Dimarts, 19 de Març de 2024

El col·lectiu musulmà de Reus mostra com viu el Ramadà

Una cita perquè la ciutat acabi amb certs estereotips i visqui la cultura musulmana amb normalitat

16 de Juny de 2017, per Sergi Jiménez
  • Moment de la lectura de les pregàries

    Sergi Jiménez

  • Portaveu de l’associació Cultural dels Musulmans de Reus, Mohammed Said Badaoui

    Sergi Jiménez

  • Sergi Jiménez

  • El director general d'Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell

    Sergi Jiménez

  • Sergi Jiménez

  • L'iftar, el primer menjar que trenca el dejú

    Sergi Jiménez

  • Sergi Jiménez

  • Sergi Jiménez

És evident que a una ciutat com Reus, amb persones originàries de tants països diferents, de vegades es produeixen situacions contraposades, sovint a causa del desconeixement de codis culturals diversos. Però, de la mateixa manera i pels mateixos motius, també s’hi produeixen situacions positives.

Així ha estat aquest dijous al vespre, quan el col·lectiu musulmà de Reus ha compartit, amb els veïns del barri Horts de Miró i les formacions polítiques locals, el moment de celebració del trencament del dejuni del Ramadà, l’Iftar. L’acte, impulsat per l’associació Cultural dels Musulmans de Reus i Comarca, ha donat a conèixer el significat del dejú i la gastronomia de la cultura àrab, a més de fomentar el diàleg intercultural i interreligiós, a la plaça de l’Abat Oliba.

“És el primer cop que es fa a Reus i ho volíem apropar a la ciutadania”, ha explicat el portaveu de l’entitat, Mohammed Said Badaoui. Segons els membres de l'associació que lidera, aquesta celebració té un significat especial pel fet que es basa en valors universals i necessaris, com la solidaritat, la superació personal i l’hospitalitat. De fet, aquests són els principis que han caracteritzat tota la jornada, amb parlaments i sopar simbòlic inclosos. I és que, al capdavall, "a tots ens uneix el vincle de pertànyer, de treballar i de viure a la mateixa ciutat”, ha conclòs Badaoui.

Un ritual sagrat, però compartit

L'Iftar és un acte que els musulmans practiquen cada dia mentre dura el ramadà. És el fet de seure a la taula i menjar una vegada s’ha post el sol. Reus ha vist per primera aquesta celebració, però en realitat es tracta d’una “pràctica estesa” arreu de Catalunya i Europa, segons ha apuntat el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell, per després matisar que també és una oportunitat de donar-se a conèixer i de tenir bones relacions amb el veïnat i les autoritats. “Convé que el ciutadà conegui la cultura musulmana i que la visqui amb normalitat”, ha insistit.

Precisament, aquest és l’esperit que s’ha respirat al llarg de l’esdeveniment intercultural, encetat per la comunitat musulmana amb la lectura d’oracions i pregàries, i finalitzat amb un àpat àrab que s’ha allargat fins a les 11 de la nit. Entre els assistents, es comentava que hi ha molts més elements que uneixen ambdues comunitats que no pas les separen: el principal, la ciutat on viuen i que volen millorar tots plegats.

En aquest sentit, la trobada en qüestió ha estat "un primer pas" que ha complert els seus objectius amb escreix. Els reusencs i reusenques que s'han apropat a la plaça de l'abat Oliba han tastat, de manera directa, la cultura i la tradició musulmana a la ciutat. I mai millor dit.

 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital ramadà
reusdigital ramadà
reusdigital ramadà
reusdigital ramadà
reusdigital ramadà
reusdigital ramadà
reusdigital ramadà

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Patosseta  10 de Juliol de 2017

Es evident que les dones

Es evident que les dones també hi participent però darrera la barrera, elles son a servir, a fer el sopar, a fregar els plats, etc.

joan  16 de Juny de 2017

fals

fora aquesta religio,es perillosa,,,on son les dones,,que no surten....es una vergonya..al seu pais no ens deixan a nosaltres fer re....i no soc racista,..soc realista,..ja n´hi a prou d´´´aquesta falsetat-

JOSEP. P  16 de Juny de 2017

PERQUÉ

Perqué em de aguantar religions que no son les nostres ?, jo les respecto evidenment, pero cada cosa al seu lloc i al seu context.