Divendres, 19 d'Abril de 2024

Quatre milions dels fons de Gecohsa eviten la liquidació de l'Hospital de Sant Joan

El govern tira endavant la proposta amb l'abstenció de tota l'oposició

25 de Juliol de 2016, per Enrique Canovaca
  • L'oposició s'ha abstingut en la votació de la proposta del desviament de fons de Gecohsa a l'Hospital

    Enrique Canovaca

La Junta general de l'Hospital Sant Joan de Reus ha donat llum verd al desviament de 4 milions d'euros dels fons de reserva de Gestió Comarcal Hospitalària, SA (Gecohsa) per poder pal·liar el dèficit de l'esmentat equipament sanitari. La proposta ha tirat endavant amb els vots del govern, mentre que tota l'oposició en bloc s'ha abstingut. L'informe de l'interventor, en aquest sentit, conclou que en cas que no s'adopti cap mesura abans del 31 de juliol, l'empresa entrava en perill de dissolució. Les altres opcions fixades a l'informe eren l'ampliació de capital, la reducció de capital o la fusió d'empreses, unes propostes, però, que el govern veu difícils o impossibles per dur a terme.

"La decisió que s'ha pres salva l'hospital", ha assegurat l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, qui s'ha queixat del vot de l'oposició: "No s'ha vist la responsabilitat per enlloc". Pellicer ha assegurat que l'actual situació de dèficit neix per la manca d'un pla de viabilitat quan es va construir l'Hospital de Sant Joan i ha subratllat que "aquí ningú s'ha volgut mullar, l'abstenció és la posició mès còmoda". "Si no haguéssim aprovat aquesta mesura, l'Hospital i l'Ajuntament entrarien en un espiral complicat", ha continuat el batlle, qui ha subratllat que la decisió "és completament legal" i està avalada pel secretari i l'interventor.

Al cap i la fi, el traspàs de dividens de Gecohsa, que gestiona l'Hospital de Móra d'Ebre, és la mesura més ràpida per tapar el forat de l'Hospital de Reus. L'empresa té unes reserves de 8,1 milions d'euros, que ara, un cop la seva Junta General ho aprovi, passaran a ser de la meitat. Evidentment, aquesta decisió ha aixecat polseguera al Comitè d'Empresa de l'Hospital de Móra d'Ebre, que ha anunciat que portarà aquesta decisió a la Fiscalia i ha exigit que hi hagi un pla d'inversions en aquest centre sanitari.

En aquest sentit, l'alcalde ha reclamat als treballadors que "entenguin" la situació problemàtica de l'Hospital de Reus i que si tots dos centres formen part del mateix grup societari, és lògic que un ajudi a l'altre. A la vegada, Pellicer ha anunciat que es farà un pla d'inversions per al centre sanitari comarcal de Móra i s'ha mostrat tranquil amb el fet que aquesta decisió pugui acabar a al Fiscalia: "tenim un aval jurídic".

Per la seva banda, la presidenta de l'Hospital de Sant Joan, Noemí Llauradó, ha afirmat que "hem superat un moment crític, hem agafat aire per poder centrar-nos en trobar mesures per pal·liar el dèficit de manera estructural". Les negociacions amb el CatSalut i la Generalitat de Catalunya continuen, però a hores d'ara no hi ha cap mesura concreta, ja sigui per l'increment del finançament o de l'activitat de serveis.

Llauradó ha justificat que no s'ha optat per traspassar els dividends del Centre MQ de Reus perquè aquest només té 3 milions d'euros de reserves, una quantitat insuficient per salvar la situació de dissolució de la societat de l'Hospital de Sant Joan. A més, la presidenta ha dit que el CMQ de Reus haurà d'afrontar, amb gairebé tota seguretat, el trasllat a un nou edifici, després de la marxa de la família Fàbregas, i això suposarà una forta inversió.

Abstenció constructiva de l'oposició

El conseller de la CUP, David Vidal, ha justificat l'abstenció del seu partit perquè encara no s'ha fet efectiva l'entrada dels treballadors al Comitè d'Empresa i perquè ells ja van proposar aquesta mesura fa uns mesos, "però també d'altres que no s'han tingut en compte". A la vegada, Vidal exigeix que hi hagin responsabilitats polítiques per la situació actual de l'hospital: "Segons l'informe de les causes, un 42% del dèficit correspon a una mala gestió dels consellers, entre els anys 2010 i 2012". El conseller de la CUP ha assegurat que el seu partit té una bateria de mesures per superar la crisi, que es presentaran en el plenari extraordinari sobre salut que s'hauria de celebrar el proper 30 de setembre.

Per la seva banda, la consellera de Ciutadans, Pepa Labrador, ha subratllat que la problemàtica de l'hospital "és estructural" i que abans de repartir els beneficis de Gecohsa, "caldria fer un pla d'inversions a l'Hospital de Móra d'Ebre". "Tantes setmanes per arribar a la solució que deia la CUP", ha indicat Labrador, qui amb més temps hauria reduït part del patrimoni immobiliari de l'Ajuntament per traspassar-lo a l'Hospital i només treure 2,5 milions d'euros de Gecohsa.

El conseller del PSC, Francesc Vallés, ha explicat que la seva abstenció és fruit de la manca d'un pla de viabilitat més extens per l'Hospital de Sant Joan: "És una decisió marcada per un calendari i no és una solució sostenible, sinó puntual". "No obstaculitzem aquesta mesura però no podem donar un sí entusiasta", ha subratllat Vallès, qui creu "que això és com la guardiola de les pensions, que es va buidant". "A hores d'ara estem injectant bosses de sang constantment al pacient, però sense saber què li passa", ha continuat el socialista, que això sí, ha agraït els esforços fets per la presidenta de l'Hospital.

El PP de Reus, per la seva part, ha indicat en un escrit que el seu vot és "una abstenció responsable" perquè votar-hi en contra suposaria "la liquidació de l'Hospital Sant Joan". La consellera del PP, Dolors Compte, ha exigit que es faci ja un pla econòmic i financer.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  25 de Juliol de 2016

Ningú està a l'alçada!

Quan de temps fa que s'arrossega aquesta història? No hi ha capacitat per demostrar que la 'burrocràcia' pot actuar ràpidament? Per què no es fa responsables als polítics per la seva inoperància i retards en les gestions? Potser la resposta és què no apareixen com a responsables en primera línia i com es diu vulgarment: m...... l'últim, i amen.

Pedro  25 de Juliol de 2016

es un total desconcierto

en este tema del hospital no se juega, hay que estar a todas y la oposición no ha estado a la altura que corresponde y sobre todo los socialistas que fueros ellos los que crearon todo este embrollo y las consecuencias las estamos pagando, lo menos que podían hacer es estar callandito, pues menudo bollo en el que nos han metido.
Con respecto al desvió de dinero de una sociedad a la otra es correcto y que digan lo que quiera el señor alcalde de Mora, lo que yo haría es darle todo el paquete del hospital , previo pago de las instalaciones y que ellos lo gestionen