Diumenge, 27 de Maig de 2018

'Bon dia, t'estimo, Reus', en tríptic i per Nadal

El projecte de Fina Veciana mescla fotografies, collage i textos, que es poden personalitzar

12 de Desembre de 2014, per Enrique Canovaca
  • Fina Veciana, amb els tríptics creats de cara el Nadal

    Enrique Canovaca

  • Enrique Canovaca

  • Enrique Canovaca

De postals nadalenques estem acostumats a regalar-ne des de fa molts anys, ja sigui als familiars més propers o llunyans. No ho estem tant, però, a veure d'altres que s'obren i es tanquen, es poden penjar en qualsevol espai de casa i contenen un toc artístic i personal. Els tríptics per i de Nadal són l'aposta de l'artista reusenca Fina Veciana per aquestes festes, amb l'objectiu de crear un objecte "únic" que transmeti un missatge concret i amb "el que la gent es pugui identificar". De moment, els tríptics creats per Veciana expliquen moments de la seva qüotidianitat: "La naturalitat té molta màgia", assegura la reusenca, que ofereix la possibilitat de fer una creació a mida. El preu del regal és de 25 euros i es pot encarregar a través del seu blog.

La idea de fer els tríptics neix del procés de reciclatge que ha carateritzat durant molt de temps l'obra de Veciana. "Fa un any i mig vaig crear un alter ego a través d'Instagram que es deia Uma i vaig anar publicant una sèrie de fotografies que després han estat retocades per la Fina Veciana i s'han exposat a Cal Massó", assegura l'artista reusenca, qui indica que la Uma "és la Fina quan no té res a veure amb l'art, es fixa amb tot el que la rodeja i va deixant que el seu cos se sensibilitzi de totes les històries del seu exterior. La Fina, en canvi, agafa les imatges simplement estètiques i els hi dóna concepte, les tranforma en traços, formes i collage".

Una vegada vegada finalitzada la mostra, Veciana pensava què fer amb la gran quantitat de fotografies preses: "Se m'havia obert tot un món paral·lel, mai havia treballat la fotografia perquè formés part de la pintura". I la idea va arribar en forma de tríptic nadalenc, per fer un regal especial als èssers estimats o els familiars. En aquestes creacions s'hi troben missatges "qüotidians i propers", com "bon dia", "t'estimo", "bones festes" o "estic esperant un correu electrònic". Tot plegat, amanit amb una estètica de collage i les imatges que havia pres la Uma per al projecte anterior.

Les fotografies dels tríptics creats fins ara representen espais vitals de Veciana: "els locals de Reus on m'hi sento a gust, com el Pòrtia, la natura, la neu, les herbes, fulles seques o estenedors". De fet, la reusenca tenia una botiga a ciutat que es deia l'estenedor, on tot estava penjat amb fils i pinces d'estendre roba. Ara, la seva nova creació està pensada per ser penjada, però d'una altra manera, a casa de cadascú i amb l'opció de crear missatges personalitzats.

"El meu món real passa a forma part del meu món artístic", assegura Veciana quan es refereix al seu alter ego i al nou projecte encetat. Estèticament, l'artisca creu que la tècnica del collage li "dóna una gràcia", i des d'un punt de vista conceptual, "són trossets de coses del meu dia a dia, que s'incorporen a la meva obra". En el fons, Veciana parteix "de donar una segona vida" a objectes que semblen morts, sense un ús concret.

"M'és totalment indiferent on pugui penjar la gent els tríptics, però m'agardaria que m'enviessin una fotografia per saber on està i tancar el cercle", continua l'arstista reusenca, qui creu que es capaç de transmetre una sensibilitat: "la gent quan compra una peça meva em diu que és un trosset de la Fina i realment és veritat perquè recordo perfectament quan ho vaig fer, amb quins colors...".

Veciana exposarà alguns dels tríptics creats per Nadal a una exposició que es farà a Cal Massó, sota el nom de Regal Art, conjuntament amb d'altres artistes de la ciutat.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital fina veciana tríptics de Nadal
reusdigital.cat Reus Diari Digital fina veciana tríptics de Nadal
COMENTARIS (0)