Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Contes solidaris, un llegat iniciat fa més d’una dècada

L’Ajuntament de Reus n’ha editat set exemplars, des de l’any 2006

29 de Gener de 2020, per Isabel Martínez
  • Imatge de les portades d'alguns dels contes solidaris editats

    Isabel Martínez

Editat l’any 2006 per l’aleshores regidoria de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Reus, el conte ‘Un grapadet d’arròs’ (escrit per Fina Anglès i il·lustrat per Tuni Anglès) va estrenar una sèrie de publicacions solidàries que aquest passat desembre ha sumat un nou exemplar, ‘Pum pum’. Protagonitzat per la Nala, una nena massai del sud de Kènia, sorgida de la imaginació d’Òscar Fabregat i il·lustrada per Berta Artigal i els alumnes del Col·legi Mare Nostrum de Tarragona, ‘Pum pum’ és un projecte que vol aproximar la realitat als estudiants i “educar en valors”, segons l’autor.

“Igual que aprendre a sumar, restar, dividir o desxifrar un codi i saber el que diu”, explica Fabregat, “també s’ha d’educar en ser bones persones i fer accions per a crèixer” en aquests valors, destaca aquest mestre vinculat amb l’acció solidària. És per aquest motiu que, coincidint amb el projecte endegat pels alumnes de primària del seu centre per estudiar Àfrica, aquest curs es va decidir elaborar un conte que imaginés una situació viscuda en aquest continent.

D’aquesta forma va prendre vida a la ficció la Nala, una nena de vuit anys que descobreix que tots els humans tenim un cor que batega per les coses senzilles de la vida i recull el senzill pensament del Petit Príncep que “només s’hi veu bé amb el cor perquè l’essencial és invisible als ulls”. “Vam pensar que si els nens durant el primer trimestre coneixen tota la realitat d’Àfrica a banda de la social i la geografia, de les ciutats i de les cultures s’havia de tractar també el tema de valors”, comenta Fabregat al respecte d’una proposta que l’any passat ja va culminar amb un conte elaborat en aquella ocasió pels alumnes de tercer de primària.

Després que Fabregat escrivís el conte de la Nala, el col·legi Mare Nostrum de Tarragona va convidar la il·lustradora vallenca Berta Artigal a explicar la seva experiència en un orfelinat africà on va decorar les parets amb els seus dibuixos fa pocs mesos. “Vam explicar el conte als nens”, assenyala Fabregat, qui va proposar a diferents grups que dibuixessin elements relacionats amb el text per tal que, posteriorment, la il·lustradora s’hi inspirés. A més, alguns d’aquests dibuixos dels alumnes (una girafa, un cocodril o una zebra, entre d’altres) hi apareixen també a la versió publicada.

“És una altra manera de veure l’educació”, reflexiona Fabregat, qui considera que els nens no han de ser com un contenidor que s’ha d’omplir sinó “com un foc que anem encenent” amb “una flama sempre viva”. Presentat el passat desembre a l’Orfeó Reusenc, aquest mestre considera que la publicació de l’experiència permet arribar no només als nens “sinó també als pares i als avis” tot eixamplant l’efecte del treball realitzat a l’aula.

 

Històries sobre el Sàhara, Nicaragua o Kènia

A més, el format llibre també funciona per recordar als nens tot el procés pedagògic i els seus valors: “Altres nens potser no es recorden i quan tornen a rellegir-lo veuen allí la girafa” comenta sobre el fet de recollir parcialment alguns dels dibuixos elaborats.

Ignasi Riera, Fina Anglès, Jordi Agràs, Martí Olivella... són alguns dels autors que han posat la seva imaginació al servei d’un conte solidari editat per l’Ajuntament de Reus des de 2006. Històries sobre el Sàhara, Nicaragua o Kènia que han il·lustrat dibuixants com Marc A. Pérez Oliván, Nuri Mariné o Marc Sardà al llarg dels anys.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics