Cookie control
Divendres, 05 de Juny de 2020

El comitè d'empresa de Villablanca s'oposa a la 'retallada de sou' que se'ls vol aplicar

Els treballadors denuncien una sèrie de 'mesures restrictives' que volen implantar-se, contingudes en l'actual conveni col·lectiu català del sector

01 d'Agost de 2017, per Marc Busquets
  • La protesta ha aplegat una setantena aproximada de treballadors

    Marc Busquets

  • Marc Busquets

El comitè d'empresa de Villablanca Serveis Assistencials ha aplegat prop d'una setantena de treballadors de l'equipament per protestar contra les mesures que se'ls volen aplicar des de la direcció del centre, i que suposen "una greu retallada dels nostres drets salarials", segons s'ha exposat aquest dimarts al matí. El grup s'ha aplegat a l'entrada del recinte amb pancartes i xiulets per evidenciar el seu malestar i just abans d'una reunió amb els gestors de la societat que s'ha de produir al migdia. "L'estratègia que usen a les trobades que fem amb ells és deixar les coses a mitges i ajornar-les tant com poden, així guanyen temps", ha denunciat el president del comitè, Claudio Parodi, integrant a més del sindicat UGT.

L'empresa vol passar els treballadors al conveni del sector

Parodi ha exposat que "ja fa un any que reclamem un augment salarial, però l'empresa s'ha tancat en banda i ja ens ha avançat que només tindrem un augment d'un 0,5% corresponent al 2016". Davant d'aquest escenari, ha dit, Parodi ha assenyalat que la societat ha plantejat la introducció d'una sèrie de mesures derivades del conveni laboral del sector a nivell català (ara en tenen un de propi), quelcom que el president del comitè ha descrit com "injust". "No només no ens apugen el sou sinó que pretenen aplicar-nos canvis que ens perjudiquen", ha carregat. Per tot plegat, i en una recent assemblea del comitè, s'ha decidit "rebutjar la proposta que l'empresa ens ha posat a la taula". El conveni actual dels treballadors data de 2010 i es prorroga de manera automàtica a excepció que una de les dues parts el denunciï. Des de 2013, però, "i malgrat que al conveni ho diu ben clar", no s'ha negociat cap actualització de les condicions econòmiques de la plantilla.

"No volem perdre alguns dels drets i avantatges que tenim", ha admès després Parodi. D'aquesta manera, "i com a conseqüència dels accidents laborals que es produeixen", en cas que es produeixi una incapacitat temporal, l'empresa "ha de pagar el 100% del salari". Una hipotètica acceptació de les noves mesures, però, faria que aquest supòsit restés pendent que "les prestacions de la Seguretat Social no variïn", segons ha apuntat el president del comitè. En tot cas, Parodi ha expressat que "no entenem per què volen aplicar-nos aquestes mesures restrictives quan l'empresa, aquests últims anys, ha augmentat els seus guanys i ha pogut contractar més personal". "Tot fa pensar que volen que la plantilla faci la mateixa feina o més feina per menys diners", ha lamentat. La mobilització d'aquest dimarts, amb tot, ha de servir "per fer entendre a la direcció que volem negociar la clàusula econòmica del nostre conveni". Si no hi ha entesa, des del comitè s'han anunciat altres iniciatives per fer sentir la seva veu.

Alt índex d'accidents laborals

En una línia similar s'ha expressat una de les treballadores del centre i també integrant del comitè, Rocío Hidalgo (de CCOO), que a banda ha subratllat que "la nostra feina és molt exigent i requereix l'excel·lència. És per això que reclamem que se'ns pagui com ens pertoca, res més. Volem un salari digne", ha demanat. Des de CGT, Jordi Gutiérrez ha apuntat que "a més, l'empresa incompleix molts dels aspectes previstos a la llei de prevenció de riscos laborals". "Tenim molts accidents i alguns treballadors han patit agressions físiques per part dels pacients, però no s'hi posa remei", ha denunciat. De fet, l'elevada freqüències d'aquestes incidències ha despertat, segons ha revelat, que "Inspecció de Treball hagi vingut a veure què passa aquí". "S'ha requerit a l'empresa que avaluï un altre cop els riscos psicosocials dels treballadors", ha indicat, a l'hora de poder establir quins factors de perill hi pot haver. Gutiérrez, en tot cas, no ha pogut precisar si per motius com aquest l'empresa ja ha estat sancionada. "Si no es resolen aquestes deficiències, anirem als jutjats", ha assegurat.

Finalment, altre cop ha estat Parodi qui ha volgut intervenir per apuntar que una de les mesures que preveu la proposta de l'empresa passa per "la introducció de la doble escala salarial", el que provocaria, segons ha explicat, "que els treballadors de nou ingrés tindrien un sou més baix que el personal amb més antiguitat, amb indiferència de la seva categoria", i que suposaria una diferència d'entre 140 i 500 euros bruts a la nònima mensual. La plantilla de Villalba està formada per prop de 400 persones, entre les quals hi ha diversos perfils laborals, si bé el més nombrós és el de cuidador a malalts mentals i gent gran. 

Recupereu un instant de les protestes dels treballadors, abans de la reunió que s'ha de mantenir amb l'empresa:

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Villalba serveis assistencials Reus salut protesta conveni

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics