Dijous, 28 de Març de 2024

Reus reflexiona sobre la realitat de les dues ribes del Mediterrani

Dijous van començar les terceres jornades de les dues ribes Arrels

31 de Maig de 2010, per Silvia Sagalà
  • Imatge de l'obre teatral 'Rosella'

    campusreus.org

  • Cartell de la pel·lícula 'Joves normals'

    campusreus.org

Les terceres Jornades de les Dues Ribes Arrels van començar el passat dijous amb una projecció cinematogràfica. Com en tots els seus anteriors cicles, Arrels vol centrar-se en el coneixement, a través del debat i la difusió de la cultura magribina, principalment la marroquina, ja que aquest col·lectiu representa la meitat dels nouvinguts que conviuen a Reus. Joan Rosich, membre de l’organització del cicle, explica que el que busquen és "aproximar-nos al Magrib, tant en aquesta com en l’altra riba del mediterrani". Com en les altres edicions, ho faran a través del cinema, del teatre, dels debats, de les exposicions o de la música.

Les jornades van començar dijous al Centre de Lectura amb la projecció de ‘Le blues de Sheikhates’ de Ali Essafi, una pel·lícula que parla de les ‘sheikhates’, uns cants populars del Marroc que tenen com a protagonistes les dones que canten a la llibertat. Aquest és un film fet des del Marroc per joves que lluiten per a què la cultura tingui un espai en el nord d’Àfrica.

El cicle continuarà aquest dilluns a les vuit del vespre amb la inauguració de l’exposició fotogràfica ‘El perímetre algerià. La història d’un tomb pel Magreb’ a la Biblioteca Central Xavier Amorós. La mostra, del fotògraf menorquí Cristian Pons, aplega un recull de fotografies en color i en blanc i negre que l’artista va captar a Algèria, un país ‘ple de contrastos’. La iniciativa del viatge que va donar peu a l’exposició va sorgir del descobriment d’una part de la pròpia història de Menorca, a través del llibre de la historiadora Marta Martany ‘Els menorquins d’Algèria’. El llibre narra com, des del segle XVII, els habitants de les Illes Balears es van desplaçar a Algèria buscant treball, i esdevé un testimoni de com les migracions van canviant al llarg dels anys. Aquesta exposició s’allargarà fins a cloure el cicle el proper 30 de juny.

Pels més petits, el dimecres 2 de juny, i dins les activitats del cicle, se celebrarà una edició de l’Hora del conte solidari de la Biblioteca Xavier Amorós amb una sessió de contes del Magrib. Serà a partir de les sis de la tarda i anirà a càrrec de la cantant algeriana afincada a Barcelona, Neila Benbey, i del músic català Raül Costafreda. Tal com explica Rosich, l’objectiu és que els nens "assoleixin altres realitats, que ja estan assentades a casa nostra".

El diumenge 6 de juny serà el teatre qui prendrà el relleu amb la representació de l’obra ‘Rosella’. Un muntatge que gira entorn del nou codi de família del Marroc que ja es va programar en la segona edició del cicle Arrels, però que per motius aliens a l’organització, finalment no es va poder veure. ‘Rosella’ és una obra de la jove dramaturga marroquina Naima Zitan, que té l’objectiu d’apropar les comunitats marroquines de Catalunya al teatre, potenciar el teatre amb contingut social com a eina de dinamització comunitària i difondre una imatge molt més madura i complexa de la realitat sociocultural marroquina. Els actors i actrius són joves catalans autòctons i també d’origen marroquí. Els diàlegs del muntatge, que es podrà veure als jardins de l’IMAC amb entrada gratuïta a partir de les nou del vespre, es desenvolupen en àrab marroquí o darinya i compta amb elements de suport en català.

Tal com el mateix Rosich explica, amb aquest cicle volen generar dinàmiques que "tendeixin a l’apropament i a l’intercanvi, enlloc de l’aïllament, com alguns sembla que vulguin". És per això que s’ha organitzat un debat sobre els drets humans al Marroc. L’organització menciona que el Marroc és "un país preferent en les relacions europees", però recorda que "no ens hem d’oblidar dels seus dèficits democràtics" on els drets humans estan trepitjats, la repressió és una realitat quotidiana i on la llibertat d’expressió està sèriament trepitjada. Per reflexionar sobre tots aquests punts, l’acte comptarà amb la presència de Yussuf Raissouni, president de la secció de Rabat de l’Associació Marroquí dels Drets Humans (AMDH) i de Karim Othmani del comitè de suport a l’AMDH de Barcelona.

L’Associació Marroquí dels Drets Humans és una entitat estesa per tot el Marroc que difon i educa sobre els drets humans i denuncia totes les violacions que es produeixen al país en temes de drets fonamentals. El debat es farà el dimarts 8 de juny, a partir de les vuit del vespre, a la Biblioteca Central Xavier Amorós.

Els dos últims actes de les jornades són dues projeccions cinematogràfiques. La primera, ‘Casa Nayda’, es podrà veure el dijous dia 10 de juny a les deu de la nit als jardins de l’IMAC. Es tracta d’un documental que ja es va programar en la primera edició de les Jornades de les Dues Ribes, que exposa les noves tendències musicals i culturals de la joventut del Marroc. En acabar el treball escrit per Dominique Caubet, i realitzat per Farida Benlyazid i Abderrahim Mettour, el programa continuarà fins a les dotze de la nit amb una sessió de DJ amb músiques del Magrib.

La darrera de les projeccions tindrà lloc el dijous 17 de juny a la Sala d’Actes del Centre de Lectura a partir de les vuit del vespre. ‘Joves normals’ és una pel·lícula basada en experiències reals de tres joves de Jamaa Mezwak, un barri marginal de la ciutat de Tetuán, on van néixer cinc dels terroristes suïcides de l’atemptat de l’11-M. "Volem que la gent vegi quina és la realitat que vivien els joves que van provocar el desastre de Madrid" i també ensenyar que "no tota la joventut marroquina pensa en atemptar, sinó senzillament en buscar-se la vida i sobreviure", declara Joan Rosich. "Es busca trencar el mite de que la joventut marroquina neix educada en els valors de la jihad", sentencia.

Rosich afirma que amb aquestes jornades, que van començar el juliol del 2009, "treballem per la gent d’avantguarda, per a la gent que té idees i que es planteja els canvis socials i de relació". "Sabem que és una feina de formiga però volem generar aquestes dinàmiques perquè sabem que a la llarga poden canviar mentalitats i formes de fer", conclou.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

ribes mediterrani campus reus

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

joan  01 de Juny de 2010

QUE ENS MANCA FER ARA " UNA MESQUITA DALT DEL TEATRE FORTUNY"

 L'ajuntament no vol adonar´se'm que la gent de REUS, no ens agrada massa l'inmigració i en especial el col.lectiu del Marroc. Nosaltres tenijm problemes i acatem els que ens diu l'Ajuntament....ells NO...i que hen de fer.lo-hi, docomentals,deixar-los tocar musica als Jarins Rull...quan els de Reus no poden accedir-hi....Totes les coses podrioen tenir una mesura, però a Reus se'ns ha escapat de les mans i l'ajuntament ho accepta,,,l'Ajuntament no pensa amb els reusencs de tota la vida que som el qui paguem els impostos...i ara estem pagan les subvencions dels magrevins..............joan

joan  01 de Juny de 2010

FINS AQUI PODRIEM ARIBAR

 De sobres hauria de saber l'Ajuntament que els inmigrats a Reus ens cauen grans i no en enim prou, que ara els fan cimena, els faciliten poder fer musica...que ens falta fer ara acabar de baixar-nos els pantalos que el marroquins i l'Ajuntament s'ho mirin.......joan