Dijous, 25 d'Abril de 2024

Crepes solidàries en pro dels refugiats

La Crêperie Kenavo Restaurant Le Bistrot de Reus enceta una campanya solidària per recaptar fons per la causa que defensa la plataforma ciutadana Reus Refugi

19 de Maig de 2019, per Cristina Valls
  • Víctor Taltavull, de Reus Refugi, i Bénédite Ronco, de la Crêperie Kenavo de Reus

    Cristina Valls

La Crêperie Kenavo Restaurant Le Bistrot de Reus ha encetat recentment la primera campanya solidària del 2019 a partir de l’elaboració d’una crêped’allò més especial. Habitualment en fa dues a l’any i, aquest cop, l’entitat beneficiada serà la plataforma ciutadana Reus Refugi. L’objectiu és recaptar fons amb aquest nou plat en pro dels refugiats que arriben a la ciutat. “Creiem que un altre tipus de comerç és possible, un que s’impliqui amb el teixit social i que cooperi amb els col·lectius que més ho necessiten. L’associació o organització a qui van adreçats els diners la decidim sempre entre tots, és a dir, la comunitat seguidora del negoci a les xarxes socials”, explica la propietària de la Crêperie, Bénédicte Ronco. 

 “Fa entre quatre i cinc anys que muntem campanyes d’aquesta naturalesa i mitjançant l’elaboració d’una crêpe solidària. Fins ara hem obtingut molt bons resultats. A més, ens fa sentir molt bé poder reivindicar i fer encara més visible la causa de les entitats”, indica Ronco.  La primera organització a la qual va ajudar la cuinera bretona va ser Proactiva Open Arms.

 La ‘Majorque’

 Així doncs, a partir d’ara, la carta inclou una nova ‘galette’ anomenada ‘Majorque’, feta de sobrassada, formatge de cabra, mel i nous. Del seu preu total (10,50€), 0,50€ aniran destinats a l’organització. Es pot demanar la ‘Majorque’ i contribuir amb la causa fins a l’octubre de 2019. La promoció de la iniciativa es fa sobretot pel boca-orella entre comerciants i clients i pel ressò que se’n fa a la xarxa.

 “Quan ens vam assabentar de la iniciativa a través de les xarxes, ens vam sorprendre de ser els escollits en la campanya. Sabíem que la Crêperie pertanyia al col·lectiu Comerç Solidari de Reus, però no sabíem la quantitat d’activitats que també fa cada establiment pel seu compte. Certament, no ens podem queixar pel que fa a la resposta que està tenint la ciutadania des que es va crear Reus Refugi”, diu el Víctor Taltavull, membre de Reus Refugi.

 El punt d’inflexió

 Reus Refugi va crear-se com a plataforma ciutadana l’any 2016 a la capital del Baix Camp davant la problemàtica de les persones refugiades. “Des que ens vam constituir, hem muntat activitats i xerrades per tal de sensibilitzar i fer més visible aquesta crisi migratòria que hi ha a Europa, tot afavorint l’acollida de persones refugiades a la ciutat”, explica Víctor Taltavull.  

 De fet,  el voluntari destaca que “el punt d’inflexió que va tenir la ciutat es va produir l’agost del 2018, quan el vaixell de Proactiva Open Arms va portar un grup important de persones refugiades amb una problemàtica important”. En aquest tràngol, va succeir que un grup d’una cinquantena de refugiats es va dirigir cap a Reus, dividits en un parell de grups. “Com a organització, tenim diversos punts de treball. Per una banda, un de conscienciació i sensibilització de les persones refugiades, a través d’actes i jornades informatives; i, en l’àmbit personal i en el de l’associació, també col·laborem amb la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR), amb la qual es formen parelles lingüístiques o d’acompanyament perquè aquestes persones s’adaptin al nou entorn”, concreta el membre de Reus Refugi.

 A nivell personal, Taltavull també apunta que es tracta d’una problemàtica molt seriosa i de la qual se’n desconeixen molts punts. “Hi ha molts indrets on hi ha conflicte i, fins que no hi ets dins una organització com aquesta, no te n’adones de la magnitud de tot plegat. Tenim refugiats de tot arreu: Costa d’Ivori, El Senegal, Egipte, El Líban, Palestina, Veneçuela, Colòmbia i països de l’Est d’Europa, entre altres. En definitiva, aprens què significa realment ser una persona refugiada o sol·licitant d’asil. A més, quan interactues amb aquestes persones, durant el dia a dia, coneixes aquesta part de dificultat i cruesa social a la qual s’han d’enfrontar. Vénen aquí i han de començar de zero”, conclou Víctor Taltavull. 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics