Dijous, 28 de Març de 2024

Ciència i xocolata, a la Biblioteca Xavier Amorós de Reus

El cicle 'La ciència de la xocolata' tindrà lloc el tercer divendres de cada mes

17 de Gener de 2018, per Redacció
  • Imatge d'arxiu d'una anterior sessió del cicle

    Cedida

Aquest divendres, 19 de gener, a dos quarts de 6 de la tarda, la ciència i el cacau seran els protagonistes a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus (carrer de l'Escorxador, s/n). Amb el taller 'La xocolata com a aliment' arrenca el cicle 'La ciència de la xocolata', que cada tercer divendres de mes, des del gener fins al juny, portarà a aquest espai de Reus diferents tallers en què es parlarà i s’experimentarà amb el cacau des de dif erents disciplines científiques. Aquesta iniciativa s’emmarca dins l’activitat de la Biblioteca Els astronautes del curiosity, adreçada a nens i nenes de totes les edats que vulguin explorar l’univers del coneixement. La ciència de la xocolata està organitzada per la Unitat de Comunicació de la Ciència de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i té com a objectiu fomentar les vocacions científiques, especialment entre les noies.

Al primer taller, la investigadora del Departament de Medicina i Cirurgia de la URV Rosa Maria Valls explicarà quines són les propietats beneficioses del cacau i quina és la xocolata més saludable. A través del tast de diferents tipus de xocolata, els assistents aprendran a distingir quina és la més bona per al consum observant les seves propietats organolèptiques.

En total s’han programat sis sessions teòricoexperimentals en què es parlarà, també, dels orígens de la xocolata, de l’ADN del cacau, del negoci de la xocolata, la química d’aquest aliment o els cristalls de la xocolata.

Foment de l’interès per la ciència entre les noies

El conjunt de sessions que conformen aquest projecte pretenen mostrar la recerca i coneixement que s’amaga darrere d’un producte tant quotidià com la xocolata. Les sessions serviran també per posar en valor la tasca d’investigadores que des de diferents aproximacions aporten coneixement sobre el món que ens envolta i per tant, contribueixen al progrés de la societat en termes de salut, sostenibilitat o millora del medi ambient.

L’objectiu de La Ciència de la Xocolata és compartir coneixement científic amb els joves que assisteixin als tallers per fomentar el seu interès per la ciència i per la recerca com a professió. Es vol incidir especialment en encoratjar vocacions científiques entre les noies donant visibilitat a investigadores que actualment fan recerca puntera a la URV i l’ICIQ. Tant la recerca que porten a terme com la seva experiència vital són importants per a convertir-se en referents dels nens i nenes que participen en aquest projecte.

Experiència d’èxit

El cicle La Ciència de la Xocolata es va iniciar com a prova pilot a principis de l’any 2017 i s’impartia als alumnes de 5è i 6è de primària de l’escola Pau Delclòs de Tarragona. La iniciativa va ser valorada molt positivament entre professors, investigadores i alumnes, i l’èxit de la experiència va fer que s’obrís l’activitat a tots els públics. Des del novembre passat, la Biblioteca Pública de Tarragona programa un taller el tercer dijous de mes fins al juliol de 2017. Ara s’ha volgut traslladar aquest projecte a Reus, on el tercer divendres de mes es podrà assistir als tallers a la Biblioteca Central Xavier Amorós fins al juny.

El 16 de febrer, el taller serà 'Els orígens de la xocolata', amb Laura Bricio, del Departament d'Història i Història de l'Art de la URV; el 16 de març serà 'La química de la xocolata', amb Ester Iniesta, estudiant de doctorat de l'ICIQ; el 20 d'abril es durà a terme 'Desxifrant l'ADN del cacau', amb Katherine Gil, del departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV; el 18 de maig 'Impressió 3D', amb Gisela Colet, cap de l'Àrea de Suport a la Recerca de l'ICIQ. Finalment, el cicle es tancarà el 15 de juny amb 'El negoci de la xocolata', amb Dolors Setó, de departament de Gestió d'Empreses de lal URV. Imatges relacionades:

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics