Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Centre terapèutic per a persones amb alzheimer de Reus, una veritable olivera en creixement

Les obres de les instal·lacions promogudes per la Fundació Rosa Maria Vivar avancen a bon ritme i s’inauguraran al setembre

19 de Juny de 2019, per Isabel Martínez
  • Galeria d'imatges del centre de la Fundació Rosa Maria Vivar

    Cedida

  • Cedida

  • Cedida

  • Cedida

Cap altre arbre com l’olivera representa l’esperit mediterrani que aferma les seves arrels en la terra durant generacions i dóna un fruit essencial per la vida. A la Mediterrània, l’olivera ens agermana amb altres pobles i, des del seu posat sòlid amb aires d’eternitat, ens mostra com les coses que importen perduren al llarg de les dècades. Uns valors que, probablement, han portat a la Fundació Rosa Maria Vivar a escollir aquest arbre com a símbol del seu projecte per construir i gestionar un futur centre d’atenció a l’alzheimer a Reus del qual es va posar la primera pedra el passat març.

En tot cas, l’olivera no és una simple imatge corporativa sinó que s’implica en la gestació d’un projecte fet realitat gràcies al patrimoni personal de la fundadora Rosa Maria Vivar, afectada per aquesta malaltia cognitiva. D’aquesta forma, i trasplantada des del seu propi jardí i ubicada al pati central de les instal·lacions, l’olivera és ja “un element emblemàtic” del projecte i es convertirà en “l’ànima de l’edifici” quan l’espai estigui finalitzat el proper setembre, en paraules de la gerent, Anna Martorell. “Treballem amb un calendari molt emocional per a què la fundadora pugui veure el projecte” enllestit, assenyala Martorell. Una tasca arquitectònica que, a data d’avui, compleix les previsions “gràcies a la implicació de molts professionals” i l’entesa entre els actors que han participat en la posada en marxa del projecte (la pròpia fundació, Ajuntament de Reus i Associació d’alzheimer de Reus i Baix Camp).

“Serem referents a nivell d’infraestructura”, explica Martorell, qui indica que la presidenta de la fundació i filla de la fundadora, Margarita Oliva, ha visitat molts centres de l’Estat i ha constatat que, malgrat la conveniència de les seves pràctiques terapèutiques, l’espai reusenc tindrà uns valors afegits basats en conceptes com la mobilitat, la calidesa i lluminositat de l’espai o l’ús del paisatgisme aplicat als pacients. “La paisatgista, Belen Mutlló, ha pensat el jardí amb la màxima sensibilitat, dirigit als seus usuaris” de manera que hi haurà “àrees de treball terapèutic” adequades al grau de malaltia dels assistents. “Algunes zones seran més sensorials per permetre tocar l’escorça de la vegetació o poder enfonsar els peus en la sorra” i d’altres permetran fins i tot treballar l’hort, explica Martorell, que reivindica l’obertura a l’exterior del centre en base a la climatologia idònia de la zona. En total, seran sis espais independents i comunicats, el major dels quals superarà els 600 metres quadrats.

La definició dels serveis del centre

Un cop el centre estigui en marxa i aprofitant les potencialitats del disseny de les instal·lacions (obra del despatx GCA Architects i amb la calidesa de la fusta laminada), els serveis previstos s’adreçaran a les diferents necessitats dels usuaris. Concretament, l’espai acollirà en tres dels quatre mòduls un centre diürn acreditat per la Generalitat de Catalunya per a 80 places en el qual s’oferiran serveis d’informació, orientació i assessorament als familiars i persones afectades per algun trastorn cognitiu així com suport psicològic i social als cuidadors.

Depenent del grau d’afectació de l’usuari, la jornada d’atenció podrà ser sencera o mitja pel matí o per la tarda , una circumstància que pot representar atendre a una xifra superior a les 80 persones. Els tractaments seran no farmacològics amb el plantejament d’activitats personalitzades i amb material propi. Paral·lelament, la unitat d’estimulació i rehabilitació cognitiva ocuparà el quart mòdul del centre amb capacitat per atendre uns 60 usuaris. La tipologia dels assistents serà diversa a la resta perquè s’adreçarà a persones que vulguin efectuar tallers de prevenció, o per fomentar l’agilitat mental.

Per aquest motiu, la unitat “tindrà entrada independent” sense contacte amb els usuaris del centre diürn. “És una característica molt important del nostre centre” adreçada a les persones que tenen “lleus trastorns o han tingut un traumatisme reversible amb necessitat de rehabilitació”, afirma Martorell. A efectes pràctics, aquest fet representarà que no conviuran amb els malalts d’alzheimer i podran desenvolupar les seves teràpies de forma autònoma. A més a més, el programa d’estimulació del centre comptarà amb l’eina del Guttman Neuro Personal Trainer.

Pel que fa als terapeutes del nou equipament, es preveu que siguin 30 els professionals que treballin amb l’objectiu d’alentir els símptomes de la malaltia i preservar les capacitats cognitives de les persones.

La història de la Fundació Rosa Maria Vivar

Llicenciada en medicina sense haver-la exercit professionalment, Rosa Maria Vivar es va autodiagnosticar la malaltia d’Alzheimer fa uns anys. Després d’informar-se sobre les possibilitats terapèutiques, la pacient i la família es van adreçar al centre de dia que des de fa 20 anys tira endavant l’Associació d’alzheimer de Reus i Baix Camp ubicat a prop de la carretera de Castellvell en un espai de lloguer sense zones exteriors.

Paral·lelament a la progressió de la malaltia, “la família es va implicar més amb el centre” i va ajudar a solucionar algunes dificultats de gestió en base al perfil empresarial que els ha caracteritzat.

Finalment, l’experiència va portar als membres familiars a dedicar “el patrimoni personal” de la seva mare a aquest projecte de centre teraupètic que s’inaugurarà el setembre.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

fundació rosa maria vivar reus alzheimer reusdigital
fundació rosa maria vivar reus alzheimer reusdigital
fundació rosa maria vivar reus alzheimer reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics