Dissabte, 20 d'Abril de 2024

El govern de Reus enceta una campanya de reciclatge amb finalitats socials

Sota el lema 'I tu, per què recicles?', l'Ajuntament pretén augmentar els beneficis econòmics que comporta el reciclatge per realitzar diferents projectes socials

07 de Març de 2017, per Alba Sancha
  • L'objectiu de la campanya és augmentar l'índex de recollida selectiva i destinar els beneficis a projectes socials

    Alba Sancha

Les regidories de Medi Ambient i Via Pública de l'Ajuntament de Reus, en col·laboració amb les empreses sense ànim de lucre, Ecoembes i Ecovidre, i l'Agència de Residus de Catalunya, impulsen un conjunt d'accions de sensibilització per incrementar els índexs de recollida selectiva de residus. L'originalitat d'aquesta campanya és que els beneficis obtinguts es destinaran a diversos projectes i activitats relacionats amb la cultura, l'educació, l'aprofitament alimentari i la lluita contra la pobresa i l'art. Cadascun d'aquests àmbits està en relació amb un dels tipus de residus que es reciclen: la fracció de paper amb la cultura, la fracció d'envasos amb l'educació, la fracció de vidre amb la lluita contra la pobresa i la fracció orgànica amb l'art.

El regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, ha manifestat que "no és una campanya més" i que "darrere d'això hi ha una acció benèfica que ens ha de tocar el cor". Rubio ha explicat que la campanya "està molt centrada en les xarxes socials" perquè es busca arribar al públic més productiu possible. Per aquest motiu, s'ha creat també el personatge de la 'Ramoneta polida i neta', que aproparà aquest projecte al col·lectiu dels infants.

Diferents eixos pels diferents tipus de residus

La dinàmica de la campanya 'I tu, per què recicles?' es basa en quatre eixos diferents. Amb l'eix #jogroc, de la fracció de plàstic, els beneficis obtinguts de la recollida selectiva de residus es destinaran a nous recursos per a les escoles de la ciutat. A més, el dia 25 de març, es realitzarà un mural a la plaça d'Enric Izaguirre, un taller amb materials reciclats i un espectacle de dansa contemporània. El #joblau, de la fracció de paper, destinarà els seus beneficis a la cultura i es realitzaran accions destinades a les biblioteques al carrer, per això hi haurà també un taller de reciclatge, el 22 d'abril, a la plaça dels Argenters.

El #jomarró, de fracció orgànica, té com a principal objectiu buscar diversos espais de la ciutat on es pugui crear art urbà per a impulsar-lo. Per això es realitzarà un taller de torretes d'olors, el 20 de maig, a la plaça de l'Hort del Canonges. Per últim, el #joverd, fracció vidre, se centra en l'aprofitament alimentari i la lluita contra la pobresa. Amb aquest objectiu es realitzarà una activitat de bombolles de sabó i un concert amb estris de vidres, el 17 de juny, a la plaça de la Cultura de la Pau.

Per la seva banda, el regidor de Via Pública, Hipòlit Monseny, ha demanat la participació de la ciutadania: "Es poden obtenir uns beneficis en compte de despeses". L'objectiu global és aconseguir un índex de recollida selectiva de prop del 22%, enfront del 19,8% actual. Monseny s'ha mostrat optimista davant les dades i ha fet una crida als mitjans de comunicació perquè "Reus sigui una ciutat neta i sostenible".

Sense cap cost extra per a l'Ajuntament

Hipòlit Monseny també ha aclarit que la campanya no suposa cap cost extra per a l'Ajuntament, ja que està íntegrament subvencionada tant per l'Agència de Residus de Catalunya, com per les empreses sense ànim de lucre Ecoembes i Ecovidrio. El regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, ha afegit que els aproximadament 800.000 euros que rep l'Ajuntament en concepte de reciclatge són en relació amb l'índex del 19,8% de recollida selectiva actual. Per això, si aquest índex s'incrementés, s'obtindrien els beneficis que permetrien dur a terme els projectes socials esmentats. L'objectiu, segons Rubio, és aconseguir entre uns 30.000 i 40.000 euros de guanys.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J.A.C.O.  08 de Març de 2017

Cal insistir més!

No estaria gens malament repartir bosses biodegradables dels 4 colors per conscienciar més als reusencs i facilitar la separació dels elements. El cost no seria difícil d'assumir i, possiblement, els resultats compensarien.

Pepe  08 de Març de 2017

el famoso carril bici

Ya se que no toca, pero comento que el famoso inoperante carril bici que hay en la carretera de Alcolea y que ha costado un paston y que no sirve para nada, a que esperan para quitarlo.y tanto hacer carriles bici y los que pagamos el impuesto de circulación nos sentimos desprotegidos en todo, porque no ponen un impuesto a los ciclistas y estaríamos en las mismas condiciones, resultan que no pagan nada, que circulan algunos por donde les da la gana, que hacen lo que les sale de los catapilnes, que algunos van sin casco y no haciendo caso de las señales de trafico, y encima les tenemos que proteger con los carriles bici, que paguen un impuesto ( pequeño ) y estaremos en las mismas condiciones

enric  08 de Març de 2017

Sugerencias Sr. Hipòlit Monseny

No seria mejor como hacen otros pueblos rebajar el impuesto de la basura a los que reciclan, algún beneficio tendríamos que tener, de no ser asi cada vez menos gente estará interesada en reciclar, mientras lo deciden seria muy interesante que publicaran en algún medio escrito y a toda pagina a donde se han destinado partida por partida el dinero que recogen de las basuras recicladas, esto de poner que van a diferentes sitios si tener la constancia segura no da una gran satisfacción y puede hacer que se desconfié del fin, lo mejor es publicarlo detalladamente para estar convencidos que lo que damos se reparte de la mejor manera, de no hacerlo puede dar a entender que se esconde alguna cosa.

Juan Antonio Carricondo Oyonate  07 de Març de 2017

Cal millorar!

Hi has moltes anècdotes i versions per veure que no es tan bonic com es preveu. Potser es pot organitzar la recollida selectiva considerant que hi hagi un estalvi per als veïns que ho facin be: com es fa a altres paisos. No es poden dur a terme polítiques mes engrescadores i efectives? Hi ha molts exemples a Europa!