Dimarts, 19 de Juny de 2018

El jutge obliga a readmetre una professora de l'INS Domènech i Montaner acomiadada 'sense motius'

El magistrat considera insuficients les raons donades pel centre a l'hora de no renovar-la

30 de Juny de 2016, per Enrique Canovaca
  • Imatge de l'Institut Domènech i Montaner de Reus

    Cedida

La professora Rosa M.G. haurà de ser readmesa a l'Institut Domènech i Montaner, a l'espera dels recursos que es puguin interposar. Així ho dictamina el Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Tarragona, després que la docent interposés una denúncia al centre reusenc per la seva no renovació, de cara al curs 2015-2016. El magistrat estima en la sentència, a la qual ha tingut accés Reusdigital.cat, els arguments presentats per Rosa M.G., en entendre que la decisió de la direcció de l'institut i el departament d'Enseyament es va prendre sense uns arguments sòlids. Fins i tot, el jutge es posa del costat de la demandant quan aquesta sospita que la veritable causa del seu acomiadament és la baixa maternal.

La no renovació de la professora es va aprovar a causa d'un informe del director del centre, qui li imputava tres incompliments de les seves funcions: la manca de supervisió i control de les despeses realitzades, la no entrega de la liquidació en el període assenyalat i una gestió insatisfactòria d'un programa econòmic. "No s'assenyala concretament quins terminis va incomplir la recurrent, quins documents concrets es van deixar d'entregar o com es va plasmar la inadequada gestió del programa", afirma el magistrat, qui no veu "les raons concretes que motiven la decisió de no continuïtat".

Per donar aquest pas, segons el magistrat, hi ha d'haver "un mínim de motivació amb l'objectiu de garantir que no s'incorre en arbitrarietat, més quan la recurrent havia gaudit d'una baixa de maternitat immediatament abans". El jutge també es posa del costat de Rosa M.G. perquè l'informe de l'inspector necessari per acomiadar-la té una data posterior a la resolució del departament d'Ensenyament que ara es posa en dubte. Per tant, no hi havia motius reals per no renovar-la.

Fins i tot, el magistrat dóna la raó a la demandant quan aquesta sospita que la causa real va ser la baixa de maternitat: "No s'han aclarit les fundades sospites de l'actora que la seva baixa de maternitat podria ser la causa determinant de la decisió administrativa, un fet que incorreria en una vulneració dels drets paternals protegits".

En declaracions a Reusdigital.cat, Rosa M.G. indica que les tasques suposadament no realitzades que detalla l'informe de la direcció del centre no estaven dins de les seves obligacions com a docent i les havia fet durant anys de forma voluntària.

Per tot plegat, el jutge estima el recurs contenciós administratiu, anul·la la resolució i reconeix el dret de Rosa M.G. a recuperar el destí que tenia amb anterioritat. A més, el departament d'Ensenyament, que pot recórrer la sentència en un termini de 15 dies, ha de pagar els costos del judici, 300 euros més IVA.

COMENTARIS (0)

Reportatges