Dijous, 25 d'Abril de 2024

Representa Snowden el paper de Neo a Matrix?

08 de Juliol de 2013, per Diana Vizán

Segueixo l’aventura protagonitzada per Snowden, perquè penso que hi ha en joc la llibertat. Llibertat en majúscules. La llibertat individual i la col·lectiva, la privacitat, la intimitat, la llibertat d’expressió. Ser lliures és ara més fàcil o més difícil que en el passat?

Les revelacions fetes per Snowden han descobert que el Govern dels Estats Units, a través de l'Agència Nacional de Seguretat (NSA), espiava persones i institucions al seu país i arreu del món. Milions de trucades telefòniques, correus electrònics i altres comunicacions han estat protagonistes de manera indiscriminada i sense consentiment judicial.

Davant d’una transgressió dels drets bàsics dels ciutadans, en lloc d’enfocar el debat sobre quines reformes són necessàries per protegir la llibertat davant d’aquestes amenaces, el Govern dels Estats Units i una part de l’opinió pública dirigeixen la seva ira cap al missatger Snowden. El mateix havia passat amb el soldat Bradley Manning, acusat de proporcionar a Wikileaks informació que revela crims de guerra dels Estats Units i altres delictes. Manning va ser detingut durant tres anys abans del judici en condicions “cruels, inhumanes, i degradants”, segons les Nacions Unides. Per això, ara Julian Assange, fundador de Wikileaks, ha donat suport a Snowden. Ells són els nous refugiats polítics? Així ho considera, per exemple, l’intel·lectual nord-americà Noam Chomsky.

Snowden és perseguit per trencar el pacte que tenia amb el seu patró i el seu govern. Aquesta rebel·lió té connotacions pròpies dels herois literaris, cinematogràfics o dels videojocs: el jove brillant i valent que es rebel·la, que desafia l'ordre establert, que amb l’ajuda de la màgia derrota un monstre que amenaça la humanitat a través de batalles i proves. El bé contra el mal. Snowden, que té una novia ballarina, també podria ser Django de Tarantino o Neo de Matrix. Potser amb comportaments com els d’Snowden no hauria tingut lloc l’holocaust i altres horrors de la història de la humanitat. Desafiar l’autoritat quan es considera que allò que et manen no és ètic em sembla un bon principi.

Ara que amb Internet la humanitat es creia més lliure que mai, afers com aquest demostren que cal estar atent a la protecció dels drets de les persones arreu del món i continuar defensant que és injust minvar la llibertat en nom de la seguretat, com es fa des dels atemptats de l’Onze de Setembre.

Penso que un món transparent, obert i sense por, seria més lliure.  En lloc d’això, es prefereix silenciar els abusos comesos contra la llibertat i perseguir qui els denuncia, en nom de la seguretat nacional dels Estats Units. S’ignora així que l’amor, la pau i la llibertat sí són bases sòlides de la seguretat i del benestar en l’àmbit individual i mundial.

Representa Snowden el paper de Neo? Potser ens creiem lliures i no ho som. Malauradament, la realitat actual em recorda la ficció del llibre 1984 i de la pel·lícula Matrix.

Diana Vizán és periodista.

 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Flavià Pacifista  21 de Juliol de 2013

El poder

Per mantenir el poder passa tot això.Sort que ara amb la bomba atòmica ja no es posible una guerra a gran escala, o si no , ja hi forem.