Dimecres, 24 d'Abril de 2024

Dani Rubio: ‘Treballem per expandir la marca d’Ara a Catalunya’

El regidor d'Ara Reus no s'imagina el partit sense Jordi Cervera, encara que no estigui a la primera línia política

  • Dani Rubio, al balcó de la seu d'Ara Reus, a la plaça del Mercadal

    Enrique Canovaca

Després d'un any i mig al govern municipal, l'objectiu d'Ara Reus és ampliar la seva marca per tot Catalunya i continuar creixent. Així ho explica el regidor i secretari general del partit, Dani Rubio, qui desmenteix l'existència, avui en dia, d'un acord de coalició o fusió amb altres formacions de cara a les eleccions municipals del 2019. Rubio assegura que no s'imagina el futur d'Ara Reus sense la presència de Jordi Cervera, malgrat que no estigui en la primera línia política perquè els estatuts impedeixen presentar-se com a cap de llista més de dues vegades. En aquest sentit, el regidor, qui critica l'estratègia política de l'oposició, està preparat per agafar el relleu, sense encara fer-ho públic.

Ara Reus porta un any i mig al govern. Com valora la salut del pacte?

La valoració és molt positiva. Tant el PDeCAT com Ara Reus i ERC som un grup de deu regidors i un alcalde que ens entenem, ens sabem respectar, discutim els temes de forma constructiva i ens hem fet forts com equip. La situació viscuda amb la no aprovació dels pressupostos és un clar exemple. La fidelitat entre els membres de govern és plena.

La CUP diu treballar per una alternativa de govern per d’aquí a sis mesos. Hi ha alguna possibilitat d’entesa amb vostès?

La CUP va donar l’esquena a la ciutat de Reus el juny de 2015. No ha volgut governar, no sabem si per incapacitat o per pors. La CUP és un partit que tira la pedra i amaga la mà en matèria judicial, és un partit que ara ens sorprèn amb converses amb Ciutadans i el PSC... pot ser comencem a entendre perquè no presenta escrits d’acusació i perquè el David Vidal no és el cap de llista d’un partit que va ser revolucionari per a la ciutat, en el mandat 2011-2015. La CUP ha teixit una cortina de fum i Ara Reus no hi pensa jugar.

Ni ara ni d’aquí a sis mesos?

No, ni ara ni d’aquí a sis mesos.

Què opina de l’agrupació de les dues peces principals d’Innova i de l’evolució del procés, tenint en compte que Ara Reus ha estat un dels principals impulsors?

Primer de tot, presumpció d’innocència per a les persones implicades. Nosaltres seguirem endavant perquè hem presentat un escrit d’acusació amb penes de presó i sanció per als que creiem que són els autèntics artífexs d’haver portat a la ciutat a un endeutament de 400 milions d’euros. I anirem fins al final contra els polítics que han tingut un paper actiu en la malversació d’un sistema que ha dut Reus a la ruïna.

Aquesta estratègia judicial es consensua amb l’alcalde?

Un dels punts que vam deixar molt clar en l’acord de govern és que en matèria judicial farem allò que creiem oportú, en funció de l’opinió dels nostres juristes. Recordi que nosaltres vam denunciar el cas Tecnoparc, l’any 2012, i que avui tant el Jordi Bergadà com l’Àngel Cunillera han consignat la quantitat de més de 120.000 euros per presumptes factures no justificades. Aquests diners han de tornar d’on no haurien d’haver sortit mai. I en altres qüestions judicials seguirem endavant i apostant per una transparència.

Després d’un mandat i mig a l’ajuntament, quin és el futur d’Ara Reus, especialment, de cara a les eleccions del 2019?

El primer mandat vam aconseguir dos regidors, al següent també, amb més vots. És a dir ens vam consolidar, si bé és cert que esperàvem més. Ara hem passat a una altra fase on hem cregut convenient convertir-nos en govern, atès que havíem donat suport a Pellicer en la reestructuració de les empreses d’Innova. Ara hem tancat el pla d’ajust i la nostra formació ha tingut un paper protagonista.

Ara Reus mantindrà la seva estructura o es planteja fusionar-se o establir aliances amb altres formacions?

De moment estem treballant en un model d’expansió de la marca Ara a Catalunya. Avui en dia tenim dos regidors a Reus, Mont-roig del Camp, Vespella de Gaià i Torredembarra, i un a Puigverd (Lleida). Volem que la marca s’expandeixi més enllà del Camp de Tarragona i ara tenim dos anys vista per poder explicar el nostre projecte a persones que es volen presentar de forma independent, sota un lligam molt directe a cada municipi. La nostra estructura dóna una bona capacitat de gestió.

És a dir, reforçar la marca.

Reforçar la marca, créixer i seguir avançant.

Si us proposen una coalició o fusió què faríeu?

De moment, no hem rebut cap trucada ni oferta. Hem anat a parlar amb gent de Barcelona, interessada en muntar partits o moviments. Si algun partit ens ve a buscar, si som forts, podrem marcar condicionants, si som més febles, no tindrem tanta força.

El Jordi Cervera porta dos mandats com a cap de llista i vostè ha entrat de nou ara fa poc. Es veu encapçalant la candidatura?

Això està parlat, és un procés que quan hagi d’arribar, arribarà. Els nostres estatuts diuen que una persona no pot encapçalar la llista més de dos mandats. Això no vol dir fer fora a ningú, de fet, Ara Reus no és viable sense Jordi Cervera, no me l’imagino sense ell. No vol dir que hagi d’estar en primera línia.

Quines són les línies estratègiques que han seguit al govern?

Hem portat unes línies molt clares. En matèria econòmica, hem anat liquidant endeutament. A més, traiem molt de partit a les oportunitats que ens ha donat amb les regidories. En ocupació, hem visitat moltes empreses per fer convenis de col·laboració, com per exemple, amb el Grup Esclat Bonpreu, gràcies al qual una setantena de treballadors sortiran dels processos de selecció de Mas Carandell. En matèria esportiva, el Jordi està fent una feina fantàstica, la ciutat ha acollit i continuarà acollint esdeveniments nacionals i internacionals, com el Campionat de Tekwondo Catalunya, amb 800 participants. Després tenim el CF Reus que es manté a segona i l’hoquei patins, que és campió d’Europa.

L’oposició acusa el govern de no tenir full de ruta.

Sí que existeix un full de ruta, però a vegades els calendaris no són els que ens agradaria. A l’empresa privada hi ha certa agilitat, mentre que a l’administració no hi és, per tal de vetllar per una garanties legals. Tenim molt clar com ha de ser la ciutat en medi ambient, en ocupació, en matèria cultural... Tot això es parla i els pressupostos que s’han aprovat són el full de ruta del govern.

És necessari la redacció d’un Pla d’Acció Municipal?

Cada regidoria té el seu propi pla i l’alcalde fa reunions de seguiment on demana a tots els regidors que s’entreguin memòries del fet i de noves accions que es poden incorporar. Manca que els partits de l’oposició tinguin més imaginació, que no hi ha un full de ruta és un argument banal del segle XX. Crec que l’oposició s’ha d’acostar a la línia de govern, no vull dir que entrin o que ho votin tot a favor... però no pot ser que una negociació dels pressupostos o de les ordenances es trenqui perquè demano el cap d’un gerent o perquè has penjat un cartell de l’AMI i no penges la bandera de l’Estat. Aquests arguments, quan has arribat a una acord econòmic, són de molt baix nivell. A l’oposició li falta capacitat de gestió.

Saber condicionar al govern?

Saber negociar millor. És a dir, negociem i deixa’m explicar a mi a la ciutadania que aquesta esmena dels pressupostos és gràcies a mi. L’alcalde no té cap problema en deixar que els altres expliquin, i de fet, quan vam presentar la reestructuració d’Innova ho van fer en solitari. El que no té sentit és el ‘no pel no’ de Ciutadans, CUP i PSC. És que me’n vaig a l’assemblea i em diu que no, escolta, doncs valorem l’autoritat que té vostè dins del seu partit. Si has acordat una cosa a una taula i després no tens suport, planteja’t que fas aquí.

És a dir, considera que l’Andreu Martín hauria d’haver dimitit?

L’Andreu Martín no és l’únic polític que ha posat aquesta excusa. Jo no diré a ningú què ha de fer, però si a mi em passés això, hauria pres una decisió més dràstica envers el partit. El dia que perdi credibilitat a Ara Reus, deixaré d’estar al capdavant. Però és una decisió meva.

Per acabar, com valora la salut econòmica de l’Ajuntament de Reus i les societats municipals?

Seguim en un moment complicat, amb 230 o 240 milions d’euros endeutament. És massa, no podem aixecar campanes al vol, queda molta feina per fer. Amb tot, la ciutat té una salut econòmica millor que la del 2012, que tampoc és una conseqüència exclusivament de la feina del govern local, hi ha més factors. Nosaltres podem incidir d’una manera petita o mitjana i ho estem fent. Reus tirarà endavant amb l’esforç dels treballadors i dels ciutadans i perquè al final som un grup de tres partits que ens entenem en les qüestions bàsiques de ciutat i ens posem d’acord molt ràpid, cadascú des del seu punt de vista i criteri.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics