Divendres, 29 de Març de 2024

El Casal de les Dones buscarà ampliar la seva influència sobre fèmines joves i immigrants

El Servei d’Atenció a les Dones (SIAD), ubicat al Casal de les Dones, va realitzar 808 atencions durant el 2015

11 de Maig de 2016, per Isabel Martínez
  • La regidora de Participació i Ciutadania, Montserrat Flores

    Cristina Antillés

  • Cristina Antillés

Punt i a part pel Casal de les Dones, un equipament que -precisament- aquesta primavera ha complert la seva primera dècada d’activitat a la ciutat i, alhora, els seus primers cinc anys a l’actual emplaçament dels antics rentadors del barri del Carme on va establir-se el 2011, provinent d’un local provisional del carrer de Santa Teresa.

Segons ha explicat a Reusdigital.cat la nova regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, el Casal ha engegat darrerament “una etapa nova” en la qual s’anirà a “buscar col·lectius nous que no n'han estat usuaris fins ara”. Concretament, les dones joves i de procedència estrangera seran dos dels nous grups objectiu als quals s’intentarà apropar a l’espai perquè hi participin de manera més activa.  Així mateix, la regidora ha precisat que el nou enfocament parteix també d’una percepció física de la ubicació de l’equipament: “tenint en compte el barri on estem” amb  “moltes persones vingudes de fora és un servei encara més evident que s’ha de fer”.

El treball amb aquests grups, d’entrada, s’intentarà planificar de manera participativa a través de la creació d’una comissió específica integrada per dones de procedències i edats diverses que fomentaran la relació. “És una prova pilot”, ha explicat Flores, qui ha precisat que s’organitzarà inicialment “una sortida”  per  a partir de l’experiència inicial poder anant definint les noves actuacions de l’equipament.

Al respecte de la trajectòria del Casal fins al moment, Flores ha considerat que l’espai ja està plenament consolidat. En aquest sentit, la regidora ha definit com a “emblemàtic” l’espai dels rentadors i jutja que “s’ha revaloritzat” per la demanda de realització de tot tipus d’activitats. Així mateix, ha valorat molt positivament la “visibilització” que ha permès aquest fet però ha recordat les funcions específiques per les quals es va crear.

En la seva qualitat de regidora de Participació, Flores s’ha mostrat conscient que el fet que el centre cívic estigui annex al Casal representa a vegades certa dificultat a l’hora de mantenir la seva idiosincràsia pròpia. De manera inversa, la regidora ha valorat que aquesta proximitat és positiva per evitar l’estigmatització de dones que poden patir, per exemple, violència de gènere: “De les dones que entren per aquesta porta algunes venen al SIAD però des de fora no se sap, normalitza també”.

Més de 800 atencions a dones l’any passat

Parlant concretament de xifres, l’any 2015 el Servei d’Atenció a les Dones (SIAD) va atendre a 256 dones, de les quals noranta-nou vivia una situació de violència masclista. En conjunt, però, el servei va realitzar 808 atencions durant el passat exercici en els camps de l’assessorament psicològic, legal o laboral, entre d’altres. Al respecte de les dones que empra aquest servei, la tècnica del Casal, Marta Palacios, ha comentat que “no tenim un perfil definit i les problemàtiques són bastant àmplies però si que les podem centrar en informació en un moment de divorci  o de separació”. A més, ha afegit com a dada curiosa que moltes dones grans s’interessen sobre temes relacionats amb herències.

“En aquests 10 anys, les relacions entre homes i dones i entre les dones també han canviat  per sort en alguns casos,  mentre que en altres no tant”, ha resumit Flores, com a constatació que caldrà actualitzar i replantejar algunes de les actuacions realitzades des de l’equipament. Actualment, una de les problemàtiques que preocupa a la gestora del Casal  és el tema de la violència masclista entre els més joves. “És un retrocés que hi hagut en la nostra població més juvenil i ho hem notat des de tots els serveis”, ha assegurat. Per aquest motiu,  unes 1.660 persones –és a dir, deu centres de secundària- van participar l’any passat en el projecte de prevenció de violència masclista i 7 centres van participar també en el programa de Referents d’Igualtat, pla que es realitza de forma coordinada entre diferents regidories com ara Salut Pública, Joventut, Guàrdia Urbana i Serveis Socials.

En el marc de les accions de visibilització que du a terme el Casal, la idea és que els dos premis anuals (el de narració, Antònia Abelló, i el de fotografia, Montserrat Vidal i Barraquer) puguin estar redefinits cara al proper estiu per adequar-se a l’ús de les noves tecnologies i altres criteris que poden donar-los-hi major ressò. 

Pel que fa a les associacions de dones, Flores ha valorat que  “són col·lectius que es van crear 30 anys enrere amb la connotació que això implica” i hi afegeix que van néixer “per una necessitat que potser avui ja no és tan real” en el sentit que les dones tenen més participació pública. Actualment, existeix una coordinació molt activa amb 4 de les 8 associacions d’aquest tipus que funcionen a la ciutat, un nombre que, per cert, ha disminuït respecte a la diagnosi que efectuava el darrer Pla de Polítiques de Gènere. 

“Hem de seguir fent el SIAD, el treball amb les associacions de dones però a més a més hem d’entrar en altres àmbits”, ha afirmat Flores, com a objectiu a curt termini de l’equipament.  Una intenció que referma tot dient que “en cap cas, això ha de ser el lloc on aparcar les dones sinó que d’aquí han de sortir les seves aportacions quan es parlen de temes de ciutat”. 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital casal de les dones

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics