Dimarts, 19 de Març de 2024

Com es troben les mocions de l'oposició aprovades al plenari de Reus?

El govern defensa que la majoria s'han acomplert i que no es pot pretendre imposar múltiples línies d'actuació en cada sessió

  • Imatge d'arxiu del plenari de Reus

    Enrique Canovaca

El govern del PDeCAt-CiU, ERC i Ara Reus no compleix amb gran part de les mocions de l'oposició aprovades al plenari. Aquesta és, almenys, la sensació que tenen CUP, Ciutadans, PSC i PP, arran de les diverses declaracions públiques i internes que han fet darrerament les quatre formacions. Però aquesta percepció és real? Quin és el grau de compliment del govern municipal? Reusdigital.cat s'ha posat en contacte amb els partits de l'oposició per obtenir un llistat de mocions, estrictament de competència municipal, que s'han complert i que no, i posteriorment, ha parlat amb el govern per saber les accions realitzades. El text que segueix és el resultat d'aquesta tasca.

En primer terme, cal subratllar que el govern no té l'obligació legal de complir amb les propostes aprovades en el plenari, on simplement es mostra una voluntat política determinada. L'excepció, però, són aquelles qüestions que tenen a veure amb competències delegades al mateix plenari. En segon lloc, el grau de compliment de les mocions depèn, a vegades, de la percepció de cadascú. Mentre que el govern assegura que moltes estan en tràmit, des de l'oposició s'exigeix més rapidesa i un compliment estricte dels compromisos. No obstant això, n'hi ha uns quants que el govern s'hi nega a adoptar, entenent que el full de ruta ha de ser propi i no imposat.

CUP: la targeta moneder o la creació d'una ordenança de preus públics

La queixa del principal partit de l'oposició respecte al govern comença pels acords que van permetre l'aprovació dels comptes del 2016 i que incloïen el compromís del govern de destinar 750.000 euros participatius als pressupostos de l'any següent. Amb un escenari radicalment diferent, d'enfrontament polític amb el principal partit de l'oposició, el govern s'hi nega en rodó a complir aquest acord i prefereix poder disposar d'aquests diners per fer les inversions que cregui oportú.

Els cupaires també es queixen que el plenari va aprovar una moció per facilitar l'ús dels espais públics, un fet que des del govern condicionen a l'aprovació del nou reglament de participació, que ha de sorgir de la comissió formada per tots els partits polítics. En segon terme, el partit de l'oposició s'hi fixa en la no aplicació de la targeta moneder per dotar d'autonomia als usuaris del Banc d'Aliments o altres serveis assistencials respecte a la compra d'aliments. En aquest sentit, fonts del govern indiquen que la mesura es troba en debat intern per veure com es pot aplicar, de la mateixa manera que la creació d'un mapa social de la ciutat per tal de conèixer les desigualtats existents i la realització d'un PAM i del catàleg de llocs de treball.

Un cinquè cavall de batalla de la CUP és la retirada dels símbols franquistes. "La moció ja està complerta perquè no hi ha cap espai públic amb aquests símbols i la URV ja ha fet un inventari", han indicat fonts municipals, per després ressaltar que són els propietaris privats els que han de treure les plaques existents als seus edificis. Per últim, els cupaires reclamen la creació d'una sola ordenança reguladora dels preus públics, una mesura que el govern diu no haver aplicat "perquè les ordenances s'aprovaran de cara el 2018, sempre que algun partit de l'oposició així ho faciliti".

La percepció de la CUP és que "gran part de les mocions més importants no s'aproven i sovint quan s'executen es fan amb un esperit diferent de l'inicial en la seva aprovació". A banda, el principal partit de l'oposició es queixa d'una informació inadequada sobre el compliment dels acords de ple.

Ciutadans: la negativa a rebaixar els sous del govern municipal

El partit taronja ha enviat un reguitzell de mocions que s'han aprovat al plenari i que "no s'han complert". Segurament, la més destacada és l'aprovada el 15 d'abril de 2016 i que exigia al govern una reducció dels sous dels membres de l'equip de govern, una competència que té delegada el plenari. Ciutadans entén que aquesta mesura l'hauria d'haver aplicat l'alcalde, Carles Pellicer, de forma immediata i com que no ho ha fet, ha portat la qüestió als jutjats. Fonts municipals es limiten a un directe "no" per certificar la negativa a rebaixar el sou dels membres del govern.

Des de la formació d'Albert Rivera també es refereixen a les mocions aprovades per a la creació d'ajuts a la contractació d'aturats i a les famílies de Reus amb persones celíaques, així com l'adaptació dels parcs infantils per a nens amb mobilitat reduïda. Respecte a aquesta darrera qüestió, fonts municipals asseguren que s'estan fent els canvis de forma progressiva. Des del govern també diuen que està en tràmit la creació d'una plaça d'Inspector de la Guàrdia Urbana i de la Reus Film Office. En un article publicat la setmana passada, la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, assegurava que es faria un concurs per crear l'oficina audiovisual.

D'altra banda, Ciutadans ha enviat un seguit de mocions que "el govern només ha complert en part". Aquestes són la creació d'ajuts als traspassos de negocis, que s'ha aplicat amb canvis a la baixa; l'obertura d'una línia d'informació ciutadana per WhatsApp que es troba a l'espera de solucionar una sèrie de qüestions tècniques, i la reducció del lliscament a les voreres de la ciutat.

PSC: ampliació de les beques menjador als casals d'estiu

Del llistat de mocions enviat pels socialistes, n'hi ha quatre que el partit destaca pel seu suposat incompliment. La primera és la construcció de l'estació intermodal de Reus, un fet però que no depèn exclusivament de l'Ajuntament de Reus, i la segona és ampliar les beques menjador als casals d'estiu que organitzen les escoles. En aquest sentit, fonts municipals han explicat que s'ha ampliat aquesta partida per als pressupostos del 2017, d'acord amb una sèrie de mesures que els socialistes van proposar en el procés de negociació dels comptes que finalment es va trencar.

En tercer terme, el plenari va aprovar la creació d'una taula per al desenvolupament de les infraestructures del territori, una mesura que, a hores d'ara, el govern municipal no contempla. Des del govern consideren que la ciutat ja està representada a la taula estratègica de l'Aeroport de Reus i afirmen que falta concreció en la proposta del PSC. Així mateix, fonts municipals s'espolsen la responsabilitat de facilitar un espai municipal per a l'associació dedicada a la cura de l'alzheimer: "els hem ofert uns espais i ells estan decidint".

D'altra banda, en matèria de compliment parcial, els socialistes destaquen la línia directa dels barris de Ponent fins a l'Hospital. "Està en tràmit i l'alcalde ja havia mostrat el seu compromís amb els veïns abans de la presentació de la moció", indiquen fonts municipals, que això sí, no concreten el calendari de la posada en marxa. D'altres qüestions que el govern diu haver complert respecte als socialistes és una major inversió en el sistema de seguiment de persones majors de 80 anys que viuen soles, la rebaixa del preu de lloguer social i el nou model de zonificació escolar, que s'està treballant "després d'encarregar un estudi d'anàlisi".

PP: canvi de nom de l'Aeroport de Reus per incloure la denominació d'Antoni Gaudí

De les mocions enviades pels populars, una destaca per la polèmica territorial que pot generar. Es tracta d'incloure la denominació d'Antoni Gaudí al nom de l'Aeroport de Reus. Des del govern, amb tot, indiquen que la moció s'ha complert perquè només requeria enviar cartes a diverses institucions i entitats explicant-los la voluntat del plenari de Reus. És a dir, el govern prefereix no entrar en una nova batalla de 'campanar' amb l'Ajuntament de Tarragona, que va alimentar fa uns anys el debat sobre si l'aeroport s'havia de dir de la Costa Daurada.

En segon terme, els populars s'han referit a la construcció d'un espai municipal al barri Montserrat, un equipament que segons el partit s'havia de fer amb els pressupostos del 2016. Des del govern asseguren que ja s'ha pactat amb els veïns la col·locació d'un mòdul. Fonts municipals també consideren feta l'actualització del pla de riscos laborals de la Guàrdia Urbana, així com que es faciliti la compra de llibres i material a través de l'IBI que es cobra de l'AP-7. "Els ingressos de l'IBI no són finalistes, van a una caixa comuna i després l'ajuntament dóna les subvencions".

Per últim, el plenari va aprovar una moció del PP per donar impuls al projecte 'Reus rehabilita'. "Quan hi hagi disponibilitat pressupostària es farà, es tracta d'una inversió i cal recordar que cap partit ha volgut pactar uns nous comptes", asseguren fonts municipals. Cal subratllar que els pressupostos del 2017 s'han aprovat a través d'una moció de confiança perduda per l'alcalde, Carles Pellicer, i que el PP va portar al plenari un text per tal de crear una comissió que vetlli pel compliment de les mocions aprovades.

El govern: 'L'oposició no decidirà el nostre full de ruta'

Com a valoracions generals, el govern diu tenir unes línies estratègiques per a cada regidoria i assegura que "l'oposició no pot pretendre que s'introdueixin 12 noves línies d'acció en cadascun dels plenaris, simplement, perquè estem en minoria". "L'oposició no decidirà el nostre full de ruta", indiquen fonts municipals, per després apuntar que no existeix una capacitat humana i de recursos per gestionar tot allò que s'aprova al plenari i aplicar-ho de forma immediata. "És una qüestió de realisme", apunten. Amb tot, des del govern subratllen que moltes de les mocions aprovades s'han aplicat o estan en vies d'aplicar-se.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics