Divendres, 19 d'Abril de 2024

Comença el termini perquè la ciutadania presenti projectes als pressupostos participatius

L'edició passada s'hi van presentar 93 projectes, dels quals 43 van ser finalistes, i hi van votar 8.349 persones

21 de Setembre de 2018, per Redacció
  • Imatge d'arxiu del procés de presentació de projectes candidats als Pressupostos participatius de 2018, el març de 2018.

    Cedida

El 26 de setembre s'inicia el període per presentar projectes susceptibles d'acollir-se a la convocatòria dels pressupostos participatius del 2019, que novament disposa d'una previsió de 750.000 euros per fer realitat les propostes d'inversions sorgides d'aquest procés ciutadà. El termini de presentació de les iniciatives ciutadanes finalitzarà el 23 d'octubre.

La presentació de projectes es podrà fer a través de la plataforma digital, presencialment en format paper i a través dels tallers de participació.

Presentació presencial de projectes

Per tal de facilitar la participació i perquè tothom que vulgui pugui participar, tingui accés o no a la xarxa, a part del suport que es presta per part del personal de l’Ajuntament, la ciutadania podrà presentar propostes en suport paper, dipositant-les en una urna. Hi haurà unes urnes fixes a cadascun dels sis centres cívics municipals, a les dependències de la regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència (a l'antic Hospital), a l'Oficina d'Atenció Ciutadana al palau municipal (OAC) i al Casal de Joves durant tota la fase de presentació de propostes, i també d’altres d’itinerants a diferents parts del territori. El personal tècnic de la regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència les recollirà un dia a la setmana i les introduirà a la plataforma digital perquè es facin públiques i es pugui fer un seguiment dels comentaris i suggeriments.

S'organitzaran tallers participatius per construir col·lectivament propostes

Els dies 10 i 20 d'octubre es realitzaran tallers oberts a tots els veïns de Reus per construir col·lectivament propostes de ciutat. Es busca la màxima representació de la diversitat de perfils que hi ha a la ciutat per integrar totes les veus i construir projectes que sumin, que aportin un valor afegit per a tothom. Els participants en els tallers escolliran de manera consensuada sis projectes de ciutat, que tindran com a peculiaritat el fet de passar directament a la fase de votació i, per tant, no necessitaran passar per la fase de suports per classificar-se. Els tallers estan previstos el dia 10 d’octubre, des de dos quarts 7 de la tarda fins a dos quarts de 9 del vespre a l’Antic Hospital i el dia 20 d’octubre, des de les 10 fins a les 12 del matí al Centre Cívic del Carme.

En definitiva, la proximitat, l’ampliació del ventall de persones susceptibles de participar i l'impuls del debat i la reflexió col·lectius són les grans apostes del segon procés de pressupostos participatius que viurà la ciutat de Reus a partir d’aquesta tardor. En aquest sentit, la superació de l’escletxa digital, arribar a tots els barris de la ciutat, fomentar nous tallers de participació ciutadana per construir col·lectivament les propostes i ampliar l’edat de participació als majors de 14 anys són els quatre grans objectius que es plantegen en aquest nou procés.

Es destinen 750.000 euros a les propostes ciutadanes

Tal com va passar en la primera convocatòria, aquesta segona edició dels pressupostos participatius disposa de 750.000 euros (pertanyents al pressupost municipal d’inversions 2018) per destinar a les inversions que decideixi la ciutadania a través del seu vot i que es començaran a executar a partir del segon trimestre de 2019.

La tipologia dels projectes seran, novament, de grans projectes (aquells que tenen un cost d’entre 50.000,01 i 150.000 euros) i els petits projectes (amb un cost de fins a 50.000 euros). Les condicions que hauran de reunir els projectes són les següents: donar resposta a una necessitat concreta sobre un espai públic; fer referència a àmbits i matèries de competència municipals; ser realitzables tècnicament; no contradir els plans vigents; ser viables econòmicament; no tenir un cost superior als 150.000 euros; respectar el marc jurídic existent; no representar un cost addicional en futurs pressupostos ni crear dependència; que no tingui un cost extra de manteniment més enllà de l'ordinari que l'Ajuntament realitza de manera habitual; que no suposi la contractació de personal; que no serveixi per finançar l'aportació municipal d'actuacions vinculades a subvencions externes, i que no sigui ofensiva, discriminatòria per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.

Balanç del procés 2018

La primera convocatòria de pressupostos participatius, reaitzada entre 2017 i 2018, ha tingut un balanç molt positiu i ha fet possible l’elecció de 14 projectes guanyadors, quatre dins la categoria de projectes grans i deu projectes petits. Tots aquests projectes s’han de posar en marxa durant aquest 2018 i s’executaran al llarg d’aquest any i de 2019. En total, s’hi van presentar 93 projectes, dels quals 43 van ser finalistes, i hi van votar 8.349 persones.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics