Cookie control
Dimarts, 22 de Setembre de 2020

El CNL impulsa la campanya 'Parla’m en català' per fer créixer les converses en llengua catalana

23 de Gener de 2020, per Redacció
  • La presentació de la campanya s'ha fet aquest dijous

    Cedida

El Centre de normalització lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus Miquel Ventura presenta la campanya 'Parla’m en català' a fi de sensibilitzar la població catalanoparlant que no és necessari canviar de llengua quan s’adrecin a persones que creuen que no el parlen o que no són d’aquí. També pretén animar els que l’entenen o l’estan aprenent a demanar als catalanoparlants que els parlin en català. La roda de premsa ha anat a càrrec de Daniel Recasens, president del Consell del CNL i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Reus, i Anna Saperas, directora del CNL.

També hi ha participat Laia Arriols, directora de la Casa d’oficis del Mas Carandell. El CNL proposa que els catalanoparlants s’adrecin d’entrada en català a tothom, fins i tot als que parlin en una altra llengua, mentre no manifestin que no entenen el català. D’aquesta manera es facilita a les persones que el volen aprendre ocasions per posar-lo en pràctica, no s’oculta davant qui sembla que no és d’aquí i s’aconsegueix que el català continuï sent la llengua parlada en un nombre elevat d’interaccions comunicatives a casa nostra, segons s'ha explicat. Per això ha creat quatre vídeos que es difondran per 'Canal Reus TV' i per les xarxes socials del CNL protagonitzats per quatre alumnes estrangersque expliquen els motius pels quals demanen que els seus interlocutors es mantinguin parlant en català quan conversin amb ells.

Són Valens Niyitegeka, de Ruanda; Masoomeh Pooladi, de l’Iran; Khatuna Tsanava, de Geòrgia, i Brayan Quilindo, de Colòmbia. Els vídeos han estat creats per l’alumnat de la Casa d’oficis de creació i producció audiovisual que organitza el Mas Carandell. També són obra seva les fotografies que han servit per elaborar els cartells de la campanya.

Cal recordar que al Camp de Tarragona un 94,4% de la població entén el català, i un 82,4 % el sap parlar, segons les dades de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població (EULP) 2018 que s’han presentat recentment. A més, hi ha moltes persones que n’estan aprenent: només durant l’any 2019 al Baix Camp i al Priorat hi ha hagut 1.668 inscripcions als cursos de català del CNL de persones que fan cursos per a no catalanoparlants. L’EULP 2018 també revela que al Camp de Tarragona la llengua habitual dels seus habitants és en un 40% el català, en un 7,5 % el català i el castellà; en un 41% el castellà, en un 5,9 altres llengües i en un 4,2% altres combinacions.

En aquestes comarques hi ha un 27,9% de la població que declara que inicia sempre les converses en català; un 27%,3% que les inicia en català sovint, un 17,4% que les comença poques vegades en català i només un 7,9 % que no les inicien mai en català. Ara bé, del total de persones que comencen les converses en català, només un 13,4% continua en aquesta llengua si la resposta és en castellà, mentre que en un 77,1% la continua en castellà. La campanya 'Parla’m en català', per tant, pretén fer augmentar el nombre de converses que s’inicien en català, per una banda, i per l’altra fer créixer les que continuen en català encara que la resposta sigui en castellà, ja que com hem dit un 94,4% de la població que viu al Camp de Tarragona entén el català.

Aquesta campanya es complementarà amb tallers o xerrades de sensibilització adreçades a diferents col·lectius catalanoparlants, com l’alumnat del CNL i les parelles lingüístiques. Concretament la primera es farà a la seu del CNL al mes de febrer i les inscripcions seran gratuïtes. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics