Dimarts, 19 de Març de 2024

'Ara sóc jo de debò'

El projecte 'Espai jove de salut' que impulsa H2o acull i assessora joves trans en la seva recerca per la igualtat

14 de Setembre de 2017, per Marc Busquets
  • L'Eliot és un jove trans que viu a Montbrió del Camp

    Cedida

  • Romero i Vinyals, al servei de salut de la oficina jove del Tarragonès

    Marc Busquets

"Anys enrere ni tan sols m'agradava mirar-me al mirall. M'amagava. Ara, però, sóc jo de debò", celebra l'Eliot, un jove trans que viu a Montbrió del Camp. El camí per arribar a la plenitud, no obstant això, no ha estat gens senzill. Quan recorda els temps més difícils, no pas al poble sinó els patits durant la seva etapa acadèmica, de seguida recorda haver hagut de canviar fins i tot de centre escolar. "Vaig intentar passar desapercebut per evitar conflictes i reprimir tot el que sentia, fins que va arribar un moment en què ja en vaig tenir prou" i es va tallar els cabells "com els porta un noi".

Allò ho va canviar tot. "Tot el meu món va millorar", diu, entre els 15 i els 16 anys. A poc a poc, el rebuig familiar a la seva situació va anar a menys i tot va acabar-se "normalitzant" malgrat un entorn proper "catòlic i tancat". Fa un parell d'anys que va començar un tractament hormonal permanent, i sis mesos enrere es va sotmetre a una mastectomia. "Que consti, però, que tot és opcional. Cadascú pot decidir operar-se o no, o si necessita un tractament o no", detalla.

'Si no t'agrades, malament rai'

"Sempre he tingut clara la meva identitat", segueix. "M'agradaven les joguines de nens, no pas les de nenes, i a casa estaven sorpresos però ningú deia res", evoca. "Tenia moltes pistoles i espases", puntualitza entre rialles. Més endavant, les preguntes van sorgir quan es va sentir atret per les noies, quelcom que "em va provocar molts dubtes perquè no sabia a qui recórrer". En aquest sentit, es mostra satisfet perquè " ara tenim més informació, i moltes coses han canviat durant els últims anys perquè tenim una llei que ens protegeix" tot i que encara "queda molta feina per fer". Malauradament, creu, hi ha molts prejudicis i intolerància. "Massa", assegura. Per sort, però, "al poble tothom em coneix i mai m'han tractat malament, sinó al contrari", detalla. La clau, amb tot, "és acceptar-se". "Et planteges moltes coses, necessites respostes i no sempre en trobes", lamenta. "Si no t'agrades, malament rai", rebla.

"Hi ha moments en què et sents molt sol", subratlla. La seva actual parella, que l'ha acompanyat en tot el procés, "sempre m'ha entès i ha estat sempre al meu costat", per sort. Un altre element de suport per a l'Eliot i altres joves trans ha estat i és el col·lectiu gai, lesbià, bisexual i transsexual del Camp de Tarragona, H2o, amb seu a Reus i un projecte, 'Espai jove de salut', que també es desenvolupa a Tarragona, el Vendrell, Calafell i Cunit (en aquestes dues darreres localitats, en ocasions puntuals). "Ens ve a veure molta gent que simplement necessita parlar perquè no té amb qui poder fer-ho ni compartir segons què", exposa una de les responsables del servei, Clàudia Vinyals. "El nostre és un espai de debat, per parlar obertament de sexualitat" on s'atenen les consultes "de gent molt jove però també de totes les edats i perfils socials", descriu.

Escoltar i no jutjar

Al seu costat, Lluís Romero matisa que la plataforma H2o organitza també tallers i activitats adreçats a tothom. "Som una finestreta única d'atenció, podríem dir-ho així", expressa. La trajectòria duta a terme fins ara, indica, ha convertit H2o "en una referència". "11 anys enrere, quan vam començar, una persona trans no tenia on anar si necessitava consell o informació. Això ja no és així", declara. Les xifres, en aquesta línia, ho evidencien.

L'any 2014 es van atendre un miler de consultes, i en les diverses accions realitzades s'hi han vist implicades unes 6.000 persones. Quan es tracten realitats més complexes, l'equip deriva l'atenció dels consultants als serveis socials i sanitaris del territori. Ambdós manifesten que la bona entesa entre les diverses entitats fa que l'intercanvi d'informació i la "transversalitat" de l'assessorament a tots aquells que ho necessiten conformin una xarxa que "ja és capaç de donar resposta a una demanda cada cop més freqüent".

I és que del col·lectiu LGTB "se'n parlava molt poc, fa uns anys", diu Romero, però "ara és una mena de 'boom', és així". "És una realitat que canvia a cada instant, que creix i que la gent jove tracta obertament, com ha de ser", destaca. Els recents canvis legals han donat visibilitat al col·lectiu LGTB, tot i que "altre cop s'ha demostrat que la normativa va un pas per darrere de la gent del carrer", que en la seva recerca per aconseguir la igualtat ha impulsat "un debat necessari".

"Calen més recursos, més formació i més temps", però en essència és encara convenient "un canvi de xip" en la mentalitat de molts. "És tan simple com tan complicat, al mateix temps, que ningú jutgi ningú altre per la seva orientació o identitat sexual", conclou Romero.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

H2o trans transsexual reusdigital Clàudia Vinyals Lluís Romero

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics