Divendres, 19 d'Abril de 2024

Reus 'unplugged'

25 de Novembre de 2011, per David Llambrich

Com a poble esdevingut ciutat, Reus gaudeix d'una intensa agenda cultural i política. Seguir-la, demana temps lliure o manllevat d'altres obligacions, de vegades forçant la quotidianeïtat. Però quan la realitat s'imposa als desitjos, la desconnexió és obligada. Aquest fet, però, lluny de privar-nos de l'actualitat més rabiosa, ens permet descobrir un altre Reus talment com si es tractés d'una pel·lícula de ciència-ficció.

Passat el tomb de ravals, més enllà d'associacions i entitats, d'actes i esdeveniments anunciats i reenviats pel 2.0, més enllà de sopars i tertúlies, amanits amb convidats d'excepció, respira una ciutat anònima que manté uns referents més trivials: els partits de futbol al bar, la tertúlia a peu de plaça mentre es tragina la compra o la televisió d'àmbit estatal, per exemple.

És una ciutat 1.0, feta de dependentes, que també s'aixequen ben d'hora, ben d'hora, i que pleguen tard, ben tard. Que posen els nens al llit a quarts de 10, i no poden assistir a concentracions reivindicatives. És feta de repartidors i comercials, que són tot el dia fora de casa, cinc dies per setmana i els dissabtes no volen navegar entre la marea compradora que inunda el centre de la ciutat. Que no van de pintxos ni de tapes perquè a casa només hi entra un sou des de fa mesos. Són avis i àvies que fan de saltimbanquis amateurs per poder donar un cop de mà amb els horaris dels fills i dels néts. Són persones que ni tan sols llegiran aquest article, perquè internet és un 'divertimento' més, i els seus referents informatius són uns altres.

És un altre Reus, totalment desconnectat de l'oligocràcia cultural, social i política, que no ha percebut - per acció o omissió- la necessitat d'afegir-se a la dinàmica ni a la identitat reusenca; i que resta oblidat en el disseny de campanyes de sensibilització identitària o en l'exigència dels nostres drets com a poble. Però que malgrat tot, viu, treballa i paga els seus impostos aquí. I que també parla d'independència.

Segons la darrera enquesta del CEO, un 45,4% dels ciutadans votarien Sí a la independència de Catalunya. Això són 31.878 persones de les 70.216 que aquest passat #20N tenien dret a vot. Podem debatre 'ad aeternum' si el got és mig buit o mig ple. Però és irrefutable que el got té aigua. Per tant, és imperiós arribar a connectar amb la pluralitat d'aquest Reus en els propers tres anys. Sortim a buscar-los?

(David Llambrich Robert és professor i blogaire).

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (9)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

David Llambrich  02 de Desembre de 2011

Respostes (3)

Per fer això, s'ha de parlar amb molta -molta!- gent, s'ha d'escoltar bé el què diuen, perquè ho diuen i com ho diuen. S'ha de prendre nota i configurar un programa que atengui les seves demandes. S'ha d'explicar molt bé que els seus impostos no reverteixen en serveis a la comunitat on resideixen, se sentin més o menys reusencs, o més o menys catalans. La discriminació fiscal és la mateixa per a tots els ciutadans de Catalunya, portin el cognom que portin i parlin amb la llengua que parlin. I via fora!

Jordi  30 de Novembre de 2011

Com ho farem?

 I com ho farem això?

David Llambrich  30 de Novembre de 2011

Respostes (2)

5. A l'Àlfred: #tenimfeina #tenimpressa Salut company!

David Llambrich  30 de Novembre de 2011

Respostes

1. Al Xavier: Gràcies. És l'enfocament que perseguia. Cal sortir a parlar amb una ciutat que també existeix.
2. A Torrecollons: Gràcies. En això estem.
3. A la Raquel: Tens raó. Hi ha moltes vies per arribar a la gent. La primera és parlant amb ells i per tant, anant allà on hi fan vida. Cal explicar als ciutadans que esmentes, que les decisions e ciutat ens afecten a tots. Gràcies pel teu comentari. Me alegrat molt de llegir-te. ;)
4. Al Marc: D'acord amb el que escrius. Sovint els polítics i la política parlen d'assumptes que la gent no se sent seus. Cal explicar molt i molt bé perquè fem les coses que fem i sobretot, escoltar molt abans de prendre decissions. D'aquesta situació en què ens trobem, en sortirem junts o no en sortirem. Salutacions cordials, Marc. Content de llegir el teu comentari. ;)

Àlfred Pitarch  29 de Novembre de 2011

Títol

 M'afageixo al comentari d'en Marc (4), bon article, sortim a buscar-los, i tant, fem entre tots que el got s'ompli fins a vessar independència! Salut i República!

Marc Valfagó  26 de Novembre de 2011

Raó

Bon article. Tens raó amb tot el tema de que hi ha massa gent desconectada, sobretot dels que diuen "a mi la politica m'és igual, no la entenc" però ho trobo bastant normal en els moments actuals. No es per cap partit polític en concret si no per tots en general. Per molt que llegeixis els seus tríptics, vegis les campañes...massa partits menteixen i no et sents identificat amb cap quan veus exactament el que dius tu: treballes fins ben tard, no tens temps ni diners per l'oci, ha passat a ser un luxe i no veus com ningú fa res ni ho pretén per ajudar a fer-nos sortir d'aquest forat, no només a Reus sino que gran part dels pobles grans o ciutats 1.0 de Catalunya estaran amb el mateix problema. Poques facilitats pels temps que corren, masses coses que voler fer o participar i massa poc metall en que gastar-ho crea massa desinterès. Aquesta ciutat s'ha de posar les piles sino acabarà sent una ciutat sense esperit i almenys a mi, em doldria molt. Salut i peles!

Raquel Martos G.  25 de Novembre de 2011

No s'hi acaba d'arribar

Referent a "Sortim a buscar-los?" penso que tan d'important és el missatge com que aquest sigui rebut, no tothom està en els mateixos canals en els quals s'envia la informació i sí, sí que hi arriba, però no a tots els que s'hauria...
Hi ha una gran part de la població, i de reusencs en aquest cas, que ja tenen prou amb saber o no volen saber més que del que tenen a la butxaca, el que s'ha de pagar cada mes o el que faran un cop siguin al cap de setmana; no se n'assebenten de la informació fins que un veí els para pel carrer o al costat de la secció d'esports hi veuen algo escrit que els hi crida l'atenció. Hi han tantes vies per arribar a la gent, i es desarofiten tantes..

Torrecollons  25 de Novembre de 2011

Pensnat

Per fi hi ha algú que pensa en clau de futur i de país.

Xavier Guarque  25 de Novembre de 2011

Fantàstic !

 M'ha agradat molt llegir aquest article. Està fet des de l'objectiu clar de Reus però amb un enfocament diferent del que s'acostuma a llegir.