Cookie control
Divendres, 29 de Maig de 2020

El pla d'inversions d'enguany d'Aigües de Reus és d'1,8 milions

La partida més alta es destinarà al manteniment i millora de les 'infraestructures físiques'

11 de Maig de 2018, per Redacció
  • Imatge d'arxiu d'obres impulsades per Aigües de Reus

    Cedida

Aigües de Reus, divisió de la societat reus Serveis Municipals SA, compta en el pressupost enguany amb un pla d’inversions d’1.850.000 euros. "El manteniment de la qualitat del servei, l’eficiència i la sostenibilitat, són els principals trets de les actuacions que es duran a terme al llarg d’enguany", han subratllat fonts municipals. El gruix de les inversions es destinarà a impulsar actuacions de millora de la xarxa d’abastament i sanejament municipal en diversos barris de la ciutat.

El regidor delegat de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus, Daniel Rubio, ha apuntat aquest divendres que “el pla d’inversions no es limita a fer front a les urgències i a realitzar les intervencions que són més necessàries, sinó que també ha de garanteix el manteniment a llarg termini, la seva eficiència i la sostenibilitat en el temps, d’acord amb una legislació i una exigència social cada cop més gran".

Obres a les infraestructures

La partida més elevada té a veure amb el manteniment i millora de les “infraestructures físiques”. Pel que que fa a la xarxa d’abastament i sanejament, s’han programat obres en diverses zones, com ara al barri de la Immaculada, Mas Carpa, al nucli antic, al tomb de ravals, entre el carrer de Mont-roig i l’avinguda Països Catalans, i entre el carrer de l'alcalde Pascual i el Camí de Riudoms. Algunes de les intervencions poden variar en funció d’altres inversions que actualment s’analitzen amb l’Agència Catalana de l’Aigua, com la substitució de grans col·lectors de la ciutat.

El pla d’inverions també preveu una partida per a aquelles actuacions de reparació o de reposició que calgui realitzar en cas d’emergència. També es preveu una important intervenció de millora de la qualitat de l’aigua dels pous de l’àrea de Bellissens. L’objectiu és impulsar obres de recuperació de recursos hídrics de la pròpia conca hidrogràfica, la qual cosa passa per implantar sistemes de trac-tament de nitrats que garanteixin la qualitat de l’aigua que s’obté de nou.

Avança la telelectura

El pla d’inversions també preveu seguir renovant bona part del parc de comptadors per d’altres que permeten la telelectura, que va començar el 2017. El pla de substitució rep aquest any un important impuls, tot i que l’execució s’allargarà diversos exercicis. En paraules de Rubio “intentem fer cada cop més eficient i transparent la gestió quotidiana del servei i, en aquest sentit, la telelectura és un sistema de lectura dels comptadors a distància, que facilita al client el seu consum d’aigua en qualsevol moment i que, per tant, en potencia la informació i afavoreix l’estalvi d’aigua i un ús enca-ra més responsable”.

Entre d’altres avantatges, i segons s'ha indicat des del consistori, el sistema permet a la ciutadania conèixer en temps real el seu consum, configurar alarmes quan se superi un consum determinat o detectar un possible escapament. En paral·lel a la renovació dels comptadors, s’instal·len en llocs estratègics uns concentradors que permeten recollir tots dades i fer-les arribar a les oficines centrals. Aquestes dades, un cop el sistema estigui operatiu, es gestionaran de manera centralitzada i permetran fer un gir al servei de facturació als clients.

Entre d’altres avantatges, la xarxa de telemesura permet eliminar les lectures per part dels agents i, en conseqüència, evitar possibles errors. Monitorització de la xarxa Una altra partida inclosa al pla d’inversions busca la millora del sistema de monitorització i control de la xarxa amb millores en els mecanismes de control de l’abastament d’aigua. Es tracta d’un sistema, s'ha exposat, que permet tenir més informació de l’estat de la xarxa i detectar amb celeritat quan es produeix algun problema.

La inversió s’emmarca en el model de gestió que fa anys està implanta Aigües de Reus, que busca una major eficiència i sostenibilitat mediambiental, i va encaminat a la millora del servei a l’usuari. En aquesta línia de treball, és fonamental la implantació de sistemes que garanteixin una major eficiència en les xarxes de distribució i subministra-ment de l’aigua potable. Així, la xarxa de distribució de la ciutat ja disposa de sistemes de monitorització, que, per exemple, permeten visualitzar en temps real les variables de cabals i de pressions a tota la xarxa de distribució. Un sistema de monitorització que, paulatinament, cal anar actualitzant i perfeccionant de cara a una major eficiència.

Altres inversions

Aquest 2018 també s’han programat actuacions d’acord amb la legislació i les directives vigents, que preveuen que els gestors de la xarxa de sanejament instal·lin en punts que hi hagi abocaments al medi instruments de mesura per controlar i avaluar els sobre-eiximents en cas d’episodis de pluja. Es compta, amb una xarxa de sondes que recullen i envien les dades corresponents a les oficines d'Aigües de Reus per al seu tractament, gestió i avaluació. També hi ha una petita partida de destinada al Sistema d’Informació Geogràfica, un sistema informàtic a través del qual es realitza l'explotació de les xarxes d'abastament i sanejament, tot actualitzant de forma permanent la informació de les diferents infraestructures hidràuliques.

Les inversions programades per aquest any es completen amb l’adquisició de nous equipaments de diversos tipus necessaris per a la prestació del servei, entre el qual hi ha la compra cromatògraf iònic per al laboratori que Aigües de Reus té habilitat a l’Estació de Depuració d’Aigües i l’adquisició de material informàtic.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics