Dimarts, 19 de Març de 2024

Avis i àvies 2.0

Coneixem l'experiència de persones grans que han decidit formar part del món digital

05 de Desembre de 2019, per Alba Cartanyà
  • Cada vegada més avis i àvies utilitzen les noves tecnologies

    Cedida

Les noves tecnologies ja formen part (inevitablement) del nostre dia a dia, perquè són una manera fàcil de connectar persones, espais i temps. El seu ús ha passat de l'1% al 59% de la població en menys de 20 anys (AIMC, 2014), sobretot en els sectors més joves. Tanmateix, cada vegada hi ha més persones grans, avis i àvies, que decideixen introduir-se en aquest món digital per tal d'apropar-se a la nova realitat que els envolta.

A Facebook, 'per estar en contacte amb la família'

En Fernando viu a Vilafortuny i té 85 anys. Es va endinsar en les noves tecnologies seguint la Manuela, la seva dona, que va traspassar fa uns mesos. Ella volia estar al cas de l'activitat d'alguns membres de la família que viuen lluny i es va obrir un compte a Facebook. Ara el Fernando utilitza aquesta xarxa social per "veure fotos, fer comentaris i llegir notícies", explica, i quan té algun dubte compta amb l'ajuda dels seus néts.

Una d'elles, la 'Bego', reflexiona: "Nosaltres que ja hem nascut amb això ho tenim molt assumit però a ell, per exemple, li costa entendre i diferenciar alguns conceptes, com els d'usuari i contrasenya". En Fernando també utilitza Whatsapp i, amb menys mesura, el correu. En general, la seva experiència a Facebook és positiva però avisa: "Si no vas amb compte amb els 'm'agrada', després et surten coses que no vols veure!"

L'àvia de Twitter

Reusenca de la collita del 47, la Maria Pilar es va iniciar a Twitter "tímidament". "A la 'tele' en parlaven a totes hores. Que sí un ha dit no sé què a Twitter, que si l'altre també. I llavors va ser quan va demanar al seu fill que li instal·les al mòbil, recorda ara la usuària Àvia ganxeta. "M'hi vaig voler posar per informar-me i per dir segons què als polítics, perquè el contacte amb ells pot ser directe", argumenta reconvertida en comentarista de l'actualitat. El procés centra la majoria de les seves repiulades i respostes, si bé també fica cullerada amb "les coses de Reus". El que valora de les xarxes, diu, "és que t'assabentes de tot molt de pressa".

No obstant això, no es considera una experta en la matèria. "Ni de bon tros. Simplement vaig voler veure què era", subratlla. De tot plegat en fa un bon balanç, també per motius personals. "Puc enviar missatges als fills, als amics i als néts", celebra. Això sí, "trobo que també hi ha molt soroll, a Internet. Sembla que n'hi hagi alguns que només vulguin discutir", lamenta. Es farà compte a Instagram? "Ja ho veurem. Amb tantes coses al telèfon no em vull acabar fent un embolic", conclou.

Formació als municipis

A banda de l'ajuda de fills i filles; néts i nétes, la gent gran també pot acudir als diferents cursos que ofereixen els municipis. En el cas de Reus hi ha diverses iniciatives, com el programa 'Parelles T' que uneix joventut i vellesa per compartir coneixement. El projecte està obert, però tot i haver-hi una base de dades d'avis i àvies apuntats, des de l'organització lamenten que "falten joves" per a col·laborar-hi.

Una col·laboració que pot semblar irrellevant però que és molt més que explicar la diferència entre usuari i contrasenya, o que instal·lar una aplicació; es tracta d'impedir que una part de la població quedi aïllada en un món cada vegada més connectat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics