Divendres, 19 d'Abril de 2024

El disseny del futur Centre Social 'El Roser' prioritza l'atenció ciutadana i l'eficiència energètica

El nou equipament, les obres del qual es licitaran a finals d'any, comptarà, entre d'altres, amb un menjador social, un rebost solidari i dependències d'allotjament temporal per a persones en situació de vulnerabilitat

29 de Novembre de 2018, per Enric Garcia Jardí
  • Imatge de la presentació del projecte.

    Cedida

Aquest dijous, 29 de novembre, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, han presentat el projecte arquitectònic del futur Centre Social 'El Roser', un equipament per mitjà del qual des del consistori es pretén impulsar les polítiques municipals d'atenció a les persones. El centre disposarà d'una cafeteria-menjador social, oberta a la ciutadania, que substituirà l'espai existent al carrer de Francesc Bartrina; dependències d'allotjament temporal per a persones en situació de vulnerabilitat social (amb una capacitat que podria arribar fins a les 16 persones); aules i sales de reunions polivalent, i tot un seguit d'espais municipals, en els quals es traslladarà el servei del Pla Local d'Inclusió Social i s'ubicarà també l'associació de veïns dels Xalets Quintana.

Segons ha explicat la regidora Vilella, tenint en compte que ja s'ha finalitzat la redacció del projecte bàsic i executiu per part de l'equip format per Josep Ferrando, David Recio, Xavier Gallego i Toledo-Villareal, la licitació de les obres del Centre Social 'El Roser' es portarà a terme a finals d'enguany. D'aquesta manera, l'adjudicació i l'inici de les obres podrien començar al llarg del primer trimestre del 2019. El projecte s'executarà en dues fases, de 9 mesos de durada cadascuna i, per tant, es podria finalitzar l'any 2020. El pressupost total del projecte és d'1,4 milions d'euros.

El nou espai recuperarà i ressaltarà el valor històric i arquitectònic de l'edifici, que forma part de l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. L'immoble va ser construït l'any 1929 per acollir la presó preventiva de Reus. Posteriorment, entre els anys 1979 i 2013, l'edifici va funcionar com a seu de l'escola bressol El Roser. A banda de respectar la qüestió patrimonial, tal com han explicat els arquitectes, un dels punts clau del projecte ha estat treballar “l'eficiència energètica”. “Hem volgut fer un edifici passiu, és a dir, amb una demanda energètica mínima”, han assegurat.

Durant la presentació del projecte arquitectònic, l'alcalde Pellicer s'ha mostrat satisfet d'integrar l'edifici a la ciutat, amb espais que podran ser utilitzats pels veïns de l'entorn, com per exemple una nova plaça pública. “Es tracta d'un espai que fins ara teníem en una situació complicada, i que convertirem en un equipament de referència”, ha declarat. Per altra banda, la regidora Vilella ha manifestat que el centre servirà tant per “donar una resposta immediata” a les necessitats més urgents de les persones en situació de vulnerabilitat social com per “fer de trampolí” perquè els implicats puguin aconseguir “dur una vida normalitzada”.

Més detalls arquitectònics

Els arquitectes han detallat que el projecte preveu una rehabilitació de l'edifici, format per tres blocs diferenciats: el primer inclou la zona de cafeteria-menjador social, cuina i emmagatzematge d'aliments de la cuina; el segon, el rebost solidari, el punt de gestió i distribució d'aliments i servei d'acollida de les persones sense sostre, i el tercer, dedicat a oficines d'administració i l'associació de veïns del barri. Els responsables també han destacat la simetria de l'edifici, que s'ha aprofitat a l'hora de planificar els diversos espais.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics