Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Cipriano Martos, l’homenatge pendent

Alcaldia resta pendent de marcar la data per a la col·locació d’una placa commemorativa

17 de Setembre de 2018, per Isabel Martínez
  • L'homenatge de Reus a Martos resta pendent

    Reusdigital.cat

Tot i que alcaldia va anunciar públicament el passat juny la col·locació d’una placa en homenatge a Cipriano Martos (1945-1973), la commemoració de la seva mort, aquest 17 de setembre es viurà (un any més) sense que la ciutat hagi reparat simbòlicament el trist final del militant antifranquista del qual enguany es compleixen 45 anys. Un homenatge simbòlic que arribaria després que el passat mes de maig no prosperés la moció presentada per la CUP en la qual es reclamava homenatjar a la via pública tant a Martos com a Guillem Agulló. A banda de la CUP, la moció va comptar amb el suport del PSC i ERC.

En principi, la proposta d’alcaldia era col·locar una placa a l’actual carrer de Pubill Oriol, un indret de Reus en què el militant d’origen andalús del PCE (marxista-leninista) va residir durant una breu etapa amb l’objectiu d’articular un grup de suport a aquesta organització a les acaballes de la dictadura de Franco. Després de la caiguda d’altres militants d’aquesta organització l’agost de 1973, Martos va ser detingut per la Guàrdia Civil i, en el transcurs dels interrogatoris, va ingerir un líquid corrosiu que, finalment, li va provocar la mort després de setmanes d’agonia. Una data de la qual aquest 17 de setembre es compleixen exactament 45 anys.

Posteriorment, Martos va ser inhumat, sense el permís de la seva família, al cementiri de Reus on encara reposa avui en dia. Actualment, el cas de Martos es troba dins de la macroquerella presentada a Argentina contra els crims del franquisme.

Cal recordar que el passat 5 de juny, el periodista Roger Mateos va presentar, al Centre de Lectura de Reus, el llibre ‘Caso Cipriano Martos. Vida y muerte de un militante antifranquista’ (Anagrama, 2018) en el qual es ressegueix no només la trajectòria i mort de Martos sinó també la de part del moviment clandestí que va representar el PCE (m-l). Una xerrada que va presentar l’expresident del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, i en la qual l’alcalde de Reus va anunciar públicament que el consistori col·locaria una placa per retre homenatge al lluitador antifranquista.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics