Diumenge, 19 d'Agost de 2018

El nucli antic de Reus té més d'un centenar de locals comercials disponibles

A principis de març, l'Ajuntament va anunciar l'elaboració d'un cens d'establiments buits per dinamitzar l'economia local

29 de Maig de 2017, per Marc Busquets
  • El recompte de locals buits fet per Reusdigital.cat passa del centenar

    Marc Busquets

  • Marc Busquets

Setmanes enrere, des del govern municipal es va anunciar la creació d'un nou projecte per dinamitzar el comerç de la ciutat. D'aquesta manera, administració i sector immobiliari s'han decidit a unir esforços per fer un cens dels locals disponibles amb l'objectiu de captar operadors externs que hi vulguin desenvolupar una activitat. En una recent entrevista a aquest mitjà, la regidora de Promoció de Ciutat de l'Ajuntament de Reus, Montserrat Caelles, va apuntar que aquest estarà llest "en un futur immediat" i va afegir al mateix temps que es tracta d'una iniciativa de "llarg recorregut", destinada a construir un nou model comercial entre tots els agents responsables.

Aquest mitjà ha pogut saber que el projecte inclou, a banda, la redacció d'un dossier que serà a l'abast dels nous operadors comercials i que podrà usar-se com a eina de consulta a l'hora de buscar un local. La taula de treball, en què d'entrada es va anunciar l'aportació de 13 diferents agents immobiliaris de la ciutat, ja s'ha reunit en un parell d'ocasions i, segons Caelles, una tercera ja està planificada. La radiografia que s'està aconseguit, amb tot, "s'està fent per segments. El dossier permetrà que l'operador sàpiga si el carrer on vulgui posar el negoci s'ajusta a les seves necessitats, en funció de la presència d'altres comerços del mateix sector".

Tomb de Ravals endins

La redacció de Reusdigital.cat ha volgut fer un recompte dels espais buits que hi ha de Tomb de Ravals endins (n'han quedat excloses, per tant, vies com Sant Joan o Llovera). Per determinar-ne la quantitat, s'ha tingut en compte que s'indiqués la seva disponibilitat amb el cartell corresponent (venda o lloguer) o que sigui evident que hi hagi hagut una activitat recent. En total se n'han detectat 108, si bé cal puntualitzar que aquesta xifra pot variar en funció de recents obertures o d'altres que estiguin previstes en pocs dies, com a conseqüència "del mercat i del món nostre món canviant", en paraules de Caelles. Fonts consultades en l'elaboració d'aquest reportatge han puntualitzat que més enllà de les xifres obtingudes, cal avaluar la densitat d'ocupació d'una via. En aquest sentit, s'ha manifestat que la situació "no és preocupant" mentre el percentatge de locals buits en un carrer no superi el 25% del conjunt.

El recompte en qüestió ha inclòs una primera anàlisi perimetral del Tomb de Ravals i, acte seguit, un recorregut pels carrers del seu interior. A finals d'abril, al del Pallol n'hi havia tres. A la plaça de Catalunya sis, i al raval de Santa Anna 10, com és el cas del de Martí Folguera. El raval de Sant Pere i el de Robuster en tenien 13 de disponibles cadascun, mentre que entre el centre comercial El Pallol i els carrers que l'envolten se'n van trobar nou. Galanes, amb sis espais a l'abast de nous negocis, o Hospital (amb cinc) són altres dels carrers del nucli antic on podrien instal·larse nous operadors i les seves respectives firmes. Altres vies, però, van presentar plena ocupació quan es va fer el treball de camp. Al carrer del Vidre o la plaça de les Basses, posem per cas, no n'hi havia cap de lliure quan es va a dur aquest recompte.

L'opinió dels agents immobiliaris

Un dels actors importants en l'impuls del projecte per dinamitzar el comerç, segons es va anunciar, és el sector immobiliari. De fet, durant la roda de premsa de presentació celebrada temps enrere es va avançar una primera taula de treball per determinar les necessitats de la ciutat i un establiment d'accions per dur a terme. Per elaborar aquest reportatge, Reusdigital.cat s'ha posat en contacte amb diverses empreses locals del sector. En línies generals, del cens poc o res se'n sap. "Me n'he assabentat per la premsa, i no tinc clar si sóc jo que haig d'adreçar-me a l'Ajuntament per informar dels locals que tinc o com ho hem de fer", exposa l'agent Mònica Vidal, amb local al Raval de Sant Pere. "Podria funcionar, però per fer-ne una valoració caldria conèixer quin paper hi ha de jugar el consistori, en tot això, o quins requisits econòmics hi ha, si és el cas", afegeix.

Una opinió similar expressa, des de Remar Spais, Ana Redondo. "Crec haver rebut una circular per correu electrònic, però ningú se'ns ha dirigit ni tinc gaire clar en què consisteix el projecte ni quan s'ha posat en marxa", apunta. Tampoc en sap res un tercer agent, Josep Moral, tot i veure'l amb bons ulls quan se li fa un resum del seu funcionament. "Tot el que sigui fer funcionar la ciutat i el país és positiu", fa constar. Per part seva, Albert Torrell explica que "sí que ho he llegit a la premsa i altres companys me n'han parlat, però els clients que tenim amb locals al nucli antic no ens ho han dit pas, que l'Ajuntament els hagi dit res". "Per ara, per tant, que nosaltres sapiguem no s'ha mogut res", conclou.

En tot cas, la regidora del ram ha exposat a Reusdigital.cat que "la taula de treball és sempre oberta a noves incorporacions d'altres agents" i que tots els interessats en aportar la seva experiència i el seu catàleg d'espais disponibles poden adreçar-se directament a l'Agència Reus Promoció.

'La gent segueix jugant-se-la'

Si es passeja pel cor de la ciutat també és força senzill detectar locals en què s'hi començarà una activitat comercial en pocs dies. Un establiment que tot just fa un mes que ha obert les seves portes al raval de Santa Anna (en un espai en què temps enrere hi va haver un restaurant de cuina índia) és la Xurreria Regust, des d'on s'explica que "sí que es veu moviment, negocis que obren i tanquen o bé que es traslladen, i això vol dir que la gent segueix tenint ganes de jugar-se-la".

Per ara, i tot i ser d'hora per fer balanç, "les coses ens van bé", tot i que "no és temporada de xurros, amb la calor. Serà cap a la tardor quan tindrem més feina". D'aquesta manera, sigui per una suposada recuperació econòmica o per voluntat i emprenedoria, la vida comercial de la capital del Baix Camp segueix sent activa. Caldrà esperar, això sí, que el cens oficial es faci públic per determinar amb exactitud quin és el seu present i quin ha de ser el seu futur.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Reus locals buits Reusdigital comerç cens
COMENTARIS (1)

Comentaris

Patosseta  10 de Juliol de 2017

El comerç tradicional es un

El comerç tradicional es un malalt terminal al que no deixen morir-se. El negoci no es mantenirlo viu si no montar negocis.

Reportatges