Cookie control
Divendres, 03 de Juliol de 2020

Aigües de Reus comença els treballs que han de permetre tornar a utilitzar l'aigua del minat d'Almoster

20 de Gener de 2020, per Redacció
  • Mapa de la zona on s'han de dur a terme els treballs per part d'Aigües de Reus

    Cedida

Aigües de Reus té previst començar aquesta setmana els treballs que han de permetre la utilització de l'aigua del minat d'Almoster, fins ara en desús. El projecte es fa coordinadament amb la remodelació del passeig de la Boca de la Mina, que impulsa l'Ajuntament. L'obra en qüestió, amb un pressupost de 103.272,52 euros, consisteix en la interconnexió del minat d'Almoster, a través de les antigues instal·lacions anomenades del Clor vell (actualment inutilitzades, i situades a la cruïlla del Passeig de la Boca de la Mina i l'avinguda de Saragossa), amb la part superior del passeig, on hi ha la planta potabilitzadora de la ciutat i on actualment ja arriba l'aigua tant de la mina Monterols com del pantà de Riudecanyes.

La intenció, han exposat aquest dilluns fonts municipals, és recuperar la captació de l'antic minat d'Almoster per tal de fer servir l'aigua "en cru" (és a dir, sense cap mena de tractament) per regar els espais verds que ara es creen amb l'esmentat projecte d'adequació del passeig, com són el Parc agrari i el Parc de les olors. Així mateix, l'aigua sobrant d'aquest reg s'impulsarà, a través de la nova canonada, a la planta potabilitzadora per al seu tractament i ús a la ciutat, s'ha avançat des del consistori. En cas que no arribi prou aigua del minat d'Almoster, s'ha previst que la canonada sigui reversible, amb la qual cosa la interconnexió també ha de permetre, si fos necessari, l'enviament directe (i en cru) d'aigua del minat de Monterols i del pantà de Riudecanyes per al regadiu dels espais esmentats.

Aquesta actuació és una primera fase del projecte de recuperació del minat Almoster i les antigues instal·lacions del Clor Vell. En la segona meitat de l'any, es preveu fer una nova actuació de recuperació i adequació d'aquestes instal·lacions (actualment en desús) i que van ser la primera font d'abastament de Reus i on es va construir el primer sistema de tractament de les aigües de la ciutat. Aquesta segona intervenció s'ha pressupostat en 145.000 euros. En aquest sentit, també en el segon semestre de 2020 s'han de fer realitat altres projectes "que miren de diversificar les fonts de subministrament d'aigua per a la ciutat", s'ha precisat des de l'Ajuntament.

D'una banda, s'ha pressupostat (amb 125.000 euros) una intervenció per recuperar l'aigua de la mina del barri Fortuny, que té la seva arribada a la ciutat en el Parc dels capellans. Alhora, s'ha planificat una intervenció de millora de la qualitat de l'aigua en els pous de l'àrea de Bellisens, amb la idea que pugui destinar-se a usos de boca, després de la instal.lació d'un sistema de tractament per a la reducció de nitrats. En aquest cas, el pressupost s'ha fixat en 450.000 euros.

La regidora responsable d'Aigües de Reus, Noemí Llauradó, ha afirmat que "a Reus sempre hem estat responsables amb l'ús de l'aigua perquè és un recurs escàs, i és per això projectes com aquest encaixen plenament amb la priorització de l'aigua com un element de gestió urbana, tal com figura en el PAM i d'acord amb els Objectius de desenvolupament sostenible de l'ONU".

Tanmateix, l'alcalde, Carles Pellicer, ha destacat que "un dels objectius de la ciutat és seguir aprofundint en aquesta política d'usos de l'aigua recuperada que, lògicament, permet alliberar aigua potable de la xarxa principal i de les fonts d'abastament". De fet, Reus destina aigua "no potable" a algunes finalitats molt específiques (i amb plenes garanties sanitàries) des de fa anys, com és el cas de la neteja de la via pública, que es fa íntegrament amb aigua que no pot destinar-se a ús de boca per la seva baixa qualitat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ramon Toldrà Fort  20 de Gener de 2020

Notícia errònia

Hola,
Aquesta mina que parleu no correspon al la mina d'Almoster.
La mina d'Almoster és la que baixa per la carretera de Castellvell i que per 20 metres de tuberia no s'aprofita i podria anar al pou de la rosa amb una mínima inversió.