Divendres, 19 d'Abril de 2024

El pacte polític per l'Hospital de Reus es perfila amb l'aprovació del pressupost

Noemí Llauradó espera signar el Pacte de Salut, amb la presència del màxim de partits, al gener

19 de Desembre de 2016, per Enrique Canovaca
  • D'esquerra a dreta, Montserrat Vilella (CiU), Noemí Llauradó, Andreu Martín i Jordi Cervera (Ara Reus)

    Enrique Canovaca

El consell d'administració del Grup Salut va aprovar, divendres passat, els comptes per l'any 2017, en una primera mostra del pacte polític que volen signar el govern municipal i el PSC en aquest àmbit de gestió. Els socialistes, però, no han estat els únics en donar suport a uns pressupostos -Ciutadans també va votar a favor- que s'incrementen en un 1% i no preveuen el pagament dels objectius per productivitats (DPO) del 2016. Precisament, aquest punt ha creat malestar entre el Comitè d'Empresa, que ha denunciat el conveni laboral actual i espera que el Tribunal Laboral de Catalunya (TLC) els hi doni la raó. Per la seva banda, la consellera del Grup Salut, Noemí Llauradó, ha indicat que les negociacions per al cobrament de les productivitats es va iniciar a l'estiu i que aquestes es podran cobrar sempre i quan no hi hagi dèficit.

L'Hospital de Sant Joan de Reus ha pressupostat per al 2017 poc més de 126 milions d'euros, un 1,22% més que l'any passat. Aquest increment, segons ha explicat Llauradó, prové de la pujada d'activitat contractada per part de la Generalitat i que es va concretar ara fa uns mesos. "Alguna d'aquesta activitat s'ha pogut posar als comptes perquè no ens suposa una despesa major als diners ingressats, però d'altra no", ha afirmat la consellera delegada del Grup Salut. Pel que fa a Gecohsa, que gestiona l'Hospital de Móra d'Ebre, la previsió és créixer un 0,03%, mentre que al Centre MQ, pendent de canviar de lloc davant la negativa de la família Fàbregas de continuar acollint el centre mèdic, hi ha una disminució del 9,3%.

Aquest decrement ve provocat, segons ha explicat Llauradó, perquè s'ha fet un pressupost adaptat a l'activitat real de mútues i privats i que incorpora un descens de l'activitat contractada pel CatSalut, una tendència ja iniciada el 2016. Preguntada per la situació de dèficit de l'Hospital de Sant Joan, Llauradó ha dit que espera tancar el 2016 amb menys d'1 milió d'euros negatius, una xifra a la que cal sumar els 4 milions d'euros que s'han cobrat dels fons de reserva de Gecohsa. "Aquesta, però, no és una xifra definitiva, que no la tindrem fins al tancament dels comptes", ha advertit la consellera delegada. Aquest pas es dóna al març.

El pressupost aprovat de la resta de societats del Grup Salut són Sagessa SA, amb 3.103.982 euros (+51,60%); Ginsa AIE, amb 11.264.190 euros (-1,20%); Laboratori TGN i TE, amb 6.268.272 euros (-1,90%); Fundació Sagessa, amb 21.012.940 euros (+2,60%); Fundació Educativa, amb 3.065.388 euros (+13,30%); Fundació Social, amb 3.599.611 euros (-42,20%), i Fundació Recerca i Docència, amb 62.248 euros (+17,80%). El total agregat és de poc més de 208 milions d'euros.

Negociació amb els treballadors per cobrar les DPO

Llauradó ha justificat la decisió de no incloure el pagament de les productivitats al pressupost perquè "aquestes no es poden pagar si hi ha una situació de dèficit i llavors, tal com queda fixat al conveni, s'han d'iniciar negociacions". "El pressupost és orientatiu i encara hem de veure com evoluciona la comissió que negocia aquesta qüestió", ha ressaltat la regidora de Salut, qui també ha subratllat que l'actual conveni, que finalitza el 31 de desembre, ha estat denunciat per part del Comitè d'Empresa.

A la vegada, els representants dels treballadors han portat al TLC la decisió del govern de no pagar totes les productivitats del 2015, només a les categories més baixes. I a partir de l'1 de gener de 2017 s'hauria de negociar un nou marc laboral i aprovar el Pacte de Salut, que Llauradó vol obrir "a altres àmbits de la societat civil", més enllà dels partits polítics. Per tant, s'esperen mesos intensos al voltant de l'Hospital de Sant Joan.

'Un primer pas per al Pacte de Salut', segons el PSC

Cinc anys després, els socialistes han tornat a donar suport al pressupost del Grup Salut -llavors acabaven de sortir del govern. El portaveu del PSC, Andreu Martín, ha justificat aquesta decisió perquè "hi hagut una renovació important en la direcció política i de l'hospital, amb una voluntat d'escoltar propostes de l'oposició i d'arribar a acords". Tanmateix, Martín creu que no seria lògic tombar ara els comptes si es vol arribar a un Pacte de Salut i també perquè s'han inclòs algunes propostes de collita pròpia, referides a les retribucions dels treballadors.

Martín ha volgut desvincular el vot afirmat al pressupost del Grup Salut al que pugui donar el seu grup en els comptes consolidats de l'Ajuntament de Reus i les empreses i organismes autònoms. "Són converses diferents, ara estem en una segona fase i li passarem al govern una sèrie de propostes", ha remarcat el socialista. Amb tot, Noemí Llauradó ha dit que si no s'acaba aprovant el pressupost consolidat, les línies marcades al consell d'administració de divendres passat se seguirien igual.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics