Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Qualitat i visibilitat científica internacional

La URV se situa entre les universitats més importants de l'Estat per producció acadèmica

29 de Juliol de 2013, per Enrique Canovaca
  • Participants de la URV al projecte Aquavalens

    Enrique Canovaca

  • Josep Domingo

    Enrique Canovaca

  • Isabel Martorell, amb l'aplicació Ribefood-2013

    Enrique Canovaca

El darrer rànquing sobre la producció científica de les universitats, sorgit fa una setmana i realitzat per la Fundación Conocimiento y Desarrollo (CYD), situa la URV com a líder de tot l'Estat espanyol pel que fa a l'excel·lència en lideratge. Aquest factor qualitatiu es calcula en funció de la quantitat d'investigacions liderades per la universitat que s'han trobat entre el 10% de les publicacions més citades en el seu camp. Concretament, la URV té una taxa del 10,63%, sent el únic centre de tota Espanya que supera la mitjana mundial de deu punts.

L'àrea que té una taxa d'excel·lència en lideratge més elevada és la de Química (10,94%), malgrat que només ocupa la quarta posició de tot l'Estat. En primer lloc, s'hi troben Ciències de la Computació (8,93%) i Medicina (7,11%), mentre que Agricultura i Ciències Biològiques se situa en tercera posició (9,78%).

Pel que fa a l'índex d'impacte normalitzat de les publicacions, la URV se situa com a quarta, amb 1,45 punts, només superada per les universitats de Barcelona i Pompeu Fabra (1,50), i la Autonòma de Barcelona (1,46). En aquest indicador, l'àrea millor situada és la de Ciències de la Computació, segona (1,27); Medicina, cinquena (1,53), i Química, setena (1.30).

Millora de la visibilitat científica segons Web of Knowledge

L'informe del CYD és un dels molts que es fa de caràcter anual sobre l'impacte de les universitats espanyoles. Un altre dels criteris utilitzats per valorar el treball acadèmic és el nombre d’articles indexats, que ha augmentat en més d'un 50% durant els darrers cinc anys. Si el 2007, la URV va produir 558 publicacions indexades, aquesta xifra havia pujat fins els 849 durant 2012, segons l'Informe de Visibilitat Científica 2012 elaborat per la pròpia institució, a partir de les dades del Web of Knowledge (Wok).

En termes absoluts, la URV se situa en 22ena posició del rànquing estatal en nombre de publicacions. En canvi, si la quantitat d'articles es divideix entre el nombre de Personal Docent Investigador (PDI), la universitat passa a ocupar la tercera posició. És a dir, els investigadors de la URV produeixen més quantitats de treballs, malgrat no disposar dels recursos d'altres grans centres.

Un altre dels indicadors rellevants s'analitza en funció de les citacions per article, a partir de l'Essential Science Indicators (ESI). En aquesta classificació, de les 47 institucions i centres més actius científicament, la URV ocupa la desena posició a l'Estat i la quarta a Catalunya, amb un 11,33 de citacions de mitjana per cada publicació.

La universitat es fa notar internacionalment en set de les vint-i-dos àrees de l'ESI, com són química, enginyeria, medicina clínica, ciències agrícoles, ciències socials, medi ambient i ecologia, i informàtica. En aquesta última, per exemple, la URV se situa com la número 345 a escala mundial, tenint en compte que hi ha unes 10.000 universitats incloses en el rànquing. En general, la salut científica de la URV és bona, malgrat que no en totes les àrees.

Sistemes d'alerta de bacteris, paràsits i virus a l'aigua

El grup de Microbiologia Ambiental de la URV ha iniciat fa poc un nou projecte internacional, Aquavalens, finançat per la Unió Europea (9 milions d'euros) i amb la participació de fins a 39 institucions, de les quals setze són petites i mitjanes empreses. L'objectiu del projecte, amb una durada de cinc anys, "és millorar la qualitat de l'aigua potable a Europa disminuint els riscos derivats de la presència de microorganismes que generen infeccions en les persones", segons explica Maria José Figueras, catedràtica de microbiologia i coordinadora d'Aquavalens a la URV.

A hores d'ara, el projecte es troba en la primera de les fases, "en què assagem amb dianes moleculars", explica Figueras. S'analitzen el nombre de virus, paràsits i bacteris que poden provocar problemes de salut en les persones, per tal de dissenyar, en una etapa posterior, plataformes de detecció ràpida. Aquest sistema ha de prevenir possibles infeccions massives. Concretament, des de la URV es treballa amb un grup de bactèries (Campylobacter i Arcobacter) en els que es te molta experiència gracies a  investigacions anteriors.

La catedràtica en microbiologia explica que la participació de les empreses al projecte és clau per poder testar els sistemes d'alarma dissenyats i "veure si realment funcionen". Posteriorment, aquestes mateixes empreses s'encarregaran de la comercialització i distribució d'una tecnologia, que a hores d'ara, no està implantada internacionalment.

La catedràtica en toxicologia considera que la seguretat de l'aigua és molt alta en el cas de grans sistemes d'abastament, però no tant "en aquells petits, especialment, els que abasteixen a menys de 50 persones". Aquavalens, per tant, intenta evitar els episodis esporàdics de contaminació de l'aigua potable. No obstant, també podria servir per a països en vies de desenvolupament que encara no tenen una xarxa d'aigua segura.

L'última fase del projecte serà la d'avaluació dels resultats, "per veure si amb aquests nous sistemes s'han reduït els riscos de patir infeccions". En aquesta fase, l'equip de cinc persones de la URV tindrà un paper important, ja que "som especialistes en els plans de seguretat de l'aigua que té la Organització Mundial de la Salut", afirma Figueras, qui creu que aquest projecte "ens dóna una gran visibilitat mundial".

En defensa dels drets humans i la privadesa de dades

El Campus Catalunya de la URV va acollir, entre el 10 i el 12 de juliol passat, l'onzena conferència internacional sobre Privadesa, Seguretat i Confiança (PST), en plena crisi mundial sobre l'accés massiu a dades personals. "Aquests tres paràmetres són aspectes complementaris de la societat de la informació", assenyala Josep Domingo, catedràtic i coordinador del departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques, i de la Càtedra Unesco sobre la Privadesa de Dades de la URV.

"Privadesa es refereix al fet que quan utilitzem un servei d'Internet, com les xarxes socials o les cerques de Google, no donem més informació d’aquella estrictament necessària per obtenir aquest servei", assegura Domingo, qui considera que no hauria de ser possible "que ens rastregin i facin perfils personals". "Quan compres l'única cosa que cal és que facis arribar diners al botiguer, però clar, tothom intenta saber qui són els clients", continua el catedràtic.

Pel que fa a la seguretat, dins de la Càtedra s'analitzen i dissenyen sistemes que evitin atacs informàtics, mentre que la confiança "té a veure amb la relació que s'estableix entre els diferents equips en xarxa". Continuant amb l'exemple comercial, un ordinador o telèfon mòbil ha de tenir la suficient confiança per saber que els diners de l'usuari aniran a parar a la botiga, i aquesta a la vegada, ha d'assegurar-se que qui ha pagat s'emporti el producte. "La tecnologia que desenvolupem fa possible aquesta confiança", indica Domingo.

El catedràtic d'informàtica de la URV no creu que privadesa i seguretat siguin dos conceptes oposats, malgrat el discurs que s'ha instal·lat en l'opinió pública sobre la cessió de la teva privacitat per evitar atacs terroristes, després de l'11-S. De fet, Domingo assegura que ja existeixen tecnologies, encara per perfeccionar, que "et deixen en l'anonimat mentre no facis cap acció dolenta". Per tant, des d'un punt de vista tecnològic és factible detectar només als usuaris 'dolents' sense haver d'espiar a la resta.

El departament d'informàtica i matemàtiques és un dels més visibles a nivell internacional -ocupa el 345 del rànquing mundial ESI- però també participa en projectes innovadors de caire local, en el marc de l''Smart City' de Tarragona. El programa pilot que s’està desenvolupant permetrà pagar l'aparcament a través del telèfon mòbil, i fins i tot, detectar aquelles places que es troben lliures dins de la ciutat. Aquesta tecnologia també és aplicable en d'altres serveis, com el cas del transport urbà.

Vols conèixer els contaminants de la teva dieta?

El Centre de Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica (TecnATox) de la URV ha dissenyat darrerament la primera aplicació internacional per a mòbils i tauletes, Ribefood-2013, que té en compte l'exposició dietètica als contaminants químics dels aliments. "La gràcia d'aquesta programa és que uneix les dues cares d'una bona dieta, que no només ha d'estar equilibrada des d'un punt de vista nutricional, sinó també toxicològic", afirma una de les investigadores de TecnATox, Isabel Martorell.

L'aplicació es pot baixar de forma gratuïta a través de Google Play i de l'App Store i s'inicia amb la creació d'un perfil d'usuari, que et demana l'edat, el sexe, l'alçada, el pes i si tens alguna malaltia nutricional. Precisament, aquest últim paràmetre és una de les novetats més importants respecte a versions anteriors de Ribefood, ja que ofereix dades concretes per a persones que pateixen hipertensió, diabetis, celiaquia o intolerància i al·lèrgia a certs grups alimentaris.

Com a següent pas, l'usuari ha d'introduir els aliments que pren cada dia, distribuïts pel nombre de vegades que menja. En funció de totes les dades, l'aplicació adverteix d'aquells contaminants que sobrepassen els límits i ensenya com es poden compensar per tenir una dieta equilibrada. A través d'unes taules, l'usuari podrà observar fàcilment la quantitat de contaminants presents en cadascun dels aliments analitzats.

Isabel Martorell assenyala que s'han inclòs dins de Ribefood-2013 "els 65 aliments més consumits a Catalunya", malgrat que alguns com el sucre, els cereals o la xocolata no hi són. La investigadora del TecnATox ho justifica "perquè només treballem amb aliments que hem analitzat nosaltres prèviament i dels quals coneixem les seves característiques".

Ribefood-2013 és una "demo", assenyala Martorell, qui espera trobar patrocinadors per poder millorar les prestacions. Entre aquestes, s'hi trobaria la possibilitat de crear aplicacions per diversos països o que el programa faci recomanacions. A hores d'ara, però, l'usuari es pot dirigir al web de Ribefood per trobar consells generals sobre un a dieta equilibrada.

Martorell assegura que l'impacte internacional de l'aplicació "és important, tenint en compte que la primera descàrrega la vam tenir dels Estats Units", i explica que la intenció és poder fer un balanç i recollir les opinions dels usuaris, per veure si Ribefood ha contribuït a reduir el risc toxicològic de la dieta de casa nostra.


Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital visibilitat científica URV
reusdigital.cat Reus Diari Digital visibilitat científica URV

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics