Diumenge, 24 de Març de 2019

Dilluns vinent s'obre el termini per votar les propostes finalistes dels pressupostos participatius

La ciutadania podrà donar suport a un màxim de sis projectes dels 43 seleccionats pel consistori

22 de Febrer de 2018, per Marc Busquets
  • Flores, a la presentació del període de votacions dels pressupostos participatius

    Marc Busquets

Dilluns vinent, 26 de febrer, s'obrirà el període per votar un màxim de sis de les 43 propostes finalistes dels pressupostos participatius d'enguany. La partida prevista, de 750.000 euros, podrà fer realitat d'aquesta manera alguns dels projectes sorgits de la ciutadania, "que de vegades s'han hagut de redefinir i afinar per tal que siguin viables", tal i com ha detallat la regidora del ram, Montserrat Flores. D'aquesta manera, i fins al 18 de març, els reusencs de 16 anys en endavant podran votar a través del web participa.reus.cat, i també en diversos punts presencials de la ciutat. A banda, i a l'antic hospital, els dies 3 i 10 de març s'han previst actes oberts a tothom amb la finalitat que els particulars que han fet les seves propostes puguin explicar-les als assistents. 

Vot presencial

Flores ha explicat quina serà la dinàmica de les votacions. Així, les propostes s'han dividit en dues categories (grans i petits projectes) en funció del seu cost econòmic. Els petits projectes suposen una inversió de fins a 50.000 euros, mentre que els grans oscil·len entre aquesta mateixa quantitat i els 150.000. En aquest grup, posem per cas, s'hi han inclòs actuacions de millora a l'skatepark o un seguit d'obres al carrer del Canal i el seu entorn. La regidora republicana ha assenyalat que "moltes de les propostes presentades tenen a veure amb l'enllumenat en diversos indrets de Reus". Els votants podran escollir un màxim de quatre propostes de les denominades petites i un parell de les grans. L'Ajuntament n'executarà sis de les petites i tres de les grans. Un total de 85.293 persones podran prendre part al procés. 

En aquest sentit, però, Flores ha apuntat que des de la regidoria "no ens hem marcat un mínim de participació", entre d'altres raons perquè "el context canvia any rere any". En tot cas, ha fet una crida als reusencs "per tal que s'expressin". De fet, "i per fer que tot el projecte sigui universal", més enllà de les votacions telemàtiques també s'ubicaran punts de votacions als centres cívics, les biblioteques, l'OAC, l'antic hospital i els mercats. En aquests equipaments, en horari d'obertura, s'hi podrà votar els dies 2, 3, 9, 10, 16 i 17 de març. A l'Hospital Sant Joan, a banda, serà els dies 26 i 28 de febrer i 2, 12, 14 i 16 de març (entre les 9 del matí i la 1 del migdia). 

Un parc familiar 

Flores ha comentat, de passada, que algunes de les propostes finalistes "són fruit d'un debat previ del particular que les ha presentades amb el seu entorn més proper, o amb la seva comunitat educativa", tot posant com a exemple el cas de l'AMPA de l'escola la Vitxeta i la petició per millorar els accessos al centre educatiu. La il·luminació dels passos de vianants a l'avinguda dels Països catalans, la construcció d'un parc familiar amb zona de picnic inclosa o el canvi de les rajoles de la plaça de la Sagrada família, al barri Gaudí, són altres dels projectes que podrien dur-se a terme en cas de resultar entre els que reben més suports. 

Tractant-se d'una "votació oberta", la ciutadania podrà veure a cada instant quines són les propostes amb més vots, ja que la plataforma s'anirà actualitzant amb cada interacció ciutadana. "I això generarà les seves pròpies dinàmiques", ha precisat Flores, que ha animat els reusencs a "participar d'aquesta acció de democràcia directa". "D'entre les 43 propostes finalistes, de ben segur que com a mínim n'hi haurà una que serà del seu interès", ha conclòs la regidora d'Esquerra. 

 

 

COMENTARIS (0)

Reportatges