Cookie control
Diumenge, 31 de Maig de 2020

Denuncien la 'contínua presència' al carrer d'un grup d'usuaris d'un centre d'atenció de drogodependents

Fan les seves necessitats al carrer, segons un veí de la zona

18 de Març de 2020, per Marc Busquets
  • Imatge cedida on poden veure's diverses persones a l'exterior del centre

    Cedida

"A qualsevol hora del dia hi ha gent al carrer esperant-se. No estan ben atesos i de vegades fan les seves necessitats al nostre aparcament". És el testimoni d'un lector de Reusdigital.cat, veí de l'avinguda del president Companys, que vol denunciar la "contínua presència" a la via pública d'usuaris del centre La Illeta, on s'atenen persones amb drogodepedències i altres addiccions. 

Orins i excrements

La situació, diu, s'ha agreujat des de la declaració de l'estat d'alarma dies enrere. "S'esperen al carrer, o als portals del voltant. No trobem just que s'hagin d'estar allà plantats, perquè no se'ls donen els mitjans adequats per protegir-se", diu. Els veïns es queixen que no es respecten algunes de les mesures bàsiques dictades per les autoritats sanitàries i per l'administració. "Estan tots junts, sense respectar la distància mínima d'un metre, i tenen contacte entre ells perquè sovint van en grup", assenyala. 

La comunitat del bloc on viu el lector s'ha posat en contacte "en diverses ocasions" amb els cossos de seguretat, després de trobar-se al portal i a les proximitats restes de "pixats i cagats". "Ens hem vist havent de netejar el portal o l'entrada de l'aparcament", subratlla, per afegir que alguns dels usuaris demanen "menjar i cafè" als veïns. "Tot plegat és inaguantable", conclou, "perquè no és just ni per a nosaltres ni per a ells". 

Fonts properes a La Illeta han exposat a aquest mitjà que a l'interior del centre se segueixen les mesures adequades d'higiene i seguretat per al personal i els usuaris, i que a aquests se'ls fa entrar i se'ls dona atenció tot seguint els protocols corresponents. A banda, s'ha subratllat que "s'instirà" en transmetre el missatge als usuaris que "al carrer no s'hi poden estar". 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Mariona Quadrada Monteverde  24 de Març de 2020

La Illeta

La Illeta és un d'aquests serveis imprescindibles i que passa desapercebut. Les persones que hi treballen no necessiten protagonisme i no sabeu la feina que fan. Quants ciutadans coneixeu el projecte? Ben pocs, segur. Ho acaben de dir ells, a Reus, no hi ha casa d'acollida ni de transeünts, no hi ha dutxes ni lavabos públics, malgrat fa anys que molta gent ho demanem com a servei públic imprescindible d'una ciutat de 100.000 habitants i que sempre diu que vol ser capdavantera.
La gent drogodependent és pitjor que la resta? No mereixen ser tractats com a persones? A veure si apliquem el mantra de "tots som iguals" i fem que sigui de veritat. I no, no està bé criminalitzar un col·lectiu feble, acudint a la policia com a primera mesura, què fàcil!
Qui vulgui saber QUÈ és LA ILLETA, ara que sou a casa, busqueu i remeneu i potser n'entendreu el significat. Gràcies ARSU

ARSU  20 de Març de 2020

LA ILLETA RESPON

A la ciutadania de Reus i responsables de Serveis Socials i Salut,

Avui apareix al reusdigital.cat "Denuncien la "contínua presència" al carrer d'un grup d'usuaris d'un centre de drogodepenents.

És molt trist i gens sorprenent que algun mitjà de comunicació local aprofiti un temps d'emergència sanitària i social per a impregnar de sensacionalisme empobrit les xarxes socials. Aprofitant la necessitat de desfogar-se d'un conciutadà que conviu amb el Centre d'Acollida i Activitats La Illeta, evidenciant sense voler les desigualtats socials estructurals, que ara, fan nosa.

Agraïm sincerament la paciència, educació i comprensió d'aquests veïns, que ara surten a la queixa amb motiu,atès que es fan cues com a la resta d’espais compartits en el que l’entrada es restringida per tal de complir amb els protocols preventius i que conviuen quotidianament amb el Centre La Illeta.

"No és just pels veïns ni per ells"...resa la suplica del veí entrevistat pel diari digital.

Podem afegir que tampoc és just el repartiment social dels recursos i encara menys la resposta de les administracions amb els problemes socials que moltes persones han d'afrontar dia a dia.

Serveis com la Illeta (únic a la ciutat per atendre necessitats bàsiques de manera integrada) treballen, vetllen dia a dia acompanyant i donant suport a aquelles persones que no tenen gairebé res més que aquest servei per estabilitzar les seves vides i a vegades dotar-les de sentit.

L'ordre al carrer en aquesta situació d'excepcionalitat límit és gestionat de la millor manera possible pels professionals del centre i diferents agents de l'ordre que diàriament s'acosten al servei per col·laborar.

Per un dia, les persones que utilitzen La Illeta són protagonistes en negatiu als mitjans, normalment quan apareixen als mitjans són per mostrar iniciatives positives i inclusives...i avui ens toca assumir fets incívics fruit d'una situació límit.

Les persones necessiten dutxar-se amb aigua calenta, rentar la roba, esmorzar per sentir-se persones i sentir-se part d'una comunitat.

Quan la societat pateix, els més vulnerables pateixen immensament més que la resta de població, amb recursos, aigua calenta o un lavabo propi on fer les seves necessitats.

Demanem comprensió i que les queixes legítimes esquitxin i truquin també a la porta dels responsables municipals, en una ciutat on no hi ha dutxes calentes ni caliu pel qui el necessita, en gairebé (exceptuant algunes iniciatives cristianes) cap més lloc que la Illeta. Val a dir que s'han près mesures excepcionals per part del consistori, però són això mateix, excpecionals....

Un gran reconeixement toca ara pels professionals que cada dia estan davant d'aquest recurs i per les persones que en formen part com a usuaris/es o com a part d'una comunitat que lluita per dignificar la seva imatge i per minimitzar les desigualtats socials amb les que ens hem acostumat a viure.

ASSOCIACIÓ REUS SOM ÚTILS ARSU (DEFENSA DELS DRETS DE LES CONSUMIDORES/ORS DE DROGUES DE REUS) I USUARIS DE LA ILLETA I PASD