ho tot en un cap de setmana era impossible. És per això que vam estendre l’activitat i la programació cinematogràfica del festival. També hi ha hagut una evolució molt positiva en la consolidació d’activitats que van més enllà de les sales de cinema, és a dir, que ens permeten portar el cinema arreu del territori. Des d’un inici, el festival s’ha anunciat amb una voluntat descentralitzadora. El Most ha volgut ser un festival creat des de Vilafranca del Penedès, però escampat arreu del territori, primer al Penedès, i més tard també al Priorat. També ens atrevim a projectar pel·lícules on el cinema normalment no hi arriba, com en els cellers. Per tant, crec que en aquests anys hem aconseguit un dels objectius inicials del projecte, que és mantenir una dimensió promocional del territori, com a país de vi. 

També s'ha produït una evolució pel que fa a la producció audiovisual catalana dedicada al vi, oi?

Sí, ho hem detectat amb els anys. Recordo que la primera pregunta que ens va fer un periodista va ser: “Per què feu un festival de cinema del vi? És a dir, hi ha tanta producció d’aquesta temàtica com per poder fer-ne un festival?”. Nosaltres ja dèiem aleshores que sí. Al principi, la majoria de pel·lícules que s’hi projectaven, però, eren d’origen estranger. A poc a poc hem anat descobrint que hi ha força gent, a casa nostra i arreu de l’Estat, que s’atreveix a treballar amb aquest format audiovisual a l’hora de comunicar la cultura del vi en qualsevol dels seus múltiples aspectes. I crec que el fet que el festival estigui disposat a acceptar pel·lícules de tot tipus de gèneres relacionades amb la vinya i el vi fa que les possibilitats encara siguin majors. Més enllà de la ficció, o del documental, al Most s’hi troben també espots promocionals de vins i territoris, videoart...

A banda de les projeccions cinematogràfiques, el Most també fa una aposta clara per la qüestió educativa.

Sí. En aquesta darrera edició hem fet un salt important, en aquest sentit. Som un festival que promociona la cultura del vi i de la cinematografia per a tots els públics, i penso que ens faltava treballar en profunditat el públic en edat escolar. Ja fa uns anys que organitzem el 'Most a les escoles', una activitat que proposa unes sessions de cinema del vi a centres formatius de primària i secundària i de batxillerat. Així, oferim l’oportunitat a l’alumne de poder entendre el llenguatge audiovisual que s’aplica en temes com el camp de la vinya i el vi, d'avaluar la una qüestió més estètica però també de contingut, i de parlar, fins i tot, amb alguns dels realitzadors de les peces que es projecten en el festival. 

A banda del 'Most a les escoles', que està plenament consolidat, i que cada any ens porta uns 600 alumnes a les sales de cinema del festival, tant del Penedès com del Priorat, enguany hem creat altres projectes interessants, com un campus per a joves d'entre 16 i 20 anys. El Campus Brot proposa als participants passar un cap de setmana en un alberg municipal de Vilafranca i treballar com a programadors: ells avaluen tot un seguit de pel·lícules i en trien unes quantes per projectar-les en una sessió única que forma part de la programació del festival. La primera experiència del Campus Brot ha estat fructífera, amb la participació d'una vintena de joves d’arreu de l’àrea metropolitana de Barcelona que han gaudit molt de l’experiència, i que han tingut l’oportunitat de ser part important de l’equip organitzatiu del festival.

Un dels objectius del festival és, doncs, acostar els joves a les projeccions?

Exactament. Per això també hem portat a terme un taller d'Instagram, en el qual els participants han creat una seqüència cinematogràfica a través de les històries de l'Instagram. Aquesta activitat ha atret un públic jove, perquè hem parlat en un dels seus llenguatges més utilitzats. Certament, busquem que el públic jove, així com el general, s'atreveixin a entrar a les sales de cinema per veure-hi pel·lícules relacionades amb el vi. El nostre propòsit és que vegin que més enllà d'explicar coses científiques, el cinema sobre el vi parla de temes universals, com els canvis climàtics, les relacions personals i les vivències que en diferents societats es produeixen al voltant del vi. Aquest tipus de cinema, que es pot fer des de diversos vessants -històric, antropològic, promocional, etc.-, parla, sobretot, d'històries humanes, de les persones que fan el vi.

Quants visitants rep, en l'actualitat, el Most?

Vam començar amb uns 2.400 espectadors i ara estem pels volts dels 6.000 espectadors, aproximadament. És una xifra que difícilment es podrà incrementar perquè les butaques són les que són. A més a més, si hem de créixer ho volem fer sempre d’una manera orgànica. El que ens agrada saber és que, a banda d'aquest increment, el festival està funcionant cada vegada millor en la mecànica organitzativa, i el públic que hi assisteix se n’adona, i se sent ben tractat. Aquest és, al capdavall, el nostre objectiu final.

Fornos ha estat entrevistat també pels companys del 'Carrer Major', a LANOVA Ràdio:

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics