Dimarts, 19 de Març de 2024

Alfred Rodríguez Picó: 'Quan tenia 5 anys la meva mare em tancava a casa durant l'arribada d'una tempesta'

El meteoròleg serà un dels ponents a la fira Esquiades Snowfun, que se celebra aquest cap de setmana a firaReus

11 de Novembre de 2017, per Josep Gallofré
  • Alfred Rodríguez Picó

    Cedida

És una de les cares més conegudes de TV3. Després de 20 anys al capdavant de l'espai del Temps de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, Alfred Rodríguez Picó (Barcelona, 1958) es troba actualment immers en un nou projecte: l'empresa Tayco Meteorologia. Ara per ara, no tornaria als mitjans de comunicació, però admet que va ser una gran experiència. La seva passío per a la meteorologia li ve de lluny, des de la infantesa. Rodríguez Picó estarà present aquest dissabte a la fira Esquiades Snowfun per oferir una xerrada sobre el món de la neu i la seva evolució.

Parlar del temps serveix per mantenir una conversa trivial?

Mira, quan aquest dimarts vaig sortir de casa veies a la gent als portals dels blocs que parlava del fred que feia. És un comentari que surt de forma espontània perquè realment és el que interessa. Són converses i comentaris del dia a dia. Si ve fred i calor i ho anuncies la gent en parla. Sempre recomano i aconsello que ens facin cas davant les situacions climatològiques. 

Vint anys a TV3 i Catalunya Ràdio i després a BTV. Pensa que als 80 vau canviar la forma d'informar del temps?

Sí, negar-ho seria falsa modèstia. A més TV3 va ser pionera en molts sentits pel que fa a l'espai del temps. Va ser la primera televisió a l'Estat espanyol en donar una informació meteorològica separada del Telenotícies i vam ser els primers a incloure moviments del satèl·lit Meteosat. Sempre va ser innovadora i estava a l'última.

De fet, està lligat als mitjans de comunicació des de ben jove.

Vaig començar quan tenia 16 anys a Ràdio Barcelona, després col·laborava en diversos diaris fins a la creació de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió. Amb l'Antoni Castejón vam començar a participar en el Telenotícies als finals del 1983. El món de la televisió i la ràdio em va encantar i vaig continuar endavant.

L'espai del temps és un dels que té major audiència.

En té molta. La gent vol saber el temps que farà, sobretot de cara al cap de setmana.

I sou objecte de crítica  quan no encerteu la previsió...

Per descomptat, però les crítiques són bones per aprendre. Hem de tenir en compte que és una predicció, no sempre es pot encertar. Tot i això, però, els nivells d'encert són molt elevats a Catalunya. Sempre aprenem, el nostre clima és molt variat i poder preveure el temps que farà, sobretot en situacions de tempestes, és complicat.

I ara, Internet també ha guanyat molt de protagonisme amb l'espai del temps.

Sí, evidentment. Ara reps les imatges d'un tornado a Sidney en 5 segons, i abans no era així. Recordo que quan hi va haver el tornado a l'Espluga de Francolí, l'any 1989, vam ser dels primers a oferir en imatges, però al cap d'uns dies perquè les rebies per carta.

Què el veurem fer a la fira Esquiades SnowFun?

Hi haurà la presència de moltes empreses relacionades amb el món de l'esquí i de pistes d'arreu de Catalunya. Aquesta fira és important per parlar de l'evolució de les nevades, per un futur pròxim però també llunyà. Intervenen molts factors i intentarem aclarir, per la nostra part, quin és el futur des del punt de vista de la neu, tant a Catalunya com al continent europeu, que està afectat per l'escalfament planetari.

Serà una xerrada didàctica per entretenir. Són jornades on la informació ha de ser important, però la gent també s'ho ha de passar bé. També oferirem imatges de fets curiosos.

Ha parlat d'escalfament climàtic. Cada cop anem a més...

Anem a més, però també cal dir que hi ha contradiccions importants i cal tenir-les molt presents. Això ho aclarirem dissabte. Compte que tot no és tan clar i evident com sembla.

La gent espera amb moltes ganes la neu quan arriba aquesta època.

Sí. De fet som un país on la tradició per esquiar ve de molt lluny. Al llarg del segle vint s'ha popularitzat i ha deixat de ser un esport minoritari i gairebé tothom el pot practicar. La neu és un fenomen important i, per exemple, el turisme d'esquí té un gran pes a Catalunya.

Quan arriben els mesos d'octubre i novembre molta gent està pendent de les nevades. Hi ha hagut un octubre molt càlid i tothom es pensava que no arribaria la neu i mira, d'un dia per l'altre, les muntanyes estan blanques. No ens podem refiar del temps que fa uns dies per saber el dels mesos següents.

La seva passió per la meteorologia ja comença quan tenia 5 anys.

(Riu) La meteorologia és una passió. És una inquietud que em ve des que vaig néixer. Quan tenia 5 anys la meva mare em tancava a casa quan arribava una tempesta. Em continua apassionant, no minva amb l'edat. Intentes transmetre els teus coneixements i tot el que saps sobre meteorologia perquè més gent pugui aficionar-se a aquesta ciència.

A hores d'ara, encara persegueix fenòmens meteorològics?

I tant! Tot i que disposo de menys temps. L'última vegada va ser la setmana passada, amb una tempesta a Barcelona. Vaig sortir al carrer amb la càmera i, per cert, em va caure un llamp bastant a prop. Si coincideix, vaig a viure el fenomen i a gaudir.

I, actualment, immers en una nova empresa, Tayco Meteorologia. De què es tracta?

És una empresa de prediccions meteorològiques per a empreses, que ha donat la volta a tot el que hi havia. És de les primeres a Europa que humanitza tota la informació. Treballem per molts sectors, des de l'esportiu fins a la pagesia. Va néixer fa un any i mig junt amb tres socis, estava cansat de treballar als mitjans i volia fer una cosa nova. Actualment som set treballadors i estem molt contents perquè la formula funciona. Això sí, amb molt d'esforç.

Està canviat el temps?

El clima sempre canvia, evoluciona. A l'Edat Mitjana les temperatures eren suaus i plovia més i a l'època Barroca feia més fred. Des de la revolució industrial, l'home contamina l'aire del nostre planeta i aquesta situació es dispara al llarg del segle vint, amb l'aparició de l'efecte hivernacle i forat a la capa d'Ozó. Hi ha una nova eina que intervé, anomenada escalfament planetari antropogènic, provocat per l'home. El temps canvia de forma natural però també per la presència humana. S'han de prendre mesures. Ens hem de conscienciar que així no anem bé.

Insisteixo amb el tema, doncs, és evitable aquest escalfament planetari?

Alguns diuen que ja no hi ha remei, jo sóc més optimista tot i que Déu n'hi do el mal que hem fet. Es poden fer moltes coses, però qui té la paella pel mànec és el Govern, sent més restrictius. Totes les persones, una per una, podem fer molt, però estem molt ben acostumats i canviar els hàbits no ens agrada. Hem de participar entre tots.

Què podem fer, per exemple?

Hauríem d'agafar menys el cotxe o pagar un peatge per entrar al centre de la ciutat. Això molts no ho veuen bé, però s'ha d'actuar d'alguna forma i conscienciar que així no anem bé.

Tornaria als mitjans?

No, l'empresa m'absorbeix completament. És molt recent i nova i requereix estar-hi molt a sobre. Els mitjans sempre m'han agradat i hi he estat molt a gust. No puc dir que d'aquesta aigua no beure, però ara mateix ho veig complicat.

A més, és un gran apassionat de la música.

Sí, és la meva segona passió, la música clàssica m'encanta. A més, toco el clavicèmbal. He fet diverses presentacions sobre autors però és una cosa secundària, primer t'has de dedicar al que toca.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics