Dilluns, 21 de Maig de 2018

El bar del saxo

La cafeteria Diporto va obrir les seves portes el 1973, a la plaça de la Llibertat

16 d'Agost de 2017, per Marc Busquets
  • Els germans Pilar i Emiliano Rodríguez porten la cafeteria Diporto de Reus

    Marc Busquets

La cafeteria Diporto, a la plaça de la Llibertat de Reus, va obrir les seves portes el 1973. Fa ben bé dues dècades que el porten, de manera conjunta, els germans Emiliano i Pilar Rodríguez, que han continuat la feina iniciada pel seu pare a les acaballes del franquisme. "De ben jove ja l'ajudava, al pare, així és que es pot dir que tota la vida l'he passada en aquest bar", apunta el primer a la barra, presidida per un llampant saxo que embelleix el tirador de cervesa. Després d'uns anys complicats per la crisi, les coses comencen a anar una mica millor. "Sí, aquest estiu s'està treballant bé, millor que els anteriors", celebra. Per tant, des del taulell les ha vistes de tots colors i ha atès una bona colla de famosos, "de la política i la faràndula", precisa.

Els entrepans de botifarra blanca

Anys enrere, al Diporto s'hi podien fer àpats. A la part posterior del local (de 232 m2) hi ha un gran menjador, "on hi podíem arribar a tenir unes vuitanta persones menjant", que ara s'usa com a magatzem. "Temps enrere vam tenir una cuinera, però ara ens més còmode servir només els esmorzars", revela. Els entrepans més populars entre la clientela, diu Emiliano Rodríguez, "són els de truita a la francesa i el de botifarra blanca". En aquest últim cas, la clau de l'èxit "és la qualitat del gènere. És gironina, i es nota", fa constar. Queda apuntat, doncs. La propera comanda ja la tenim decidida. Les tapes també van ser un dels trets distintius de la casa, especialment les de peix i marisc. "Les de pop ens sortien boníssimes", detalla cofoi.

Cap a principis dels anys 90, a més, el Diporto es va convertir en un imant per als famosos. "Quan els dels 40 Principals muntaven els concerts al parc de Sant Jordi, per aquí hi passaven molt sovint els grups i els cantants que venien a cantar", recorda. La llista és llarga i, sobretot, diversa. "Doncs mira, vam tenir la sort d'atendre Tino Casal. Un any després, el pobre, va tenir l'accident", apunta sobre el malaguanyat artífex d'himnes vuitanters com 'Embrujada'. Els Bravos, els Brincos, La Unión i Alaska, entre molts d'altres, han estat altres dels clients il·lustres de la cafeteria Diporto. "He atès tots els últims alcaldes de Reus, també. I l'Alícia Sánchez-Camacho, i l'Esperanza Aguirre", afegeix Emiliano Rodríguez a la llista. En clau local, "moltes figures de l'hoquei" també van ser assídues de l'establiment.

L'hora del relleu

També als 90, els germans Rodríguez es van decidir a reformar el local. "Déu n'hi do, si em vam canviar de coses", rememora Emiliano. "El terra, la cuina, i moltes altres", exposa. Va ser el moment, a més, en què potser per atzar va voler convertir un saxo en el símbol de la cafeteria. "És que un tirador de cervesa normal i corrent em semblava poca cosa", diu murri. Ara, a la barra hi regna aquest instrument, dibuixat també a la porta d'accés al local i brodat als uniformes que llueixen els germans i el seu personal.

D'aquella època, de fet, en tenen bons records. "Vam muntar una pantalla gegant per veure la final de la primera Copa d'Europa del Barça, al 92", explica Emiliano amb un somriure que delata la seva fe culer. Els aplecs sardanistes i les revetlles de Sant Pere els feien pencar de valent. "N'hi havia que entraven al bar per endur-se taules i cadires a la terrassa", assegura la Pilar.

El temps, però, no perdona, i les forces van a menys. "La nostra feina ens encanta, però ja fa molts anys que treballem i comencem a necessitar un bon descans", avança Emiliano, que es lleva cada dia "a quarts de 6 del matí" per apujar la persiana i atendre, des de bon matí, els seus lleials clients. De fet, els germans Rodríguez tenen el negoci en traspàs, decidits a deixar el saxo en bones mans i a reposar després de tota una trajectòria professional dedicada a la cafeteria que va fer gran el seu pare.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)

Comentaris

Jordi  17 d'Agost de 2017

Relaxing cup of café con leche in plaça Llibertat

Guaita! La Sánchez-Camacho i la Espe van fer un relaxing cup of café con leche, com deia aquella altra, in plaça Llibertat de Reus
;)

Reportatges