Cookie control
Dissabte, 20 de Juliol de 2019

El Centre de Lectura implementarà criteris de paritat de gènere en les seves activitats

Vol visibilitzar la presència femenina a partir d’ara en els seus actes

11 de Juliol de 2018, per Isabel Martínez
  • Imatge d'arxiu de l'accés al Centre de Lectura

    Reusdigital.cat

Prendre consciència sobre la paritat de gènere en la realització de les activitats de l’entitat i generar reflexió. Aquests són, a grans trets, els dos objectius que el plenari de juntes del més que centenari Centre de Lectura ha pres en consideració davant l’observació d’una sòcia sobre la completa absència de dones en qualitat de ponents en dos recents actes públics.

Segons el president del plenari de juntes, Quim Besora, “vam plantejar ràpidament la qüestió” al plenari davant el comentari de la sòcia Isabel Baixeras sobre la manca de ponents femenines en dos actes de rellevància com el 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra i el del naixement del mecenes Evarist Fàbregas. Unes activitats en què les taules d’oradors i experts que commemoraven les efemèrides només estaven integrades exclusivament per homes, segons va copsar Baixeras.

“Em sembla molt important la visibilització cara a la igualtat d’oportunitats de les nenes” explica la sòcia, un motiu pel qual va considerar que no era una bona pràctica que “a la cartellera tots fossin únicament homes”. “La llei d’igualtat”, prossegueix, “només s’adreça al sector públic però inclou recomanacions per l’àmbit privat”, un factor que considera pot apel·lar a l’ateneu reusenc donada la seva reconeguda “vocació de servei públic”.

Atès el context actual que es viu, “seria un bon moment que el Centre de Lectura agafés ara aquesta bandera” opina Baixeras de manera similar a com durant el segle XIX l’ateneu reusenc es va posicionar en contra del joc i en favor de la instrucció dels obrers. “A cada moment històric és important que el Centre de Lectura treballi per il·lustrar i per proporcionar aprenentatges” a la societat, assenyala Baixeras.

Mesures d’abast limitat, de moment

Tot i que les actuacions que durà a terme el Centre de Lectura són “d’abast limitat” en no plantejar-se de moment ni quotes ni canvis en els estatuts de l’entitat, Besora ha destacat que sí que “s’ha pres consciència” del fet que “es tinguin presents elements de paritat” en la programació de l’entitat i, quan no ho sigui possible per la manca d’expertes en les matèries a tractar, es tindrà cura en visibilitzar la participació femenina a través de la presència en la moderació i conducció dels actes.

Segons el president del plenari de juntes, el canvi es podrà valorar a partir de la nova programació del curs 2018-19 i també gràcies als materials de reflexió que s’han fet arribar als membres del plenari de juntes com un manual sobre la incorporació de la perspectiva de gènere i mesures d’igualtat per a entitats elaborat per l’ajuntament de Barcelona o la mateixa llei orgànica 3/2007, de 22 de març.

Eina de treball

Format per 50 persones “amb presència activa en l’entitat”, els membres del plenari de juntes ja han rebut aquesta informació que pot ser “una eina de treball” positiva per l’entitat, segons Besora. Així mateix, el president del plenari de juntes comenta que la reflexió realitzada també s’ha fet arribar al consell de garanties per tal que n’estigui informat cara a futures reformes dels estatuts de l’entitat i als òrgans de direcció.

“No s’ha concretat en una proposta reglamentària i ara mateix seria complicat fer-ho” assenyala Besora qui, això sí, considera important la fase informativa que en aquests moments s’està duent a terme.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Manoli Garcia  11 de Juliol de 2018

Oficines del OAC

A veure si és veritat i a l'Ajuntament de Reus posen homes a les oficines, que només hi han dones, això si, al carrer amb la caloreta es veuen més homes

Reportatges