Cookie control
Dimarts, 14 de Juliol de 2020

Avís preventiu de contaminació per ozó

L'Ajuntament de Reus recomana a les persones físicament més vulnerables que no facin esforços corporals intensos a l'aire lliure entre la 1 del migdia i les 4 de la tarda

05 de Juliol de 2019, per Redacció
  • Imatge de l'estació que controla aquest fenomen a la ciutat

    Cedida

Atesa l'alta radiació solar observada aquests dies, des de l'Ajuntament de Reus es vol fer un avís preventiu de contaminació per ozó a la població i sobretot en aquelles persones més vulnerables a aquests efectes, persones amb malalties cardíaques o de l’aparell respiratori, els nadons, els nens en edat preescolar i les dones embarassades, que redueixin les activitats que suposin esforços corporals intensos a l'aire lliure durant les hores centrals del dia, des de la 1 del migdia fins a les 4 de la tarda.

L'ozó troposfèric es forma quan coexisteixen els òxids de nitrogen (NOx), els compostos orgànics volàtils (COV) i una radiació solar intensa al llarg d'un període de temps prou llarg (un mínim de diverses hores). Així, l'època típica dels màxims d'ozó coincideix amb la primavera i l'estiu.

Els efectes que l'ozó pot provocar sobre la salut de les persones són tos, irritacions a la faringe, el coll i els ulls, i dificultats respiratòries com la gola seca. També pot produir altres problemes respiratoris com una incidència més gran i un agreujament de l'asma, la reducció de la funció pulmonar i una inflamació de les vies respiratòries, que generi símptomes respiratoris i una alteració del rendiment. Els nivells elevats d'ozó també poden causar un increment de la mortalitat diària.

A Reus existeix una estació automàtica de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) que analitza la qualitat de l'aire a l'avinguda de Bellissens, i que controla en línia diversos contaminats a més de l'ozó troposfèric com nitrats, sulfats, monòxid d'oxigen, i PM10, precisament aquest últim és el que ens afecta més sovint i que són partícules sòlides i líquides de substàncies orgàniques o inorgàniques molt petites, de diàmetre entre 2.5 i 10 µm, la mil·lèsima part d'un mil·límetre i que poden arribar a les zones perifèriques dels bronquíols i alterar l'intercanvi pulmonar de gasos.

Atès que la majoria de contaminant amb presència a Reus provenen del trànsit es recomana passar i fer esport per aquells carrers amb menys càrrega de vehicles. La Generalitat a posat a disposició de la ciutadania un aplicatiu gratuït Aire.cat, des d'on es poden rebre notificacions d'avisos i on hi ha un visor de la qualitat de l'aire. Des de la pàgina web del consistori reusenc es pot accedir al visor de qualitat d'aire proporcionat per la Generalitat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics