Dijous, 28 de Març de 2024

El pacient crònic com a centre d’atenció de tots els àmbits sanitaris

11 de Juliol de 2016, per Enrique Canovaca
  • D'esquerra a dreta, Paulina Viñas, Montse Boqué i Laura Calavia

    Enrique Canovaca

Que els centres de primària, les residències o la resta de serveis sanitaris de Reus i el territori estiguin coordinats per oferir un tractament adequat a aquells pacients crònics que deixen d’estar ingressats a l’Hospital. Aquest és l’objectiu del Protocol de preparació de l’alta (PREALT), un grup de professionals que es van reunir fa unes setmanes a l’Hospital de Sant Joan de Reus, per celebrar la jornada ‘Continuïtat, Coordinació i Cronicitat’. Reusdigital.cat parla amb a la coordinadora d’infermeria de Medicina Interna a l’Hospital de Sant Joan, Laura Calavia; la responsable de la unitat de planificació del Servei Català de la Salut al Camp de Tarragona, Paulina Viñas, i  la coordinadora d’infermeria de l’àrea bàsica Reus V i professora de la URV, Montse Boqué, per tal de profunditzar sobre aquesta temàtica.

Per què és necessari fer una jornada sobre la continuïtat i coordinació dels malalts crònics?

Laura Calavia: La jornada va sorgir d’un grup que es reuneix periòdicament a la regió sanitària, professionals de diferents nivells assistencials i proveïdors, que fem un seguiment del protocol PREALT (Protocol de preparació Pre-Alta). Quan el pacient marxa de l’Hospital (o d’un centre sociosanitari) es transfereix a un altre àmbit i l’objectiu és garantir el seguiment de les cures.  A la jornada hem compartit experiències sobre continuïtat assistencial, coordinació i cronicitat.

Vol dir que els professionals de primària no estan tan ben preparats per atendre aquestes persones com a l’Hospital?

L.C.: Estan igual de preparats, però s’han de compartir eines i estratègies per millorar la coordinació d’aquests nivells, per tal que no s’interrompi el procés de cura del pacient un cop fa el trànsit.

Quins són els tipus de pacients s’estan tractant a nivell hospitalari que després marxen?

L.C: La població que segueix aquest programa són persones amb malalties cròniques, pacients fràgils, dependents, amb poc suport social, aquells que requereixen ingressos hospitalaris o en centres sociosanitaris i una continuïtat de cures, ja sigui a l’hospital, al domicili o a les residències d’atenció especial.

Quin és el perfil?

L.C.: Un pacient de 80 anys que viu sol amb poc suport social i familiar i que sigui dependent.

Dedueixo que hi haurà diferents nivells de cures, podeu especificar-les?

Paulina Viñas: Tenim professionals molt bons en tots els nivells assistencials i s’ha de vetllar perquè la persona tingui l’acompanyament adequat, per diferents nivells.  A vegades pot necessitar una cura o atenció molt complexa. Es tracta que el pacient tingui un acompanyament i no es trobi sol. Hem d’evitar, com passa a vegades, que la persona marxi a casa i d’allà hagi d’anar a primària per tal que el metge li vingui al seu domicili a posar una injecció o a curar una ferida. No volem que això recaigui sobre el pacient o la família, han de ser els mateixos professionals els que preparin abans les accions per atendre les necessitats dels pacients.

Montse Boqué: És molt important la identificació del pacient PREALT. A l’Hospital de Sant Joan hi ha una infermera d’enllaç, que es coordina amb l’atenció primària i serveix com a referent. La seva figura és important per la continuïtat del pacient.

Dins del programa PREALT estan inclosos tots els hospitals i els centres assistencials del Camp de Tarragona?

P.V.: I més que això. Hi ha tot el món sociosanitari (PADES, UFISS, unitats de llarga estada i convalescència, residències etc...). D’aquí aquesta necessitat que tenim els professionals de parlar entre nosaltres i coordinar-nos per a facilitar  a les persones els trànsits entre serveis assistencials  en cada moment. Avui (pel dia de la jornada)  hem parlat també de l’àmbit de salut mental, de totes aquelles persones que necessiten una intervenció complexa com amb d’altres  malalties cròniques.

Quina quantitat d’aquest tipus de pacients s’atenen al Camp de Tarragona?

P.V.: De pacient crònic complex, cada vegada n’hi ha més. Es calcula que hi ha un 5% de la població que actualment té patologies cròniques. Molts, a més, requereixen d’un grau d’ajuda social. Són molts els professionals els que s’han de posar d’acord per assistir a aquesta persona i a vegades és això el que dona complexitat al tractament, i d’aquí la importància de posar-nos d’acord i que puguem intervenir alhora.

M.B.: És un canvi de paradigma. D’entrada, ateníem a la persona si tenia una diabetis, una hipertensió o el que fos, ara la volem posar en el centre d’atenció i que tots els professionals ens coordinem. El canvi de format és que siguem nosaltres els que anem cap al pacient, no ell cap a nosaltres.

Què és el que més demana el pacient amb patologies cròniques?

L.C.: Cada pacient té unes necessitats concretes, la clau està en individualitzar.

M.B.: De fet, comptem amb professionals, normalment infermeres o treballadors socials, que s’encarreguen de gestionar els casos i individualitzar-los, per conèixer unes necessitats que poden ser absolutament diferents. A vegades hi ha pacients de salut mental que també tenen diabetis, o hipertensions, aleshores s’ha de tractar el cas de manera especial. A vegades la patologia també està associada a problemes socials, per això diem que salut i àmbit social han de ser un. És un altre canvi de paradigma.  A la jornada també hem tractat aquesta qüestió perquè pot ser que els pacients amb pocs recursos socials siguin els que pateixin més problemes de salut. No pots enviar a casa una persona que no té cuidador, ja que immediatament tornarà a ingressar a l’Hospital. I a més, estem perdent uns recursos que ja sabem que no són infinits.

Aquesta coordinació també ha de servir per estalviar recursos humans i econòmics als centres hospitalaris.

P.V.: Tots hem de saber que els recursos són limitats i que si cadascú acabem sent més eficients amb la nostra feina, podrem fer altres coses. Els equips anem molt saturats de feina, (que ha crescut molt), les cures són més complexes i tothom va una mica desbordat. Si ets una mica més eficient pots anar més alliberat i tenir més temps per fer altres coses. I això s’aconsegueix parlant, compartint i treballant de forma coordinada.

M.B.: D’altra banda, en una jornada com aquesta podem visualitzar que tenim molts dispositius a l’abast, que disposen d’uns centres d’atenció primària continuada, que l’hospital té unes UFIS... Són recursos que coordinats poden ser més eficients.

L.C.: Si planifiquem una altra amb pacients concrets pots prevenir complicacions i efectes adversos que acaben influint en la despesa. Reduiràs el temps d’espera i milloraràs la qualitat de vida dels pacients, que és el més important.

M.B.: La coordinació és bidireccional. Hem dit que els hospitals es coordinen amb la primària, però la primària també fa un marcatge dels pacients i quan arriba a l’hospital ja se sap si és una persona de risc i s’ha de treballar d’una manera diferent.

Hi ha previsió d’increment de les malalties cròniques a la societat?

P.V.: Anirà en augment. Té relació amb l’èxit de la medicina, estem allargant les malalties i aconseguim que la gent no es mori. La cronicitat, però, no s’ha de veure com un problema. Hem d’aprendre a organitzar-nos diferent perquè és un fet que anirà creixent. I no allarguem la vida dels 20 als 40, sinó a partir dels 60, 70, 80 i 90.

Quina és la mitjana d’edat dels pacients amb malalties cròniques?

P.V.: Hi ha malalties cròniques que es van desenvolupant amb l’edat i cal tenir en compte que la mitjana d’edat de les dones és de 86 anys, i dels homes, els 84. Però també tenim un grup de gent molt jove que té patologies cròniques lligades a la supervivència de malalties com el càncer. Fins i tot, també tenim pacients infantils, de pediatria.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics