Dimecres, 16 de Gener de 2019

El parc de l'U d'Octubre es fa realitat

La zona de la pèrgola durà per nom jardins del Mas Mainer

14 de Maig de 2018, per Josep Gallofré/ Marc Busquets
  • Imatge de la zona verda del Mas Mainer de Reus

    Reusdigital.cat

La zona verda del Mas Mainer es dirà parc de l'U d'Octubre. D'aquesta manera s'ha decidit al ple d'aquest dilluns, marcat per les constants enganxades entre la CUP d'una banda i Cs i PP, de l'altra. Els vots del govern (a excepció d'Ara Reus, que s'ha abstingut) i dels cupaires, davant la negativa de Ciutadans i els populars,  han permès validar la proposta sorgida del CDR i altres plataformes sobiranistes. Així mateix l'espai on hi ha la pèrgola es batejarà com els jardins del Mas Mainer. 

Aquesta ha estat la solució salomònica que, en paraules del batlle Pellicer, s'ha trobat per donar cabuda a les dues propostes de nomenclatura (1 d'octubre per part del CDR i Mas Mayner, feta pel veïnat). El debat ha estat interromput en força ocasions per les reaccions dels assistents al plenari, republicans i tabarnesos. La cupaire Mariona Quadrada, de fet, ha descrit com "feixistes" dels lemes lluïts pels unionistes. Fruit d'això, l'alcalde s'ha vist obligat fins i tot a expulsar una persona de la sala. Durant el debat s'han pogut veure diversos cartells entre el públic d'ambdues parts, així com un gran nombre de banderes espanyoles i de Tabàrnia.

Des de Ciutadans, que han retret a l'alcalde la "rapidesa" amb què s'ha portat la moció al ple, han apuntat que l'1 d'octubre va representar la fractura social i que el nom "no busca el consens, sinó aprofundir en la divisió". "Amb accions com aquestes, torna a deixar clar que és només mig alcalde", ha criticat a l'alcalde el regidor Juan Carlos Sánchez.

Davant de la sala, el portaveu popular Sebastià Domènech ha retret a Pellicer que aquesta situació era el que havia aconseguit amb la intenció d'impulsar aquesta denominació. "El que veu aquí és una divisió de la ciutat provocada de manera artificial i que no calia", ha reblat.

Des de la CUP, la regidora Mariona Quadrada ha defensat el nom d'U d'Octubre per al nou parc com a "símbol de la memòria d'aquest dia en què van ser agredits i vexats per les forces d'ocupació espanyoles". Quadrada ha acabat amb un retret als assistents que duien banderes espanyoles i pancartes on s'apuntava que el dia del referèndum havia estat la mostra de la fractura social: "el que hi ha escrit aquí és pur feixisme", ha assegurat la regidora, entre la cridòria d'aquesta part dels presents.

Des d'Ara Reus han justificat la seva abstenció perquè el nom "no ha estat consensuat per totes parts". Els socialistes, que han votat en contra, han lamentat que s'hagi proposat un nom fora de "l'ús habitual" en la denominació de zones de la ciutat.

El passat 8 de maig, la Comissió Informativa de Serveis a la Persona va acordar que la zona urbana s'anomenés Parc de l'U d'Octubre - Jardins de Mas Mainer, amb els vots favorables de PDeCAT, ERC, CUP i Ara Reus, l'abstenció del PSC i la votació contrària del PP i Ciutadans. Finalment, però, al plenari municipal s'ha decidit fer el canvi de nominació. 

COMENTARIS (0)

Reportatges