Dijous, 28 de Març de 2024

De paraules buides a fets concrets per ajudar els refugiats

Cal Massó acull la presentació de 'Llits a la intempèrie. Textos en pro dels refugiats'

15 de Desembre de 2016, per Jordi Siré
  • Les cinc impulsores del llibre, de Silva Editorial

    Jordi Siré

  • Exemplars del llibre a la venda

    Jordi Siré

Quan els governs fallen més que una escopeta de fira, i el cas dels refugiats sirians n'és un exemple d'enciclopèdia, arriba l'hora de demostrar la fibra de la qual està feta la societat civil. I la de Reus demostra tenir vitalitat amb iniciatives com la presentada, aquest dimecres, a Cal Massó. Cinc dones agrupades sota la denominació de col·lectiu literari 5J són les coautores del llibre 'Llits a la intempèrie. Textos en pro dels refugiats', que beu de diferents gèneres com la poesia intimista, el relat de denúncia o el dietari de ficció amb el propòsit de despertar consciències. Els guanys de la venda (300 exemplars en la primera edició a un cost de deu euros) es destinaran íntegrament a l'ONG Stop Mare Mortum, una de les organitzacions que treballen a la Mediterrània per ajudar les persones refugiades.

Amb el pròleg de Bel Olid, les responsables d'aquest toc d'alerta són les amigues Montse Farrés, Txell Granados, Marta Magrinyà, Agnès Toda i Fina Veciana. "Jo seria responsable de la part estètica del projecte", afirma aquesta darrera. Il·lustradora, pintora i artista plàstica multidisciplinar, explica que l'origen de l'obra "ens va venir mentre vermutejàvem. De sobte, l'Agnès va treure la idea de fer alguna cosa per ajudar els refugiats i a totes se'ns van obrir els ullets. Madurant la idea, vam decidir de fer el llibre i vam tenir sort al final de trobar una editorial com Silva que es va acabar implicant tant o més que nosaltres en el projecte", afirmava.

"Ens queixem del que va passar amb el nazisme durant la Segona Guerra Mundial, però em feia molta ràbia veure per televisió el que passava a Síria i que no es fes res. Els governs passen de tot", explicava per la seva part la Txell. Ella és filòloga i professora de català com l'Agnès, que també treballa en el món editorial. "Iniciatives com aquestes vénen provocades pel fet que els governs no hi responen prou bé i la societat civil s'hi vol implicar i donar respostes", deixava anar.

Al seu costat, la Marta, relacionada professionalment en l'àrea del comerç exterior però que es defineix com novel·lista, desvelava que van escollir Mare Mortum "perquè va ser l'ONG que més ràpidament ens va contestar de les que vam escollir després de preocupar-nos per seleccionar les que realment treballaven sobre el terreny. En tot cas és un gest simbòlic de suport a totes les organitzacions que fan aquesta feina". Finalment, la Montse certifica la seva condició de tot terreny. "Sóc poeta, mestressa de casa i una mica 'chica para todo'", comentava aquesta incombustible de les inquietuds culturals reusenques. "Com que ningú no fa res del que es va comprometre, i parlo dels polítics, un grup d'amigues vam decidir que havíem d'intentar alguna cosa".

Col·laboració de l'Ajuntament de Reus i la Generalitat

Per aconseguir que els costos de producció no es mengessin els guanys destinats a l'ajut directe a les persones desplaçades per la guerra polièdrica siriana, la proposta va comptar amb la col·laboració de l'àrea de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus i amb la dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat. Segons el seu director, Jordi Agràs, "el més important d'aquest acte és que convertim les paraules buides en fets tangibles i en ajuts directes als refugiats".

Per la seva banda, la responsable de l'ONG Stop Mare Mortum, Lluïsa Pinyol, presentava la seva entitat com "una plataforma ciutadana que va sorgir pel neguit que ens va provocar conèixer la desaparició de cop d'un vaixell de refugiats amb vuit-centes persones a bord. Ens vam començar a moure per les xarxes i ara som milers de persones que pretén sensibilitzar a la societat, incidir políticament i fomentar mobilitzacions per visualitzar aquesta problemàtica".

L'acte va comptar amb la presentació de Jordi Salvadó i l'actuació del músic Gerard Marsal, que no va escollir per casualitat 'El so del silenci', de Simon i Garfunkel. Un silenci que acompanya molt sovint les atronadores declaracions de dirigents muds de continguts.  

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital les cinc impulsores refugiats

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Benet  15 de Desembre de 2016

Gran iniciativa

Davant de tant de postureig està molt bé que escriptores locals conegudes facin llibres benèfics sense cap altre afany que ajudar. Vaig estar a l'acte i em va semblar impecable de principi a fi: escenari, presentador, poetessa, saxofonista, autores, parlaments dels convidats i pica-pica cedit gratuïtament. Cal més gent així, felicitats!