Divendres, 19 d'Abril de 2024

Ara Reus defensa, en un vídeo, l’externalització del contracte de neteja i recollida de residus

Ho planteja a través d’un decàleg de qüestions i en base a l’estudi de viabilitat sobre la matèria realitzat pel consistori de Reus

20 de Setembre de 2018, per Isabel Martínez
  • Ara Reus i Rubio defensen l'actual model de gestió

    Reusdigital.cat

“Hi ha més debilitats i amenaces que oportunitats”, segons el regidor d’Ara Reus, Daniel Rubio, en internalitzar el contracte de neteja i recollida de residus de la ciutat de Reus i substituir l’actual model que presta una empresa externa . Aquesta és la principal conclusió d’un vídeo explicatiu de poc més de 10 minuts elaborat per Ara Reus i protagonitzat pel Rubio en relació al contracte més important que signa el consistori reusenc i que afecta uns 200 treballadors.

Articulat bàsicament en 10 punts argumentals, el vídeo posa èmfasi en els aspectes jurídics, laborals i econòmics d’aquest contracte que, fins a la data, l’Ajuntament de Reus havia signat cada vuit anys aproximadament i que representa un import d’uns 10 milions d’euros l’any. Sota el títol ‘Internalització de la brossa?’, el vídeo se sustenta en les dades que va aportar l’estudi de viabilitat que va realitzar el consistori sobre aquesta matèria i objecta arguments al fet que la internacionalització del servei sigui beneficiosa pel consistori.

Un punt en què Ara Reus discrepa de la CUP, formació que va abanderar la campanya ‘El negoci de la brossa fa pudor’ fa un temps. En aquest sentit, els principals arguments que Rubio sosté és que “l’ajuntament no pot crear noves empreses” per gestionar el sevei d’acord amb la legislació actual i tot que ho podria fer “mitjans propis” aquesta actuació “afectaria al compte d’explotació de l’ajuntament”.

En matèria laboral, els principals inconvenients que tindria la internacionalització del servei seria que, segons la llei de pressupostos de l’Estat, el consistori no pot augmentar plantilla i els quasi 200 treballadors d’aquest servei “no podrien ser subrogats i perdrien el lloc de treball”. En tot cas, els treballadors d’aquesta contracta passarien a indefinits no fixes i haurien de passar la selecció de l’oferta d’ocupació pública amb el risc que aquest fet representaria per la seva continuïtat.

En aquest aspecte, la inclusió en el conveni col·lectiu corresponent també afectaria a alguns drets dels treballadors. Per mantenir els nivells de servei actuals, el consistori hauria de contractar entre 10 o 21 persones més amb un cost aproximat d’entre 325.000 i 642.000 euros a causa de la reducció de jornada que representaria incloure els treballadors en el conveni actual tant a través d’una empresa com per la via directa.

En matèria econòmica, el vídeo d’Ara Reus destaca que l’assumpció d’aquest contracte pel consistori via directa o per empresa municipal representaria l’estalvi del 10% de l’IVA però, a la inversa, el consistori hauria de fer front al 21% d’IVA associat a la compra de maquinària, combustible, etc. Finalment, la comunicació d’Ara Reus destaca la gran inversió inicial que hauria de realitzar el consistori via inversió (10 milions d’euros) o a través del contracte de leasing i crida l’atenció en què els operadors d’aquest àmbit poden aprofitar l’economia d’escala i un marc regulatori més flexible.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics