Divendres, 29 de Març de 2024

El nou reglament de participació obligarà el govern a presentar un pla estratègic

Drets de la ciutadania, qualitat democràtica, el teixit associatiu i els canals de participació individual són aspectes que s'hi inclouen

24 de Gener de 2019, per Alba Cartanyà
  • Una imatge de la sessió de retorn

    Cedida

El nou reglament de participació ciutadana de Reus dibuixa un marc general de com ha de ser la relació entre l’administració i la ciutadania, per tal que la primera governi escoltant la veu de la segona. El document recull diferents mesures de referència que pretenen establir una base i obliga el govern municipal a publicar un pla estratègic de participació per donar a conèixer com les aplicarà.

En la sessió de retorn als reusencs organitzada per explicar el contingut del reglament, la regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, ha començat dient: “Hem cosit un vestit que ens ha de servir per bastants anys”. Ha explicat que el reglament té 81 articles, exposats al llarg de 36 pàgines. Hi ha un primer bloc que recull els drets de la ciutadania pel que fa a la participació, un segon amb idees i conceptes sobre qualitat democràtica, un tercer que parla de la força de la participació col·lectiva (tot remarcant el gran teixit associatiu local) i un quart que exposa els canals de participació individual, alguns ja existents i d’altres de nous.

Un “punt breu però important que garanteix tota la resta”, ha revelat Flores, és la obligació de que “el govern municipal, sigui quin sigui, expliqui què vol fer en qüestió de participació” i ha aclarit: “És a dir, que hagi de publicar un pla estratègic de participació per explicar quines eines utilitzarà i de quina manera”. En aquest sentit, la regidora de la CUP Mariona Quadrada ha indicat que el reglament és “inconcret” ja que és “un marc referencial obert, per tal que cada govern se’l faci seu”.

A l’acte també hi ha assistit el director general de Participació Ciutadana de la Generalitat, Ismael Peña. Aquest ha insistit en la necessitat de que la població esdevingui “còmplice de la complexitat de decidir” per tal d’aconseguir prendre millors decisions. Ha destacat un parell d’accions que contempla el document i que, ha assegurat, “no se solen veure”. Per una banda, que hi ha vida més enllà de l’associacionisme, molts individus fent moltes accions, i que cal detectar on són per aproximar-s’hi; i, per l’altra, que s’ha d’escoltar les persones que no participen i entendre les seves raons.

Al final de la trobada han intervingut representants dels grups municipals de l’Ajuntament de Reus, que han avalat aquest reglament sorgit de la col·laboració i cooperació entre tots ells. Des el PP, Sebastià Domènech ha indicat que l’Ajuntament “ha de fer de la transparència la claredat i no el partidisme”, diferenciant aquest concepte de fer polítiques “que vagin en la línia pròpia del partit polític”.

La socialista Carmina Pozuelo ha comentat que “fer un reglament no és obligat perquè la gent participi” però que “garanteix uns mínims i estableix uns procediments”. També ha insistit en què quan s’aprovi, caldrà un període de prova: “marge de maniobra de l’administració i aprenentatge per part de la ciutadania”. Quadrada, per part seva, ha remarcat que aquest ha estat “un treball més compartit que en altres àmbits” i ha reiterat la necessitat de que les persones se sentin “subjectes polítics” i, per tant, “responsables de tot allò que implica la col·lectivitat”.

Flores ha explicat que també es crearà una comissió de seguiment. El text es podrà consultar a partir de dilluns que ve a la web i tot apunta que s’aprovarà al pròxim ple.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics