Dimarts, 23 d'Abril de 2024

El futur de la lluita contra el càncer passa per la immunoteràpia i la medicina de precisió

El director de l’Institut d’oncologia de la Catalunya Sud, el doctor Josep Gumà, ofereix una conferència al Centre de Lectura

05 de Febrer de 2020, per Redacció
  • Un instant de la conferència

    Cedida

Coincidint amb el Dia mundial contra el càncer, aquest passat dimarts ha tingut lloc al Centre de Lectura de Reus una conferència a càrrec del director de l’Institut d’oncologia de la Catalunya Sud, el doctor Josep Gumà. L’acte, centrat en un recorregut pels diversos avenços en quan als tractaments de la malaltia, ha servit per entendre en quin punt ens trobem i cap a on avancen les investigacions en aquest sector.

El doctor ha recordat que tradicionalment el tractament del càncer s’ha basat en tres pilars fonamentals: la cirurgia, la quimioteràpia i la radioteràpia. Això es tradueix al seu temps en extirpar el teixit tumoral, tractar-lo amb fàrmacs o utilitzar la radiació per erradicar les cèl·lules malignes. La investigació en aquestes tècniques esmentades continua avançant amb l’objectiu de disminuir-ne l’agressivitat dels tractaments però apareixen dos nous focus de recerca sobre els quals se centra el futur de l’oncologia i sobre els quals ja s’està treballant: la immunoteràpia i la medicina de precisió.

Per una banda, la immunoteràpia, a diferència de la resta de tractaments, no es dirigeix a les cèl·lules del tumor sinó que busca estimular el sistema immunitari del pacient perquè sigui aquest el que ataqui i destrueixi el tumor. És a dir, aconseguir que sigui el nostre propi organisme el que lluiti contra els tumors igual que lluita contra un refredat o una grip. Amb aquest tipus de tractaments s’aconsegueix que la repercussió en els teixits sans sigui mínima i s’entrena al sistema immunològic perquè cada vegada que reconegui un tumor amb les mateixes característiques sigui capaç de destruir-lo. El problema que s’aborda actualment és que de moment no es pot demostrar la seva efectivitat en tots els tipus de càncer ni en tots els tipus de pacient. Avui en dia existeixen 6.000 assajos clínic al món amb immunoteràpia.

En aquesta mateixa línia sorgeix el que es denomina l’oncologia de precisió o personalitzada. Avui en dia, quan una persona és diagnosticada de càncer, usualment rep el mateix tractament que altres persones que tenen el mateix tipus de càncer. El que s’ha vingut observant és que individus diferents poden respondre de manera diferent i que els canvis que ocorren en el càncer d’una persona poden no ocórrer en altres que tenen el mateix tipus de càncer. D’aquesta manera, Gumà ha fet referència a que el futur de l’oncologia passa per comprendre els canvis genètics de cada tumor per poder decidir quins tractaments funcionaran millor en cada cas abans de sotmetre al pacient a processos que potser no li aportaran cap benefici clínic. Aquests nous camps d’investigació no pretenen substituir els anteriors.

Reptes de cara al futur

Els principals reptes de cara al futur, ha recordat el doctor, es troben en identificar més dianes i mutacions conductores accionables, detectar mutacions de resistència i eludir-les, trobar factors predilectes de resposta als fàrmacs que permetin saber quin tractament funcionarà millor en cada cas en particular, estudiar el genoma complert dels tumors i fer que tots aquests avenços siguin sostenibles i generalitzables per tal que tothom se’n pugui beneficiar.

La conferència també ha servit per recordar la importància de la prevenció sobre la qual insisteixen tots els professionals de l’oncologia i que recorda els beneficis d’evitar el tabac com a principal precursor del càncer, mantenir una dieta saludable i apostar per l’activitat física.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics