Dimecres, 24 d'Abril de 2024

Curs de cinema per a joves inquiets i amb talent

L’ECIR tornarà a impartir el Taller de Cinema per a Joves al mes de juliol

13 de Maig de 2017, per Alba Sancha
  • Imatge del Taller de Cinema per a Joves de l'ECIR, el juliol de l'any passat

    Ana Ballesteros

Torna el Taller de Cinema per a Joves de l'Escola de Cinema de Reus (ECIR), després del bon regust que va deixar la prova pilot d'aquest curs l'estiu passat. El director de l'ECIR, Daniel Villanueva, assegura que "va ser una experiència molt enriquidora" i apunta que, de fet, "hi ha alumnes de l'any passat que tornen a fer el taller perquè els va agradar molt". Això sí, els que estiguin interessats hauran de donar-se pressa per inscriure's, a través del web de l'escola, ja que les places són limitades: només 16 alumnes, d'entre 12 i 16 anys, tindran la sort de participar-hi, entre el 3 i el 31 de juliol.

Aquesta limitació de places té una raó de ser. Daniel Villanueva explica que es tracta d'un curs que pretén ser molt particular respecte als participants: "El que volem és explorar les inquietuds de cada alumne". A més a més, des de l'ECIR es busca aconseguir una utilitat a llarg termini, ja que a més de formar els joves en matèria de cinema, una altra finalitat és "tutoritzar-los cap als seus projectes futurs", com apunta el director de l'escola.

Una experiència per a joves inquiets

"Jo crec que s'ha de tractar com una experiència", manifesta el Daniel Villanueva. I és que aquests tallers d'estiu "estan molt pensants perquè aprenguin passant-s'ho bé". Per això, el perfil de joves que acull aquest taller és el de "persones inquietes que tenen talent però no saben com desenvolupar-lo", apunta Villanueva, motiu que propicia que el taller es realitzi durant el mes de juliol, ja que "exigeix certa dedicació" i s'ha de fer un cop finalitzades les classes dels estudis reglats.

Un dels objectius que es planteja el director de l'ECIR és que aquest curs esdevingui "una primera porta oberta al món del cinema" per als joves que hi participin. Es treballa, doncs, per donar als alumnes una petita base que els permeti construir relats i històries a partir d'un guió, així com se'ls ensenya també a traspassar la frontera del paper a la pantalla. La finalitat és explotar al màxim "la creativitat a través del llenguatge audiovisual".

Un taller basat en la pràctica

Per explotar aquesta "creativitat a través del llenguatge audiovisual", la filosofia de l'ECIR és clara: "Ensenyem oficis i, aquests com a tals, el que necessiten són moltes hores de pràctiques", recalca el director. La teoria, doncs, es redueix al mínim perquè s'entén que s'ha de portar a la pràctica. I no és una filosofia que s'apliqui només al taller d'estiu, sinó que s'estén a través de tota la formació que ofereix l'ECIR: cursos anuals, màster, tallers, etcètera.

Així doncs, en aquest curs "no hi ha palla; anem molt al gra", reconeix Villanueva qui assegura que la principal doctrina de l'ECIR és "aprendre practicant". Per això, el director explica que es fan diverses pràctiques, totes elles consistents en la realització de petits curts, valorant que encara que s'estigui aprenent un tecnicisme, sempre s'ha de fer en favor d'una història.

Per facilitar l'aprenentatge de tots els oficis que intervenen en el món del cinema, els rols dels alumnes van canviant en la producció dels diferents curts. "Són edats en què tothom vol ser director de cine", manifesta Villanueva, qui afegeix que "senzillament és perquè no coneixen les altres professions. Però, amb la formació que s'imparteix durant aquests cursos, normalment, quan els participants acaben els tallers, la majoria també volen desenvolupar altres oficis".

Enguany, la professora de cursos de muntatge audiovisual i postproducció amb After Effects, Esther Borrull, serà l'encarregada d'impartir el taller d'estiu. Daniel Villanueva recalca que amb l'experiència de l'any passat, s'està preparant una "versió 2.0" del taller per tal d'anar polint, edició rere edició, la formació que ofereix aquest curs.

Una il·lusió vocacional

Si alguna cosa diferencia la formació cinematogràfica respecte d'altres és el seu caràcter, generalment vocacional. El director de l'ECIR assegura que pràcticament el 100% dels estudiants que van a parar al seu centre ho fan d'una manera vocacional. "És meravellós que algú t'obri la porta i t'ensenyi de primera mà i en confiança el que tens tantes ganes d'aprendre", en paraules de Villanueva, qui a més, assegura que la il·lusió dels nanos es pot veure als seus ulls.

Aquesta il·lusió va ser la que va dur a Daniel Villanueva a crear l'ECIR, a més de la manca d'oportunitats amb la qual es va trobar ell quan era jove. Això demostra que, de vegades, la il·lusió d'uns permet que es compleixin els desitjos i les ambicions d'altres.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics