Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Com es van repartir les subvencions a entitats, particulars i empreses del 2016?

Les ajudes per al menjador escolar i els clubs esportius s'emporten gran part del pastís

13 de Setembre de 2017, per Enrique Canovaca
  • D'esquerra a dreta, Montserrat Vilella, Carles Pellicer i Noemí Llauradó, durant un plenari

    Enrique Canovaca

L'Ajuntament de Reus va concedir el 2016 ajudes per valor de 5.176.678,05 euros a entitats, particulars i empreses, a partir d'uns projectes presentats. Però com es van repartir aquests diners? Reusdigital.cat us ofereix un repàs de les principals partides per aquest concepte, a les àrees d'esports, social, participació i empreses, a través d'un document que es troba al web municipal i que es pot consultar de forma pública per tenir més detalls. Com a primer punt, cal destacar que una mica més de la meitat dels diners es destinen a pagar els ajuts a menjador escolar per als pares i mares (amb 1,5 milions d'euros) i el funcionament de la gran quantitat de clubs esportius que hi ha a la ciutat. A més, pot ser que les quantitats referides no siguin només corresponents a l'any 2016 i que es liquidin d'altres exercicis anteriors que el consistori encara devia. Anem a pams, però.

En l'àmbit esportiu, el Club de Futbol Reus Deportiu és l'entitat que s'emporta més diners, amb 355.114 euros, pel concepte de futbol formatiu i d'ús de l'Estadi Municipal. Aquests diners corresponen, però, a una temporada i mitjà, i posteriorment, el club els paga a Rellsa que s'encarrega del manteniment de l'estadi- Cal subratllar que enguany, l'Ajuntament de Reus ha convocat un concurs de gestió d'aquest equipament. En termes econòmics i en segon lloc, el Club Esportiu Santes Creus s'emporta 193.627 euros, bàsicament, per a usos del camp de futbol, que també és públic, i el projecte de futbol formatiu. En tercera posició se situa el Reus Deportiu, amb 177.165, i en quarta, la Unió Astorga, amb 98.795 euros.

El futbol és amb força diferència l'esport més subvencionat a la ciutat i l'Escola de Futbol de La Pastoreta rep 89.000 euros. Altres imports que destaquen són els de La Salle, amb poc més de 86.000 euros, per les seccions de gimnàstica rítmica, futbol i bàsquet; el de la Unión Deportiva Carrozas (Mas Pellicer), de 55.791 euros; el del Reus Ploms, amb només 35.312 euros per a la secció de natació; el del CF Reddis, amb poc més de 30.000 euros, i el de l'escola Pare Manyanet, amb 21.943 euros.

Les entitats aragonesa, andalusa i extremenya reben molta més subvenció que Òmnium

Pel que fa a l'àrea de Participació i Ciutadania, pràcticament totes les associacions veïnals reben subvencions que oscil·len entre el centenar d'euros i els 1.427 euros. Aquesta darrera quantitat és la que reben les entitats de veïns dels barris Montserrat, Sol i Vista i Gaudí. En un segon estadi s'hi situen les associacions veïnals dels barris del Carrilet i Immaculada, amb 1.318 euros.

No obstant això, en aquest concepte cal destacar les quantitats que es reben per al funcionament dels locals. En aquest sentit, l'Associació de Veïns Joan Prim va obtenir 7.100 euros, la de Parcel·les Casas, 4.500 euros, i la  del barri Motnserrat, 3.000 euros. A més, el Centro Aragonés Cachirulo, el Centro Cultural Andalucia Reus i el Centro Cultural Extremeño van rebre 8.000 euros cadascuna de les entitats per al desenvolupament de la seva activitat.

Aquesta quantitat contrasta amb els 2.500 euros de subvenció per a Òmnium Cultural Baix Camp. Cal subratllar, però, que les subvencions concedides per l'Ajuntament de Reus s'atorguen en funció de la presentació de projectes, és a dir, que el govern municipal pot destinar altres partides en concepte de serveis o publicitat a entitats, particulars i empreses.

Càritas és l'entitat social que més rep

El govern municipal destina gran part de la partida de subvencions a qüestions socials, bàsicament a les ajudes de menjador escolar i altres entitats: Càritas Interparroquial (101.193 euros); l'Associació Familiars de Persones amb Discapacitat Intel·lectual (73.000 euros); la Fundació Mare de Déu Misericòrdia (47.960 euros); la Fundació Privada Pere Mata (40.500 euros), i Creu Roja (24.301 euros). També hi ha partides importants per als ajuts de pobresa energètica (139.254 euros), el de recollida domiciliària d'escombraries (75.695 euros) i els d'urgència (73.849 euros).

El Cesda i el Centre de Lectura, subvencionats amb més de 100.000 euros

Altres quantitats destacades del document són els 137.960 euros per al funcionament del Cesda; 110.013 euros per a diversos projectes del Centre de Lectura, i altres 142.000 euros destinats a la Diputació de Tarragona a través d'un conveni de cooperació econòmica. Precisament, en l'àmbit empresarial, la Cambra de Comerç va rebre 32.300 euros; l'Associació Clúster TIC, 15.000 euros; el Centre de Nutrició i Salut del Tecnoparc, 10.000 euros; l'Associació d'Empreses Innovadora Nutrició i Salut, 6.500 euros, i la Pimec, 4.000 euros.

En aquest apartat, també destaquen, entre altres conceptes, els 3.000 euros per a l'Escola de Cinema de Reus, per a la distribució i promoció del curtmetratge 'Timecode', i les subvencions per al funcionament de petites empreses, que no superen els 2.000 euros. Per últim, l'Associació per a la Comunicació i la Cooperació (ACOMCO), que gestiona LANOVA Ràdio, va rebre 1.500 euros per al desenvolupament del Premi de Periodisme Jove Joan Marc Salvat, un guardó creat en homenatge al traspassat periodista selvatà.

Si voleu consultar el detall de totes les subvencions, ho podeu fer a través d'aquest enllaç.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (5)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Puri flores  13 de Setembre de 2017

Asociacions

Pero como puede ser que unas adociaciones tengan local "cortijo" y encima se les de dinerito del contribuyente o todos o ninguno que es eso que unas asociaciones si y otras no tengan? Que asco de política.

Loli moreno  13 de Setembre de 2017

Viva el pan y el vino

Para caerse de la silla entidades cono la manchega, andaluza, extremeña, se les de tanta subencion, solo para obtener votos. Verguenza de ayuntamiento.

enric  13 de Setembre de 2017

es una verguenza

que esta haciendo este ayuntamiento con dos de las entidades mas antiguas como son el R. Ploms y el C.F. Reddis, que hacen para darles estas miseras cantidades, así apoyan el deporte amater, asi apoyan lo que hacen estas dos entidades para Reus, les recuerdo señores de nuestro queridisimo ayuntamiento que ustedes sentenciaron al C.F. Reddis, nunca lo han apoyado como es debido y se merece, esto viene de lejos y es una vergüenza que no pongan remedio, se están gastando dinero con el AMI, dinero que es de todos los reusenses y dejan de lado ha estas dos entidades que seguro que son mas importantes que la citada AMI. repito es de verguenza

Reusdigital.cat  13 de Setembre de 2017

Resposta a Antoni

Benvolgut Antoni,

La quantitat de subvenció referida al CF Reddis es refereix a la liquidació de l'Ajuntament de Reus del 2016. És la quantitat que surt al document penjat en el Portal de Transparència. Pot ser, però, que en aquesta quantitat també s'incloguin partides per liquidar d'altres anys i que no s'hagin pagat. Així queda palès en l'article. De totes formes, si les dades publicades per l'Ajuntament de Reus són incorrectes, faria bé en adreçar-se al consistori.

 

ANTONI  13 de Setembre de 2017

DRET A REPLICA SEGONS LA LEGISLACIO VIGENT

Des del Club de Futbol REDDIS volem deixar constancia que l´´´ import de la subvenció rebuda per l´ Ajuntament no arriba. de bon tros, al TRENTA PER CENT de la´ xifra indicada en aquest mitjá i referit a l´ exercici 2016. A.F. directiu CLUB FUTBOL REDDIS.