Cookie control
Dimarts, 18 de Juny de 2019

El Bartrina acull unes jornades de violència de gènere d'àmbit estatal

S'allargaran fins aquest divendres, i compten amb l'impuls del col·legi d'advocats de Reus

04 d'Octubre de 2018, per Redacció
  • Imatge d'una de les ponències de la jornada

    Enric Garcia

Aquest dijous s’han posat en marxa les sisenes jornades de violència de gènere, organitzades pel col·legi d'advocats de Reus, i que s'allargaran fins aquest divendres al Teatre Bartrina. Durant l’acte inaugural, la degana del col·legi d’advocats de Reus, Encarna Orduna, ha donat la benvinguda als assistents. L’ha precedit l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, qui ha reivindicat “la naturalesa de les jornades, perquè fan molta falta i s’han de posar en valor”.

Tot seguit, el torn de paraula ha estat per al president del Consell de l’advocacia catalana (CICAC), Julio J. Naveira, qui ha posat en relleu la “lluita des de l’advocacia en tres vessants: L’educació, la formació i la informació. Educar la societat en la igualtat, lluitem contra la submissió”. Naveira ha assenyalat també la presència d’homes a la sala com a positivia, ja que “és l’única manera de conèixer la problemàtica de la violència masclista. D’aquesta manera es pot erradir, coneixent-la”.

Per la seva banda, el secretari de Relacions amb l’administració de la justícia de la Generalitat de Catalunya, Joan Abad, ha destacat que “no s’ha de creure la dona per sota de l’home. S’ha d’anar amb molta cura i s’ha de tenir sensibilitat amb la igualtat de gènere”. La degana del Colegio de abogados de Badajoz, Filomena Pelaez ha manifestat que “la formació ens ha portat a Reus, amb l’objectiu d’aconseguir la millor per poder lluitar amb més contundència contra la violencia de gènere amb ponents de qualitat i que treballen la problemàtica de forma quotidiana”.

Tot seguint amb els parlaments inaugurals, la vocal del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) i presidenta de l’Observatori de Violència Domèstica i Violència de Gènere del CGPJ, Mª Ángeles Carmona, ha expressat a les jornades que a través de la formació podrem “véncer aquesta violència masclista que fa que la societat no avanci com cal”.

Les ponències

La primera de les ponències ha estat la que estava prevista com a número tres. En aquest col·loqui s’han abordat qüestions substantives i processals d’actualitat i hi han intervingut les ponents la presidenta de l’Observatorio contra la Violencia Doméstica del CGPJ, Ángeles Carmona Vergara, i la vocal de la Subcomisión de Violencia sobre la Mujer del Consejo General de la Abogacía Española (CGAE), Elisa Campoy López-Perea.

La vocal de la Subcomisión de Violencia sobre la Mujer del CGAE, Concepción Ortega Fernández, ha estat l’encarregada de moderar les intervencions. La vocal de la Subcomisión de Violencia sobre la Mujer del Consejo General de la Abogacía Española, Carmen Sala Picón, ha assumit el rol de secretària.

Amb tot, la primera a prendre la paraula ha estat Carmona, qui s’ha focalitzat a parlar en l’estudi sobre l’aplicació de l’agravant de gènere. “No per ser dones estem exentes de la formació en qüestió de gènere. Si hi ha un agravant al Codi Penal s’ha d’aplicar”, ha dit contundent. Ha anat esmentant en un discurs perllongat, però intens, més variables i situacions reals sobre l’estudi de l’aplicació d’aquest l’agravant: ”Els fills també esdevenen víctimes del maltracte cap a la dona i la situació es torna encara més complexa quan la dona vol deixar la relació amb l’home”.

La presidenta de l’Observatorio contra la Violencia Doméstica del CGPJ ha conclòs la seva intervenció amb una xifra aclaparadora: “El 76% de les dones assassinades per la violència de gènere són dones amb fills, un indici de vulnerabilitat. Tot plegat, són qüestions amb les quals hem d’acabar a través del pacte d’Estat contra la violència de gènere”.

El seu discurs també ha subratllat punts de la Sentència de la Manada i ha puntualitzat la necessitat que hi ha d’aportar una perspectiva de gènere a la llei. A continuació, la ponent Elisa Campoy ha destacat el dret de la víctima Vs. el dret de defensa. 

Ja arribada la tarda, s’ha dut a terme la següent taula de col·loqui on el subinspector dels Mossos d’Esquadra, Raúl Aguilar Ruiz, i la psiquiatra forense en el Instituto Vasco de Medicina Legal, Ana Hidalgo Ocaña, han valorat el risc en l’àmbit policial i forense, com també estratègies per a una bona relació professional amb les dones víctimes de violència de gènere. Els ponents, a més, també han abordat el model policial de valoració del risc i el model d’investigació a nivell internacional.

Més endavant s’ha dut a terme el col·loqui sobre noves formes de violència contra la dona amb explicacions sobre la perspectiva de gènere en el procediment penal. En aquest cas, la magistrada del Juzgado de Violencia sobre la Mujer número 2 de Las Palmas, Auxiliadora Díaz Velázquez, ha compartit taula amb la vocal de la Subcomisión de Violencia sobre la Mujer del CGAE, María Martín González. 

En aquesta intervenció, Auxiliadora Díaz ha esmentat que el terme ‘violència de gènere’ ha esdevingut un “fenomen ‘estampida’ que es mira amb cert recel”. A continuació ha donat xifres que s’han remès a l’encara vigència dels estereotips. “El 44% dels europeus, creuen que les dones han de cuidar de la llar i més d’un 50% creu que el rol dels homes és guanyar diners”, ha afegit. Dades que, segons ha aportat, són recents, de 2017. D’altra banda, també ha subratllat que 1 de cada 10 persones enquestades en un baròmetre a nivell europeu van creure “inacceptable que els homes plorin”. “Amb tot, entre els temes més importants per a ells hi havia l’assetjament sexual i la bretxa salarial”, ha reblat Díaz Velázquez.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics